Eugen Tomac : Ministrul Sănătății pare depășit de situație

Eugen Tomac : Ministrul Sănătății pare depășit de situație

Eugen Tomac : Ministrul Sănătății pare depășit de situație

by February 2, 2021 0 comments

Europarlamentarul Eugen Tomac atrage atenția, pe pagina sa de Facebook,  asupra lipsei de reacție a societății românești față de tragedia de la Institutul Matei Balș:

”Se pare că pandemia ne-a anihilat complet simțul critic, iar societatea a devenit pe zi ce trece tot mai resemnată.

Dincolo de lozinci și urlete pline de furia mimată ce curge din plămânii politicianului revoltat pentru a impresiona preț de câteva secunde publicul dornic de răzbunare, nimeni nu vine cu soluții pentru sistemul de sănătate.

Ministrul pare depășit și se scuză, căutând în mod timid și absurd explicații, pe principiul nu sunt de vină că am ajuns în funcție în vreme de pandemie și curg incendiile în spitalele vechi de când lumea.

Pentru sistemul de sănătate sunt necesare două măsuri urgente pentru a demonstra că acest guvern este altceva decât PSD:

  1. Transparență totală în cheltuirea bugetului ministerului și al Casei de Sănătate. Acest demers ar scoate sănătatea de sub presiunea imensă a risipirii resurselor uriașe și ar permite ca banii să fie canalizați rapid pe prioritățile sistemului.
  2. Scoaterea spitalelor de sub influența directa a politicului. Spitalele trebuie să obțină statut de fundație publică de stat, pentru a putea avea o autonomie largă in ceea ce privește managementul și atragerea de resurse financiare. Un director care obține postul în baza unui concurs, cu un mandat de patru ani, poate canaliza resursele axat strict pe priorități, nu pe agenda politicului care privește spre sănătate doar prin prisma achizițiilor și nu este interesat de calitatea serviciilor oferite sau condițiile din spitale.

Aceste doua obiective ar schimba fundamental întregul sistem și ele pot fi implementate imediat. Pentru aceasta, însă, este nevoie de un singur lucru, de voința politică!

Oare va avea curaj actualul Guvern să decupleze de la banii publici intresele transpartinice?”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.