Mizeriile progresiștilor! Dacian Cioloș cere blocarea PNRR-ului Ungariei

Mizeriile progresiștilor! Dacian Cioloș cere blocarea PNRR-ului Ungariei

Mizeriile progresiștilor! Dacian Cioloș cere blocarea PNRR-ului Ungariei

by June 28, 2021 0 comments

Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, îi cere Ursulei von der Leyen să nu aprobe PNRR al Ungariei pentru ca cele șapte miliarde de euro „să nu ajungă în buzunarele greșite”, în condițiile în care Ungaria nu recunoaște competența Parchetului European.

„Dragă Ursula, Vă scriem pentru a ne exprima îngrijorările. Până la 12 iulie va trebui planul de recuperare și reziliență al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Și totuși veți avea foarte puține mijloace pentru a vă asigura că acești bani nu ajung în buzunarele greșite – după cum știți, regimul Orbán nu recunoaște competența Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică – sau pentru a cita Comisia: este . În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupție al Ungariei și că și ”, potrivit scrisorii semnată de Dacian Cioloș.

El reamintește că în 2019 și 2020, Comisia a emis seturi de „recomandări specifice fiecărei țări” unde a cerut guvernului ungar să „întărească cadrul anticorupție, inclusiv prin îmbunătățirea eforturilor de urmărire penală și accesul la informațiile publice și consolidarea independenței sistemului judiciar”, precum și „îmbunătățirea concurenței în achizițiile publice”.

„Vă reamintim că acele recomandări specifice fiecărei țări se numără printre condițiile pe care un stat membru trebuie să le îndeplinească pentru a accesa fondurile de recuperare ale UE în potrivit regulamentului Facilității de recuperare și reziliență (RRF). Aveți această pârghie și vă rugăm să o utilizați.

Doamnă președintă, vă îndemnăm să nu aprobați planul lui Viktor Orban până când:

  1. Planul de recuperare maghiar nu acordă Oficiului European Antifraudă (OLAF) acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare și include, o obligație legală de a o introduce în baza de date a UE a beneficiarilor, cunoscută sub numele de .
  2. Planul maghiar nu include adoptarea unor legi care să impună ca persoane și entități cu o istorie dovedită de neregulilor financiare grave sau de conflicte de interese descoperite de OLAF să fie excluse de la primirea de fonduri și contracte RRF.

(Acest lucru face ca solicitanții precum ginerele lui Viktor Orbán, care primește în continuare mari subvenții UE, în ciuda istoricului său de nereguli grave și conflicte de interese, ar fi împiedicați să acceseze fonduri din Mecanismul de redresare și reziliență).

  1. Planul maghiar nu se angajează, de asemenea, să abroge sau să revizuiască legile interne care au fost identificate de Comisie ca împiedicând jurnaliștii de investigație și societatea civilă să acceseze informațiile publice”, adaugă liderul grupului Renew din Parlamentul European”, se arată în scrisoare.

Cioloș afirmă că îndemnul său nu se referă la faptul că Ungaria ca țară nu ar trebui să obțină partea sa corectă din fondurile UE pentru redresare, „dar credem că aceste fonduri ar trebui să fie în beneficiul tuturor maghiarilor, nu doar a câtorva dintre cei cu conexiuni politice”.

„Prin urmare, vă rugăm să trimiteți guvernul ungar înapoi la masa de lucru. Doamnă președintă, v-ați aventurat să călătoriți prin Europa pentru a livra fizic aprobările Comisiei pentru planurile naționale de redresare. Ați făcut poze cu fiecare lider al cărui plan a fost evaluat pozitiv de serviciile dvs. Când veți merge la Budapesta, vrem să-i puteți strânge mâna lui Viktor Orbán, știind că prietenii acestuia nu și freacă palmele de bucurie”, conchide Cioloș.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.