Războiul terenurilor agricole. Cum este blocat un fermier din județul Arad să-și ridice subvențiile de pe terenurile sale

Războiul terenurilor agricole.  Cum este blocat un fermier din județul Arad să-și ridice subvențiile de pe terenurile sale

Războiul terenurilor agricole. Cum este blocat un fermier din județul Arad să-și ridice subvențiile de pe terenurile sale

by May 15, 2021 0 comments

Situația din agricultură una dramatică. În doar un an de zile, actualul Guvern a reușit contraperformanța să-i bulverseze total pe fermieri. Eșecul proiectelor din agricultură din Programul Național de Reziliență este grăitor în acest sens. Mai nou, fermierii protestează pentru că, din cauza birocrației excesive din primării, nu reușesc să primească adeverințele APIA pentru primirea subvențiilor.

Dar sunt și cazuri în care primarii blochează, cu bună știință, din interese personale, eliberarea acestor adeverințe.

Un fermier din Tauț se luptă cu primăria din localitate pentru a-și menține drepturile pe terenurile obținute prin procuri speciale.

Zeci de adrese și interpelări, zeci de procuri speciale și o soluție care se lasă așteptată. Problema terenurilor din județul Arad revine de această dată cu un caz din aceeași comună Tauț, acolo unde satul Nadăș a fost retrocedat în întregime unei singure familii. De această dată situația terenurilor este din satul Minișu de Sus, aparținând de comuna Tauț. George Bădoiu se luptă cu administrația din Tauț pentru a-și putea păstra drepturile asupra terenurilor deținute în urma unor procuri speciale încheiate cu moștenitorii acelor parcele, luptă care a ajuns și la instituțiile superioare, dar și în instanță, scrie ziarul aradon.ro.

„Vă aduc la cunoștință că Primăria Tauț, jud. Arad, refuză să elibereze adeverința APIA pe anul 2021 pentru toată suprafața de 157,23 ha, pe care o dețin ca proprietar tabular și extratabular, suprafață pe care o lucrez și pe care o declar la APIA de mai mulți ani. Nu am suprafața luată în arendă, iar pentru anii 2019 și 2020 am primit adeverința APIA pentru toată suprafața înscrisă în Registrul Agricol cu documente justificative, adică 157,23 ha.

Anul acesta în urma cererii de eliberare a adeverinței APIA, am primit Adeverința pe suprafața de 9,98 ha. Primăria refuză categoric, după mai multe solicitări făcute scris, să elibereze adeverința APIA pe toată suprafața. Am depus 4 -5 cereri la Primăria Tauț pentru a rezolva problema, funcționarii și primarul refuză să elibereze cererea deoarece există un grup de interese, care dorește să pună mâna pe parcelele cumpărate de mine prin acte notariale, deoarece se face intabularea sistematică pe Tauț, iar aceste persoane vor să se intabuleze în locul meu”, a transmis George Bădoiu într-o adresă către Jurnal arădean/aradon.ro.

Mai departe, arădeanul a sesizat Instituția Prefectului, dar și Oficiul pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară. În adresa către Prefectura Aradului, arădeanul sesizează: „Subsemnatul, Bădoiu George, în calitate de fermier şi titular al procurilor speciale prin care am dobândit în folosință și pe viitor în proprietate o suprafață de teren totală de 157,23 ha pe raza UAT Tauț, prin prezenta vă aduc la cunoștință că funcționarii din cadrul Primăriei Tauț, serviciul agricol, refuză în continuare la ordinul Primarului Lela Florin, după ce am depus toate diligenţele posibile, să își îndeplinească atribuțiile de serviciu în sensul că nu eliberează adeverința privind înscrierea în registrul agricol a suprafeței de 157,23 ha pe care o dețin. […]

În sensul deposedării mele ilegale de teren, Primăria Tauţ prin Primar Lela Florin a refuzat şi refuză să depună documentele care dovedesc dreptul meu asupra terenului cumpărat la reprezentanţii OCPI Arad, care fac intabularea sistematică în zonă. […] Eu sunt astfel privat de un drept de posesie, de utilizare şi pasibil să pierd subvenţia APIA deoarece adeverinţa se poate depune până cel târziu pe data de 15 mai 2021 la APIA”. Aceeași poziție este susținută și în sesizarea adresată Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară Arad, aici Bădoiu solicitând și „să luaţi de urgenţă măsurile legale necesare pentru a fi trecut în termenul legal în calitate de cumpărător şi posesor în Cartea Funciară pe satul Minişul de Sus prin luarea în considerare a documentelor autentice prin care am cumpărat suprafața de teren din acest sat până la data limită de 10 mai 2021”.

Rezumând, George Bădoiu a explicat pentru Jurnal arădean/aradon.ro că deține terenurile în baza procurilor speciale și că ani de zile a plătit impozitul aferent acestora, dar și că de fiecare dată i-a fost eliberată adeverința din registrul agricol pentru subvențiile pe suprafață fără a avea probleme. Până în acest an.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.