Lupta lui Eugen Tomac: Sistem de monitorizare a situației minorităților din Ucraina

Lupta lui Eugen Tomac: Sistem de monitorizare a situației minorităților din Ucraina

Lupta lui Eugen Tomac: Sistem de monitorizare a situației minorităților din Ucraina

by February 11, 2021 0 comments

În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European privind relația Uniunii Europene cu Ucraina, am solicitat ca executivul de la Bruxelles să creeze un mecanism de monitorizare a situației minorităților naționale, în condițiile în care autoritățile de la Kiev, sub pretextul combaterii rusificării, aplică o serie de măsuri discriminatorii la adresa altor comunități etnice.

În acest sens, având în vedere că Ucraina a moștenit de la Uniunea Sovietică comunități întregi de români, sunt profund îngrijorat de soarta acestora și tocmai de aceea consider că trebuie să acționăm pentru a proteja identitatea conaționalilor noștri.

Românii sunt cea mai numeroasă comunitate minoritară din Ucraina, după comunitatea rusă și prin urmare, dreptul la educație, exprimare și reprezentare trebuie garantat de un stat considerat partener al Uniunii Europene.

Prin urmare, cererea evocată în plen va fi înaintată Comisiei Europene și cu sprijinul parlamentarilor din alte state, vom solicita crearea unui mecanism de monitorizare a drepturilor minorităților provenite din statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, vom cere condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea standardelor și legislației comunitare privind minoritățile naționale.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.