Au luat Capitoliul cu asalt. Trump și susținătorii lui refuză rezultatul alegerilor

Au luat Capitoliul cu asalt. Trump și susținătorii lui  refuză rezultatul alegerilor

Au luat Capitoliul cu asalt. Trump și susținătorii lui refuză rezultatul alegerilor

by January 6, 2021 0 comments

Congresul SUA a început ședința excepțională în urma căreia va certifica victoria lui Biden în alegerile prezidențiale. Protestatarii pro-Trump au luat cu asalt miercuri Capitoliul in timpul dezbaterilor din Congres, au ocupat terasele Capitolului și mai multe încăperi, la scurt timp după ce vicepreședintele Mike Pence a anunțat că nu se poate opune la certificarea victoriei lui Joe Biden. „Preluăm Camera”, „acesta este parlamentul nostru”, au strigat protestatarii.

Deși Donald Trump a declarat miercuri că „nu” va recunoaște „niciodată” înfrângerea sa prezidențială și i-a cerut vicepreședintelui său Mike Pence să refuze certificarea victoriei democratului, vicepreședintele SUA a anunțat că nu se va opune certificării victoriei prezidențiale a lui Joe Biden și și-a prezentat argumentele într-o scrisoare publicată chiar înainte de deschiderea unei sesiuni extraordinare a Congresului menită să înregistreze oficial rezultatele alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie.

Donald Trump a publicat un  tweet în care le cere protestatarilor să „rămână pașnici”, să evite orice violență și să respecte forțele de ordine

Fostul șef al poliției din DC spune că Trump este responsabil pentru încălcarea legii la Capitoliul SUA. Charles Ramsey, fostul șef al poliției metropolitane din DC, consideră intrarea protestatarilor pro-Trum în Capitoliul SUA „la fel de aproape de o tentativă de lovitură de stat, așa cum nu a văzut vreodată această țară”, potrivit CNN.

Se trag focuri de armă, potrivit unui reporter HuffPost.

O femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept în clădirea Capitoliului american, după ce suporterii lui Trump au intrat în clădire, relatează The Guardian.

Gaze lacrimogene au fost folosite în rotunda Capitoliului după intrarea protestatarilor pro-Trump au intrat în clădirea Congresului și oficialii au fost instruiți să ia măști de gaz, au declarat doi dintre ei pe Twitter, relatează AFP.

„Poliția ne-a cerut să luăm măști de gaz pentru că în Rotunda se trăgea cu gaze lacrimogene”, a scris reprezentantul democratic Jim Himes. „Ni s-a spus să ne întindem la pământ și să ne punem măștile de gaz”, a adăugat colegul său Dan Kildee.

Conducerea Camerei și a Senatului sunt în siguranță într-o locație nedezvăluită, potrivit CNN.

Poliția Capitolului SUA lucrează mai întâi la securizarea celui de-al doilea etaj al Capitoliului și apoi își va extinde controlul și asupra primului etaj si a parterului.

În afara Capitolului, Departamentul de Poliție Metropolitană din DC continuă să adune forțe de ordine, însă nu s-a făcut încă nicio mișcare majoră față de mulțimea protestatarilor.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.