Avantajele și dezavantajele țevilor rectangulare

Avantajele și dezavantajele țevilor rectangulare

Avantajele și dezavantajele țevilor rectangulare

by October 13, 2020 0 comments

În construcții, fiecare tip de material are caracteristici de ajutor din două puncte de vedere. Pe de o parte, discutăm despre criteriul estetic, iar, pe de altă parte, despre avantajele de rezistență oferite. Țeava rectangulară este un material de construcții care îmbină foarte bine aceste caracteristici și are avantaje pe care puține persoane le cunosc. Care sunt avantajele și dezavantajele țevii rectangulare dar și cum poți integra acest material în proiectele tale de construcții află din rândurile de mai jos.

Forma țevii rectangulare

Forma rectangulară a acestui tip de țeavă nu este întâmplătoare. Dincolo de faptul că este un material estetic dar cu multiple utilizării, țeava rectangulară are și o rezistență foarte mare tocmai datorită formei. Logica este simplă: rezistența unui lucru crește în momentul în care acesta prezintă patru laturi stabile, iar forma rectangulară pare a fi foarte aproape de perfecțiune din acest punct de vedere. Practic, vorbim despre o formă dreptunghiulară sau pătrată care poate prelua încărcări direct pe contur, chiar și în ipoteza unor dimensiuni foarte mari. Dacă am vorbi despre un element liniar, cu o singură latură, de forma unei rigle, vom constata că aceasta va avea o rezistență mai scăzută la efortul de flambare, spre deosebire de forma rectangulară, care va împiedica ondularea materialului sub sarcină.

Rezistența

Țeava rectangulară este realizată așa prin prelucrare la cald, dar și la rece, drept pentru care fiecare două laturi au proprietatea de a asigura un plus de rezistență la deformare, indiferent de direcția din care vine încărcarea. Dacă vrei să te convingi de rezistența țevii rectangulare în proiecte de construcții, alege teava rectangulara de la MatHaus, astfel încât să fii sigur de calitatea produsului achiziționat.

Materialul din care este realizată țeava

Țeava rectangulară este realizată din oțel, un material foarte versatil și foarte rezistent. Rezistența la întindere a oțelului este egală cu aceea de compresiune, materialul fiind unul dintre cele mai trainice la aproape orice tip de încărcări. Oțelul se comportă foarte bine atât la încărcări statice, punctuale, cât și la încărcări dinamice așa cum este acțiunea seismică. Ușor dezavantajos este faptul că oțelul nu rezistă foarte bine la foc, însă, are totuși un punct de topire ridicat. În aceste condiții, ar fi nevoie de temperaturi foarte înalte pentru a deteriora o structură de țevi rectangulare din oțel.

Domenii de utilizare

Țevile rectangulare pot fi folosite într-o mare varietate de proiecte: realizarea infrastructurii agricole și horticole, bază de susținere pentru grinzi cu zăbrele sau ca stâlpi în garduri cu panouri zincate. Țeava rectangulară este ideală la construirea halelor metalice, pentru susțineri sau chiar pentru structuri ușoare de rezistență. Pentru că sunt elemente care pot flamba ușor, și dată fiind lungimea acestora, este nevoie ca în proiect să fie prevăzute susțineri speciale, plus închideri cu material rezistent, care să lucreze alături de țeava rectangulară ca un monolit.

Dimensionarea țevii rectangulare

Țeava rectangulară prezintă avantajul că e ușor de dimensionat, în funcție de necesarul de material, și poate fi debitată cu ajutorul mașinilor speciale. Poți folosi, așadar, țeava la proiecte indoor sau outdoor, după nevoi.

Țeava rectangulară este un material cu numeroase avantaje, și cu foarte puține, spre deloc, dezavantaje. Din acest motiv, țeava rectangulară este folosită într-un număr mare de proiecte, indiferent că sunt simple amenajări sau că este vorba despre realizarea efectivă a unor elemente constructive.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.