Terenuri gratis în zone protejate, la Bușteni. Cum s-a folosit Savin de legea pentru tineri în vederea satisfacerii propriei clientele

Terenuri gratis în zone protejate, la Bușteni. Cum s-a folosit Savin de legea pentru tineri în vederea satisfacerii propriei clientele

Terenuri gratis în zone protejate, la Bușteni. Cum s-a folosit Savin de legea pentru tineri în vederea satisfacerii propriei clientele

by September 5, 2020 0 comments

Legea 15/2003 privind acordarea de terenuri pentru tineri parcă a fost făcută special pentru fostul primar al Bușteniului,  Emanoil Savin și acoliții lui. Adică special  pentru satisfacerea poftelor imobiliare ale numeroasei  clientele a lui Savin. Asta se întâmpla într-o vremea când Savin, în calitate de primar, dar și de lider PSD Prahova,  putea trage sforile în Parlament și când avea mare influență în organizația județeană, fiind bun prieten cu șeful CJ de atunci, Mircea Cozma, potrivit unor surse locale, bine informate.

Legea 15/2005 ar fi fost o metodă eficientă a fostul edil pentru aplicarea principiului ” o mână spală pe alta”. Adică, serviciu contra serviciu. Așa s-a ajuns ca, invocându-se legea 15/200, s-au acordat terenuri în arii protejate din Bușteni, unde au fost ridicate, case de vacanță de politicieni, oameni de afaceri, procurori, judecători, polițiști, mai spun sursele citate.  Persoane care  nu erau neapărat  din Bușteni, dar carora nu le-a fost greu să obțină buletin local.  Dar, nicidecum nu a fost  vorba de tineri până în 30 de ani, așa cum cere legea.

În acest articol,  vrem să prezentăm un caz ilustrativ.  Este vorba despre  acordarea unui teren de la Primărie, prin legea 15/2013, soției finului lui Emanoil Savin, Cristian Ciutacu din Comarnic. 500 de mp la Căminul Alpin, într-o zonă protejată. Asta se întâmpla în mandatul lui Savin. Ciutacu,  prin firma sa, SC Suv Trans Invest SRL, este angrenat în  toate lucrările de canalizare din Bușteni.

Primarul Savin a călcat în picioare legea 15, prin punerea în posesie a unui lot de teren pentru soția lui Ciutacu, în baza acestui act normativ. În primul rând, nu avea dreptul  să primească teren la Bușteni  pentru că familia Ciutacu mai avea un teren, cu casă construită , la Comarnic.

Problema cu buletinul din Bușteni, s-a rezolvat, dar printr-o mânărie pusă în aplicare la nivel funcționăresc. Potrivit surselor locale, doamna Ciutacu lucra la evidența populației, la Primăria Bușteni, dar nu avea buletin local. S-ar fi rezolvat ușor: surse din interior ne-au declarat că o colegă de-a ei ar fi trecut-o în spațiu, la ea acasă.

Mai mult, deși au trecut mai mult de doi ani, Ciutacii nu au ridicat nici măcar fundația pentru casă, așa cum cere legea. Un dispreț total pentru tinerii care sunt nevoiți să plece din țară pentru că erau total ignorați de autoritățile corupte până în măduva oaselor. Bușteniul, un exemplu negativ, în provința sprijinului acordat propriilor cetățeni.

Ce spune legea 15/2003:

Articolul 1 (1) Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. (2) Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care este situat terenul. (3) Atribuirea terenurilor se face în ordinea de prioritate stabilită pe baza unor criterii aprobate prin hotărâre a consiliului local.

Articolul 2 (1) Suprafeţele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, potrivit prevederilor art. 1, vor fi cuprinse între 150 m² şi 300 m² în municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti, între 250 m² şi 400 m² în oraşe şi între 250 m² şi 1.000 m² în comune şi satele aparţinătoare unităţilor administrativ-teritoriale.

Articolul 3 (1) De prevederile art. 1 beneficiază, o singură dată, tinerii care, la data depunerii cererii prevăzute la art. 4, au vârsta de până la 35 de ani şi îndeplinesc următoarele condiţii: a) au împlinit vârsta de 18 ani; b) la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi. (2) Consiliile locale pot stabili criterii suplimentare faţă de cele prevăzute la alin. (1), în vederea atribuirii terenurilor disponibile.

Imagini cu terenul primit in Busteni de familia Ciutacu și cu vila lor din Comarnic:

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.