Profil de candidat. Robert Cazanciuc, protectorul suspecților certați cu legea

Profil de candidat. Robert Cazanciuc, protectorul suspecților certați cu legea

Profil de candidat. Robert Cazanciuc, protectorul suspecților certați cu legea

by October 27, 2020 0 comments

Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a fost exilat la Giurgiu, după ce nu a mai găsit loc pe listele PSD București, unde, pe locurile eligibile au fost trecute ”vedetele” medicale ale partidului și clientela Firea-Pandele. Cazanciuc a fost salvat, in extremis, de baronul local, Niculae Bădălău, cei doi fiind buni prieteni, din Senat. Ca să lase impresia unor schimbări la nivelul PSD, filiala Giurgiu l-a importat pe șeful Senatului, încercând o lovitură de imagine. Dar, din păcate, PSD Giurgiu merge pe aceeași linie, promovând personaje controversate, certate cu justiția și care promovează interesele de grup și de partid.

Un episod controversat din viața de partid a lui Cazanciuc s-a derulat în ultima perioadă, când, din calitatea sa de președinte al Senatului, omul care ocupă a treia poziție în ierarhia de conducere a statului, a încercat să-l acopere pe Tăriceanu, în fața acuzațiilor aduse de procurorii DNA privind abuzul în serviciu. Acesta, în numele Senatului, a sesizat Curtea Constituțională privind un eventual conflict instituțional în fața cererii DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Robert Cazanciuc, fost procuror și purtător de cuvânt al Parchetului General și fost ministru al Justiției, a sesizat CCR privind existența unui conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public, pentru că prin anchetarea predecesorului său de la șefia Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Parchetul General ar fi intervenit în activitatea Legislativului.

Cazanciuc a uitat de poziția sa de om de stat și s-a transformat în avocatul  liderului ALDE, încercând să-l salveze în fața unui dosar penal instrumentat de procurori.

Binențeles, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Cazanciuc, punându-l astfel, pe președintele Senatului într-o poziție delicată din punct de vedere politic. Decizia CCR scoate la iveală interesele mărunte promovate de șeful Senatului, care a ignorat funcția unei importante instituții a statului, prin încercarea de a a-l ascunde de lege, pe un lider de partid, acuzat de fapte de corupție.

De asemenea, în 2019, în calitate de președinte al comisiei juridice, Cazanciuc a încercat să amâne ”sine die” o altă cerere de începere a urmăririi penale a lui Tăriceanu. Președintele Comisiei juridice din Senat, se întreaba atunci de ce ar fi o prioritate raportul privind cererea DNA de urmărire penală a șefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Declarația lui Cazanciuc venea în contextul în care Comisia de specialitate a amânat  timp de cinci luni adoptarea unui raport, la cinci luni de când DNA a cerut un aviz în acest sens.

Dar acestea nu sunt singurile cazuri în care Robert  Cazanciuc, candidat la Senat, pe listele PSD Giurgiu, a fost protectorul suspecților de fapte de corupție.

Cazanciuc  a ocupat și funcția de ministru al Justiției în Guvernul  Ponta și a încercat, din această poziție,  să pună bețe în roate anchetelor DNA, când în fruntea procurorilor se afla Laura Codruța Kovesi. Astfel, în perioada 2013-2015, când Cazanciuc  a ocupat această poziție, au avut loc multe arestări din rândul politicienilor și a oamenilor de afaceri, fiind dezvăluite numeroase fapte de corupție.

Din poziția de ministru, Cazanciuc a încercat să-i protejeze, fără succes, pe suspecții de corupție. De exemplu, el a promovat o ordonanță de urgență  prin care să elimine competențele DNA de cercetare pentru infracțiuni vamale și de evaziune fiscală,  cu daune sub un million de euro. Când presa a criticat această ordonanță, Cazanciuc a retras-o din Guvern. De asemenea, presa a scris de posibile ițe de trafic de influență care duceau spre ministrul de justiție, din acea vreme, în dosarul DNA în care era pus sub acuzare fostul șef al CJ Mehedinți, Adrian Duicu. (citește și AICI).

În concluzie, Robert  Cazanciuc, candidat la Senat pe listele PSD Giurgiu, de profesie procuror, s-a dovedit a fi mai curând un avocat al personajelor certate cu legea decât un protector al luptei anticorupție.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.