Puține lucruri sunt mai plăcute ca o masă gustoasă și multe sunt manifestările necontrolate cauzate de foame. Și, chiar dacă nu toți oamenii devin nervoși când au un apetit crescut, în cazul altora, nevoia imediată de a mânca se combină cu sentimente negative puternice. Dacă te numeri printre cei din urmă, știi, probabil, că acest lucru poate dăuna mult relații personale și profesionale. O ieșire nervoasă cauzată de foame îi poate răni pe ceilalți și îi poate îndepărta. E greu să îi faci pe apropiați sau colegi să creadă că nu tu ai fost de vină, ci apetitul tău. Ca să poți preveni sau controla astfel de stări, poate că nu ar fi rău să înțelegi mecanismul biologic al acestui fenomen.
Foamea și creierul
Carbohidrații, proteinele și grăsimile din tot ceea ce mănânci se digeră în zaharuri simple, ca glucoza, aminoacizii si acizii grași. Aceste substanțe ajung la organe și țesuturi care le folosesc pentru asigurarea energiei. Pe măsură ce intervalul de la ultima masă crește, nivelul nutrienților din sânge scade. Când cantitatea de glucoză din sânge scade foarte mult, creierul va percepe acest lucru ca o situație care amenință viața. Acest fenomen apare pentru că, spre deosebire de alte țesuturi și organe din organism care pot utiliza și alți nutrienți pentru funcționare, creierul are nevoie de glucoză pentru a funcționa. Acesta este motivul pentru care, atunci când îți este foame, ai probleme de concentrare, faci greșeli sau nu mai vorbești corect. Și controlul comportamentului social are de suferit în aceste momente, de aceea, foamea te face ursuz, agresiv sau incapabil să respecți normele sociale. Evită astfel de stări și alege un restaurant din Arad sau din alt oraș și comandă preparatele preferate. Acestea vor ajunge repede la tine, înainte să te transformi într-un mic monstru din cauza foamei.
Foamea și hormonii
În fața scăderii concentrației de glucoză din sânge, creierul apelează la mecanisme hormonale pentru a rezolva această problemă. Cei patru hormoni care apar când îți este foarte foame sunt:
- hormonul de creștere, secretat de glanda pituitară din creier;
- glucagonul din pancreas;
- adrenalina, secretată de glanda suprarenală;
- cortizolul, care are aceeași sursă ca adrenalina;
Dacă primii doi hormoni au rolul de a menține nivelul de glucoză cât mai ridicat, ultimii doi sunt hormoni care sunt secretați în situații de stres. Aceștia declanșează reacții de tipul „luptă sau fugi”, iar acest lucru se întâmplă, uneori, și când îți este foame. Astfel, devii agresiv și nu îți controlezi emoțiile cum ar trebui.
Foamea și genele
Un alt motiv pentru care te enervezi când îți este foame este un grup de gene care controlează senzația de foame și agresivitatea. Din cauza unei astfel de gene, se eliberează în creier o substanță care stimulează hrănirea vorace. Această substanță este, însă, responsabilă și pentru impulsivitate, astfel că, odată cu dorința de a ingera alimente rapid, crește și agresivitatea. Acest mecanism al organismului pare o eroare, dar, a permis de-a lungul evoluției supraviețuirea rasei umane. O ființă care vrea acces la hrană trebuie să fie pregătită să lupte pentru ea, altfel, va muri de foame.
Cum să eviți să devii nervos când ți-e foame
Răspunsul natural al organismului este firesc, dar, nu este o scuză pentru ieșiri nervoase. Elementele psihosociale contează mult în manifestarea stărilor nervoase negative, iar autocontrolul și cunoașterea de sine sunt responsabilitatea fiecăruia. Uneori, nu poți mânca exact când îți este foame, de aceea, este indicat să iei mese nutritive, inclusiv dimineața. E recomandat să eviți alimentele de tip fast-food sau pe cele dulci, pentru că acestea măresc rapid concentrația de glucoză din sânge, însă, doar pentru puțin timp. În schimb, dacă te îndrepți spre alimente cu indice glicemic mic, adică acelea care eliberează treptat glucoza în sânge (cum este fasolea, de exemplu), nu mai devii o divă agresivă.
Este bine să mănânci sănătos și consistent pentru a evita să devii nervos când ți-e foame.
Referințe:
Salis, Amanda. “Health Check: the Science of ‘Hangry’, or Why Some People Get Grumpy When They’re Hungry.” The Conversation, 28 Apr. 2020,
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.