Românii nu au ce sărbători de 15 martie. Revoluționarii maghiari, teroriștii din Transilvania

Românii nu au ce sărbători de 15 martie. Revoluționarii maghiari, teroriștii din Transilvania

Românii nu au ce sărbători de 15 martie. Revoluționarii maghiari, teroriștii din Transilvania

by March 15, 2021 0 comments

Istoricul Vasile Lechințan prezintă, fără menajamente,  ce sărbătoresc ungurii de Ziua lor națională, pe 15 martie.

”Ziua de 15 martie este simbolul Revoluţiei ungare de la 1848-1849 şi reprezintă pentru români una dintre cele mai mari greşeli istorice de atitudine ale maghiarilor implicaţi în această Revoluţie faţă de poporul român din Transilvania.

Asupra românilor s-a abătut o cruntă perioadă de teroare, de la această dată de 15 martie 1848 începând, până la înfrângerea Revoluţiei ungare în august 1849, căzându-i victime, insurgenţilor maghiari din Transillvania, transformaţi în terorişti criminali, numeroşi români nevinovaţi, copii de vârste diferite, femei, bătrâni, preoți și dascăli, toţi schingiuiţi şi ucişi cu o bestialitate fără egal în istoria revoluţiilor paşoptiste din Europa.

Este de-a dreptul cutremurătoare lista românilor martiri din aproape fiecare sat al Transilvaniei. Românii nu s-au lăsat, cu preţul vieţii, să fie şterşi de pe faţa pământului, având în fruntea lor un Iancu, un Bărnuţiu, un Bariţiu, un Papiu, un Şaguna, un Buteanu, un Romanu-Vivu, un Bătrâneanu, un Laurian, un Micaş, un Solomon, un Vlăduţiu, un Ciurileanu, un Axente, un Balint, un Corcheş şi alţi bărbaţi în care poporul avea toată încrederea. Au fost ucişi şi fruntaşi saşi care nu au fost de acord cu terorismul maghiar instalat atunci în Transilvania.

De ce este una dintre cele mai mari greşeli istorice de atitudine maghiară faţă de români? Pentru că acei maghiari care au condus revoluţia ungară şi toţi cei care i-au adoptat orbeşte dezideratele, cel mai important pentru ei,  a fost uniunea cu Ungaria şi ştergerea calităţii de român de pe faţa pământului, fie prin sabie, fie prin lance, fie prin împuşcare, fie prin spânzurătorile care le-au ridicat atunci în Transilvania, spre marea ruşine a Europei, fie “de bună voie”, credeau teroriştii, prin lepădarea de către români a limbii, religiei şi etniei lor.

Iată ce uriaş plan şi-au propus corifeii revoluţiei ungare, ce enormă greşeală de atitudine faţă de numerosul popor român din Transilvania! Şi pentru realizarea acestui deziderat monstruos s-a trecut la faptele criminale sus-amintite. Din păcate, acest deziderat, rămas insuficient pedepsit de istorie, a continuat să fie adoptat, şi în perioada dualismului austro-ungar, şi în perioada Dictatului de la Viena, şi astăzi se aud voci din partea maghiară că susţin “idealurile” revoluţiei ungare de la 1848-1849. Românii nu au ce sărbători la revoluţia ungară paşoptistă şi aşteaptă de la maghiarii oneşti să se dezică pentru totdeauna de acele “idealuri” şi să recunoască şi să condamne acea uriaşă greşeală criminală de atitudine maghiară din acei ani care trebuiau, nu să sape un hău uriaş între români şi maghiari, ci  să încoroneze idealurile adevărate ale Libertăţii, Egalităţii şi Frăţiei”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.