De Sărbătoarea Unirii Principatelor Române! Alexandru Ioan Cuza și lecția de patriotism pentru generațiile noastre

De Sărbătoarea Unirii Principatelor Române! Alexandru Ioan Cuza și lecția de patriotism pentru generațiile noastre

De Sărbătoarea Unirii Principatelor Române! Alexandru Ioan Cuza și lecția de patriotism pentru generațiile noastre

by January 24, 2021 0 comments

Marea sărbătoare a Unirii Principatelor Române se desfășoară, anul acesta, cu ușile închise, între patru pereți și doar în mici grupuri, cu teamă de coronavirus. Asta, cu toate că mall-urile sunt pline, magazinele sunt înțesate de oameni,  iar străzile, aglomerate de șoferi. Hora Unirii a fost amânată pentru 2022!

Așa că ne-am adaptat condițiilor impuse de lege,  și din dragoste pentru patriotul român, Alexandru Ioan Cuza și pentru marea lui realizare, ne-am adunat,  într-un birou plin de căldură sufletească, ca să marcăm , așa cum se cuvine, Sărbătoarea Unirii Moldovei cu Țara Românească, din 24 Ianuarie 1859.

Noi, Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată, am organizat vineri o dezbatere legată de importanța primei uniri a românilor, un obiectiv esențial în istoria noastră, care a fost îndeplinit de o generație de eroi ai nației noastre. O lecție de istorie pentru românii zilelor noastre, pentru politicienii contemporani, care ar trebui să prețuiască realizările de care ne bucurăm noi, astăzi, și să aducă un omagiu cărturarilor acelor vremuri, constituiți în ”partida națională”: Alexadru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, I.C. Brătianu și mulți alții.

La acest eveniment au participat colonel (r), profesor Tiberiu Tănase, cercetător științific la Biblioteca Academiei Române, dr. Andrei Țârlescu, colonel (r), Alexandru Barbăsură, colonel (r), Octavian Logofătu, profesor Radu Cerchez, Adrian Mihailovici, Adrian Braun, Marian Lungu și alții.

În cadrul acestui seminar, au ținut comunicări științifice profesorul Tiberiu Tănase, cu o temă referitoare la elementele de inteligence utilizate de țările române pentru realizarea Unirii și cercetătorul Andrei Țârlescu, care a prezentat, în premieră, documente din arhivele Academiei Române, din vremea Unirii.

Profesorul Tănase a adus în atenția semnficația dublă a zilei de 24 ianuarie: realizarea Unirii în 1859 și impunerea denumirii de România, în 1862.

Domnul Țârlescu a subliniat, în comunicarea sa, rolul esențial al intelighenței românești din perioada postpașoptistă, care a reușit să înfrângă interesele marilor puteri din acea vremeși cu o splendidă  diplomație, să impună realizarea obiectului național: unirea Principatelor Române sub conducerea unui domnitor român.

Cu ocazia acestui eveniment național, s-a lansat și Asociația ”Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată”, care și-a propus, ca obiective, educarea tinerilor pe linia valorilor naționale, realizarea de proiecte de intelligence, de cercetare istorică și de promovare a românismului.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.