Istoricul Florin Muller: Domnia lui Cuza a însemnat începutul României moderne

Istoricul Florin Muller: Domnia lui Cuza a însemnat începutul României moderne

Istoricul Florin Muller: Domnia lui Cuza a însemnat începutul României moderne

by January 25, 2021 0 comments

Istoricul Florin Muller, profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie, Universitatea București dă o nouă valență domniei lui Alexandru Ioan Cuza, cu ocazia sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române din 24 Ianuarie 1859. El susține că începutul României moderne demarează odată cu urcarea pe tron a lui Cuza, care a reușit, în scurta sa domnie, de doar 7 ani, să introducă o serie de reforme în vaiața societății românești,  care au schimbat, pentru întotdeauna, cursul istoriei țării noastre.

Istoricul Muller scrie pe pagina sa de Facebook:

”Consider că mult timp, după 1989, Alexandru Ioan Cuza și opera sa reformatoare au rămas într-un con de umbră nemeritat. Sub presiunea ”demitizării” au trecut în față aspectele vieții sale private, iar, în registrul mai grav, autoritarismul domnitorului. Ceea ce a devenit însă mai deranjant pentru mine a fost contrapunerea imaginii domnitorului Unirii față de cea a regelui Carol I. Fenomen explicabil de data aceasta nu prin ”demitizarea” nihilistă a anilor 90, cât prin virulența eforturilor monarhiștilor de legitimare a acestei etape din istoria României.

Carol I era prezentat drept cel mai important monarh al României, tocmai pentru a marginaliza și mai mult domnia antecesorului său. Ar merita un studiu sistematic construcția imaginii asupra conducătorilor României moderne în istoriografia post 1989. Îl consider pe Alexandru Ioan Cuza domnitorul reformator prin excelență, mai ales în plan social, prin reforma agrară și secularizarea averilor mânăstirești, vast proces de redistribuire modernă a fondului funciar al țării, acțiune ce avea în vedere constituirea unei veritabile mici burghezii rurale pe care să se întemeieze regimul (desigur, alături de mica burghezie urbană).

Efectele sociale modernizatoare ale legii învățământului sunt și ele de adăugat aici, deși, mai târziu, prin reformele haretiste, s-au generat presiuni tot mai mari asupra aparatului birocratic (de funcții) al statului, efecte pe care le resimțim și azi. Cred că se poate stabili o diferență între scurta domnie a lui Alexandru Ioan Cuza și cea foarte lungă a regelui Carol I. Domnitorul a fost interesat de reformarea socială a țării, în timp ce regele, parțial eliberat de această chestiune, a putut să se concentreze pe problemele național-statale (independența, integrarea într-un sistem de alianțe europene).

Chiar dacă domnia lui Carol I a înregistrat succese evidente în planul consolidării statului-național, inclusiv prin vast proces de construcții urbane de prestigiu și lucrări de infrastructură feroviară, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele modernității sociale ale României. Acest proces de modernizare socială nu a continuat în același ritm, chiar dacă unele măsuri de corectare au fost luate mai ales sub presiunea unor răscoale țărănești de amploare, unde 1907 reprezintă epilogul cel mai sângeros. Din aceste puncte de vedere îl consider pe Alexandru Ioan Cuza fondatorul României moderne.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.