Gestionarea banilor pe timp de criză: 5 sfaturi pentru a trece cu bine prin astfel de momente

Gestionarea banilor pe timp de criză: 5 sfaturi pentru a trece cu bine prin astfel de momente

Gestionarea banilor pe timp de criză: 5 sfaturi pentru a trece cu bine prin astfel de momente

by January 8, 2021 0 comments

Apariția pandemiei de coronavirus a afectat puternic întreaga lume, iar efectele crizei sanitare au impact și asupra zonei financiare. Tot mai multe firme au înregistrat pierderi sau și-au oprit activitatea, iar oamenii sunt nevoiți să găsească soluții pentru siguranța zilei de mâine. Contextul socio-economic actual nu este deloc îmbucurător, însă pe lângă lucrurile care apar la nivel național sau global există și cazuri când pierderea locului de muncă, apariția unei boli ori a altor probleme personale te pot aduce în pragul unei crize.

Dacă ești îngrijorat cu privire la situația ta financiară, indiferent din ce motiv, trebuie să te organizezi eficient și să găsești noi abordări pentru a depăși perioadele dificile. Iată câteva sfaturi ce te pot ajuta să depășești cu brio o eventuală criză economică:

1. Adoptă o atitudine pozitivă

Poate părea greu de crezut, dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci atunci când întâmpini anumite dificultăți financiare este să nu cedezi emoțional. În timpul marilor crize economice, persoanele care s-au pierdut cu firea au suferit pierderi mult mai mari decât cele care au reușit să-și păstreze sângele rece. Prosperitatea vine din modul în care alegi să vezi situația și felul cum acționezi, așa că păstrează-ți calmul, calculează-ți fiecare mișcare, rămâi rațional și gândește-te cum să profiți de orice oportunitate care poate genera schimbări pozitive.

2. Creează un buget personal

Dacă până acum nu ai mai făcut un buget, este un moment potrivit să-ți analizezi cu atenție veniturile și cheltuielile și să-ți impui anumite limite. Atunci când nu știi câți bani încasezi în fiecare lună și pe ce anume îi cheltuiești, nu vei ști cum să estimezi corect un fond de siguranță. Odată întocmit, bugetul te va ajuta să-ți dai seama dacă trăiești sub nivelul veniturilor sau obișnuiești cumva să cheltui mai mult decât produci fără să-ți dai seama. Renunță la tentația cheltuielilor emoționale, gândește logic și achiziționează doar ceea ce consideri că ai nevoie. În situațiile de criză trebuie să adopți măsuri de criză așa că diminuează risipa și ține de bani.

3. Încearcă să reduci valoarea facturilor lunare

Facturile pe care le achiți în fiecare lună sunt cu siguranță destul de mari, însă dacă iei o serie de măsuri s-ar putea să salvezi ceva bani. Chiar dacă anumite cheltuieli sunt considerate inevitabile ele pot fi ameliorate. De pildă, poți renunța la un abonament de telefonie mobilă care costă 20 de euro și să optezi pentru unul de doar 5 euro dacă treci pe cartelă preplătită. Un alt pas pe care poți să-l faci în această direcție este să negociezi contractul pentru serviciile de internet sau televiziune ori să închei contracte avantajoase cu un singur furnizor. De asemenea, ai posibilitatea de a renunța și la anumite obiceiuri costisitoare: închide lumina când nu este nimeni în cameră ori ai grijă să folosești mai puțină apă atunci când faci duș.

4. Achită toate facturile la timp

Pe lângă nevoia de a reduce valoarea facturilor lunare apare și necesitatea plății acestora în termen. Absolut orice obligație lunară trebuie achitată la timp, în caz contrar riști ca la sumele deja existente să se mai adauge și altele, sub forma unor taxe, penalități sau comisioane de întârziere la plată.

5. Transformă-ți economiile în lichidități

În cazul în care întâmpini o criză financiară îți vor fi de mare ajutor conturile de economii, depozitele bancare sau alte conturi în numerar. Spre deosebire de acțiuni ori investiții, valoarea acestor conturi rămâne neschimbată la variațiile economice ale pieței. Asta înseamnă că, dacă ai reușit să-ți pui deoparte bani de-a lungul timpului, îi poți retrage la nevoie fără să suferi vreo pierdere financiară. De regulă, un fond de rezervă pentru situațiile de criză ar trebui să acopere necesarul traiului zilnic pentru minimum trei luni.

Câteva mici schimbări pot avea efecte importante asupra situației tale financiare. Totuși, nu orice problemă care atentează la stabilitatea ta economică poate fi considerată o criză, așa că dacă sunt luni în care nu reușești să faci față cheltuielilor poți rezolva situația dificilă în care te afli apelând la un împrumut nebancar prin telefon. Gândește în perspectivă și consideră orice neajuns o provocare ce te va ajuta să crești mai mult pe toate planurile.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.