Aviz ofițerului de informații! S-a lansat manualul intelligence-ului românesc

Aviz ofițerului de informații! S-a lansat manualul intelligence-ului românesc

Aviz ofițerului de informații! S-a lansat manualul intelligence-ului românesc

by June 29, 2021 0 comments

Centrul pentru Studii de Inteligence și Geopolitică Aplicată a lansat, în acest weekend, cartea ”Intelligence-ul românesc. Trecut, prezent și viitor”, având ca autori pe Ovidiu Boureanu și Petru Ștețcu, sub coordonarea generalului (r) dr. Stan Petrescu și a colonelului (r) dr. Tiberiu Tănase. Cartea este concepută ca un manual al ofițerului de informați, un  îndrumător în istoria acestui domeniu al intelligence-ului românesc.

” Această lucrare poate fi socotită, pe drept cuvânt, un fel de codex al muncii de informații,  un adevărat îndreptar despre activitatea de informații românească, instituționalizată, întinsă pe un triptic cu trei regimuri politice. Dar să nu uităm că, în istoria celor trei Dacii- Moldova, Ardealul și Țara Românească-, informațiile au fost mereu prezente, necesare, eficiente și apreciate, pentru că au avut rol deosebit la obținerea succeselor militare, în confruntările armate, de-a lungul istoriei statalității noastre, iscoadele, transmițând șefilor militari informații valoroase, referitor la intențiile adversarilor care treceau hotarele vechii Dacii”, susține, în prefață, generalul (r), dr. Stan Petrescu.

Acesta mai scrie că ”manualul evolutiv al structurilor informative militare românești, de la înființarea lor de către domnitorul Al.I.Cuza, a fost profund influențat de contextul geopolitic și geostrategic regional și continental care au desenat, la rându-le, conduita politică și militară a României. Serviciile de informații militare, după nici două decenii de organizare și funcționare, și-au dat examenul de vîrf al valorii și însemnătății lor, în luptă, atunci când armata României a fost angajată la obținerea independenței țării (1877-1878), alături de Rusia, contra Imperiului Otoman, confruntarea având loc în afara frontierelor naționale, pe teritoriul Bulgariei de astăzi. Ne-am câștigat independența în afara granițelor țării, în marile bătălii de la Plevna, Rahova și Vidin.”.

Acest manual este o deschidere de drum pentru cei care doresc să urmeze o carieră în intelligence și care ajută foarte mult la înțelegerea modului de percepere și de lucru  cu informația. ”Informația înseamnă putere”, dar, în zilele noastre poate reprezenta  și un pericol pentru cei care nu știu cum să o folosească, sau o folosesc în alte scopuri decât cele  pentru asigurarea securității naționale.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.