Bugetul pe anul acesta: Fără vouchere de vacanță, plafonarea sporurilor, pensii și alocații înghețate

Bugetul pe anul acesta: Fără vouchere de vacanță, plafonarea sporurilor, pensii și alocații înghețate

Bugetul pe anul acesta: Fără vouchere de vacanță, plafonarea sporurilor, pensii și alocații înghețate

by February 8, 2021 0 comments

Conducerea PNL a discutat despre bugetul de stat, fiind prezentate o serie de măsuri pentru a se atinge ținta de deficit de 7.1%. Printre acestea se numără dispariția voucherelor de vacanță în acest an, pensiile și alocațiile nu cresc, studenții au călătorii limitate pe tren, scrie europalibera.org.

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că bugetul de stat pentru 2021 este greu de realizat din cauza tensiunilor între PNL, USR-PLUS și UDMR. Fiecare ministru încearcă să obțină un buget cât mai mare, în condițiile în care deficitul nu trebuie să depășească 7.1%.

„Eu am trimis o propunere de buget către Ministerul de Finanțe. Să vedem care este suma finală, nu știu acum”, a subliniat pentru Europa Liberă un ministru.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat în Guvern săptămâna viitoare, spun surse din conducerea PNL. Până atunci, în Coaliție se discută o serie de măsuri care vor fi adoptate prin Ordonanță de Urgență sau proiecte legislative.

Doar din aceste măsuri se așteaptă o economie de 1.8 – 2 miliarde de lei.

Pe lista măsurilor preconizate a aduce economie la buget se numără eliminarea voucherelor de vacanță acordate în 2021. Economiile făcute în urma adoptării unei astfel de măsuri ar putea să fie în valoare de peste un miliard de lei.

Surse din Guvern au precizat pentru Europa Liberă că au rămas necheltuite voucherele de vacanță din 2019 și 2020. În cazul în care un bugetar a cheltuit voucherele din anii trecuți, s-ar putea să nu primească altele noi în 2021, dacă măsura este confirmată în Coaliție.

O altă măsură anunțată în ședința PNL se referă la plafonarea sporurilor din domeniul bugetar. Nu există încă o decizie la nivelul Coaliției privind eliminarea unor sporuri. De asemenea, s-a discutat despre limitarea numărului de călătorii gratuite pe care studenții le au pentru calea ferată.

Se analizează și eliminarea indemnizației de hrană pentru bugetari sau diminuarea acesteia. Prefecturile urmează să nu mai beneficieze anul acesta de sporuri pentru COVID-19.

În privința pensiilor, surse din Coaliție afirmă că premierul Cîțu își menține poziția că nu există bani în buget pentru o nouă majorare a pensiilor. Acesta a precizat că se aplică deja majorarea de 14%, ceea ce înseamnă un plus față de anul trecut de 8-9 miliarde de lei.

Nici alocațiile nu vor mai crește în 2021. Următoarea majorare a alocațiilor cu 20% va fi din 1 ianuarie 2022, au precizat surse guvernamentale pentru Europa Liberă.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.