Idei despre ce ai putea să faci cu mobila veche

Idei despre ce ai putea să faci cu mobila veche

Idei despre ce ai putea să faci cu mobila veche

by March 22, 2021 0 comments

Dacă ai moștenit o casă mobilată care arată veche și demodată, ori vrei să renovezi, să îți schimbi mobila cu ceva mai modern, mai potrivit spațiului sau noului stil de amenajări ales, nu trebuie neapărat să arunci un mobilier care încă funcționează și se poate folosi.

Iată câteva idei despre ce ai putea să faci cu astfel de mobilă veche:

Vinde-o

Pentru tine o măsuță sau un dulap scorojit și înnegrit de ani poate fi gunoi, dar există mulți oameni îndrăgostiți de antichități și, cu cât piesa de mobilier este mai veche, cu atât este mai valoroasă pentru ei. Sunt și vânători de chilipiruri care se ocupă cu recondiționarea mobilierilui vechi pentru a-l vinde din nou. La fel se pot vinde termopane ieftine și aparate de uz casnic vechi: aragaz, frigidere, cuptoare, prăjitoare electrice, grătare etc.

Există și muzee care caută piese vechi, dintr-o anumită perioadă din trecut sau în stil tradițional, etnic. Dacă deții o piesă deosebită dar nu ești sigur de valoarea ei, poți cere ajutorul unui evaluator specialist în antichități. Casele vechi pot ascunde comori.

Chiar dacă nu ai ceva de valoare ci numai un dulap funcțional care nu mai e la modă, află că mulți nu își permit mobilier nou și sunt gata să cumpere ceva mai ieftin. Așa că interesează-te unde poți posta anunțuri pentru a vinde. Este bine să folosești site-uri locale ca să nu ai bătăi de cap cu transport în altă localitate, mult mai greu de realizat în cazul unor produse voluminoase: poate implica să le desfaci bucăți, să le împachetezi etc.

Desigur, trebuie să te asiguri că mobila scoasă la vânzare este reparată, fără bucăți lipsă, funcționează. Dar dacă ai ceva deosebit dar defect, poți încerca să vinzi specificând natura defecțiunii.

Poate nu ai să scoți o avere din aceste vânzări dar dând 2-4 mobile vechi îți pot acoperi costul unei piese de mobilier noi de exemplu.

Folosește-o în anumite zone ale casei

Mobilierul vechi este folosit uzual în stilurile rustic, retro și chabby chic, ceva elegant în cel clasic  și tradițional dar și în alte stiluri poți combina piese vechi, dar frumoase, cu mobilier și accesorii noi.

Scaune, măsuțe, rafturi metalice se pot folosi în grădină sau pe o terasă, într-un balcon etc. Pune un raft vechi din lemn într-o cămară sau garaj pentru a depozita diverse lucruri. În acest mod le dai o altă întrebuințare în loc să le arunci la gunoi și să trebuiască să cumperi altceva acolo. Un alt avantaj al mobilei vechi e că se poate să fie mai solidă decât ceva similar nou, majoritatea erau făcute din materiale ca lemn natur, metal și nu ca astăzi din pal, plastic și diverse imitații.

Restaureaz-o

Dacă e o piesă de mobilier de valoare, mai bine o dai unui specialist să o restaureze ca să nu o deteriorezi. Dar în cazul unui mobilier obișnuit poți să îi dai și tu o față nouă și modernă și să-l mai folosești ani buni.

Iată ce poți face foarte simplu: vopsește mobila veche, închisă la culoare, lipește pe ea autocolant sau colaje prin tehnica șervețelului, schimbă-i mânerele, butoanele cu unele noi și moderne, repară-i crăpăturile cu chit de lemn, slefuiește-o și dă-o cu un lac

Dă-i o altă întrebuințare

Iubitorii de proiecte hand-made pot să transforme într-un weekend, cu câteva unelte simple (ciocan, fierăstrău), ceva vechi și demodat în ceva nou și util casei lor.

Iată câteva idei din care te poți inspira, dar există multe articole și chiar tutoriale video online în care poți vedea pas cu pas cum să faci aceste transformări:

  • dintr-un pătuț de copil poți face o băncuță, un birou sau un leagăn de grădină
  • un cufăr vechi poate deveni o măsuță de cafea
  • o comodă veche poate fi transformată într-un suport stilat pentru chiuveta din baie
  • niște taburete pot deveni suporturi pentru ghivece de flori
  • pune niște roți la sertarele vechi și le poți folosi ca spații de depozitare sub pat
  • o comodă veche cu roți și un blat adăugate poate fi o veritabilă insulă pentru bucătărie, oferindu-ți și spațiu de depozitare în plus dedesubt
  • o masă tăiată în două pe lung poate fi folosită pe hol sau în sufragerie, lângă perete
  • taie un pat vechi și fă o bancă cu spetează pentru verandă, curte sau chiar pentru masa din bucătărie
  • un blat pus peste două noptiere înalte poate crea un birou șic
  • o bancă de grădină poți face și din două-trei scaune cu spetează prinse împreună și cu o scândură, un suport comun pe ele
  • niște sertare prinse una peste alta sau în perete pot crea niște rafturi utile
  • din cercevelele unei ferestre vechi poate fi făcut suport pentru fotografii
  • o pernă prinsă peste un sertar vechi sau o noptieră joasă poate deveni un scăunel tip otoman veritabil etc

Situații în care mai bine o arunci: este foarte deteriorată, nu se mai poate repara/recondiționa ori asta ar însemna costuri uriașe; are carii, ploșnițe; are pete de sânge sau altceva ce nu poate fi curățat iar fețele nu pot fi înlocuite, are părți lipsă.

Dar în cazul mobilierului de valoare, nu recomandăm să o arunci, chiar dacă are defecțiuni majore sau bucăți lipsă, încearcă întâi să pui un anunț de vânzare specificând defecțiunile, poate unii restauratori vor fi interesați și consideră că o pot repara.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.