Dezvăluirile istoricului Gheorghe Petrov. Istoria unui torționar din vremurile întunecate

Dezvăluirile istoricului Gheorghe Petrov. Istoria unui torționar din vremurile întunecate

Dezvăluirile istoricului Gheorghe Petrov. Istoria unui torționar din vremurile întunecate

by February 26, 2021 0 comments

Istoricul  clujean ,Gheorghe Petrov,  dezvăluie un caz tulburător din epoca întunecată a comunismului, prezentând biografia unui criminal torționar, care a avut pe conștiință moarte multor intelectuali  anticomuniști. Acesta a decedat cu mulți ani în urmă și înmormântat în Cimitirul Central (Hajongard) din Cluj-Napoca. Este vorba despre Mihai Patriciu, pe numele lui adevărat, Grunsperger Mihaly.

Gheorghe Petrov, scrie pe acest subiect: ”Născut la 19 ianuarie 1909 în comuna Brusturi (denumire veche: Tătăruș), județul Bihor, fiul lui Grunsperger Mihaly și Burzan Maria.

A luptat ca voluntar în războiul civil din Spania, în cadrul Brigăzilor Internaţionale. La sfârşitul războiului a fost internat într-un lagăr din Franţa, dar a evadat şi a luptat în rezistenţa franceză contra naziştilor până în anul 1944 când s-a întors în România. Fiind apropiat de Teohari Georgescu (ministru de interne în perioada 1945-1952), a fost numit în fruntea Inspectoratului Regional de Poliţie Alba (15-24 aprilie 1945), apoi transferat ca șef al Inspectoratului Regional de Poliţie Cluj (25 aprilie 1945-iunie 1947).

În perioada iulie 1947-august 1948, după înființarea Direcției Generale a Siguranței Statului în 20 iunie 1947, a deținut funcția de Inspector general la Inspectoratul Regional de Siguranţă Cluj. După înfiinţarea Securităţii a deţinut funcţiile de şef al Direcției Regionale de Securitate Cluj (30 august 1948-1 februarie 1951) și șef al Direcției Regionale de Securitate Brașov (1 februarie 1951-22 iulie 1952). După îndepărtarea lui Teohari Georgescu a fost demis din funcţie pe fondul epurărilor antisemite, fiind trecut în rezervă la 31 iulie 1952 cu gradul de colonel.

În perioada 1955-1961 a fost directorul Combinatului Metalurgic Reșița, apoi a fost mutat ca director la Uzina „Unio” din Satu Mare de unde s-a pensionat. După pensionare s-a stabilit la Cluj unde a trăit liniștit până la decesul său, care a survenit în ziua de 29 mai 1997. A fost căsătorit de două ori, în 1954 și 1960, cu fiecare soție având câte un copil.

Acest om, evreu de origine, a fost unul dintre cei mai mari criminali ai regimului comunist, care a dispus arestarea, anchetarea și tortura a sute de persoane, execuția fără judecată a câtorva zeci de persoane și trimiterea în pușcării și lagăre de muncă a altor nenumărați oameni. După 1990, în toți anii care au trecut până la decesul său, autoritățile judiciare nu l-au deranjat cu nimic și nu l-au întrebat vreodată ceva despre crimele și abuzurile înfăptuite, astfel că acest criminal și-a trăit liniștit bătrânețea, încasându-și toate drepturile pecuniare acordate de Statul recunoscător.

Noi am avut ocazia doar să-i descoperim mormântul și să-i cercetăm și cunoaște fărădelegile săvârșite, încercând să reparăm oarecum faptele criminale ale acestuia prin căutarea, descoperirea și recuperarea rămășițelor pământești ale victimelor sale, majoritatea aruncate și îngropate în morminte necunoscute aflate pe teritoriul actualelor județe Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș și Sălaj. Toate acestea pentru sufletele morților și recunoștința urmașilor”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.