Proiect de OUG care pune bomba la baza unui program european, cu miză de aproape 6 miliarde euro

Proiect de OUG care pune bomba la baza unui program european, cu miză de aproape 6 miliarde euro

Proiect de OUG care pune bomba la baza unui program european, cu miză de aproape 6 miliarde euro

by October 3, 2021 1 comment

Dacă tot nu vom putea fi vreodată primii din Europa la capitolul accesarea fondurilor europene, măcar să facem tot posibilul să ajungem ultimii sau, cum i-ar plăcea lui Florin Câțu să o exprime, “prostul clasei din UE”. După succesul mai mult clamat decât real al aprobării PNRR, cu peste 6 luni întârziere raportat la alte țări europene‚ actualul Guvern minoritar PNL Câțu “reloaded” o dă din nou de gard.

Istoria pe scurt

De-a lungul anului 2020, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică și a transmis către structurile Comisiei Europene draft-ul Acordului de Parteneriat 2021-2027, precum și cele 16 programe operaționale (PO). Conform propunerii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, 7 PO vor fi implementate la nivel național, cu Autorități de Management la nivel central, 1 PO adresat tranziției echitabile juste, care va fi implementat la nivelul a 6 județe stabilite conform criteriilor propuse de către Comisia Europeană (Gorj, Dolj, Hunedoara, Prahova, Galați, Mureș), 8 PO vor fi implementate la nivel regional, cu Autorități de Management la nivelul Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR-urilor).

După ”tunul” dat cu Innotech Student și SES Rural, care a iritat la maximum beneficiarii POCU datorită proiectelor cărora se face absorbție și în actualul exercițiu financiar, a venit rândul detonării unuia dintre PO importante din perioada de programare 2021-2027: Programul Operațional de Educație și Ocupare (POEO). Prin demersurile făcute pe ascuns în legătură cu acest program, Guvernul Cîțu demonstrează, o dată în plus, fie o proastă pregătire, fie cinism, fie doar o reglare politică de conturi pe spatele beneficiarilor de proiecte europene din România.

Intitulat “Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate domeniilor ocupare, incluziune și protecție socială”, documentul cu pricina a fost ascuns cât s-a putut de bine pe site-ul Ministerului Educației pentru a se simula transparența, dar și pentru a elimina cât mai multe reacții în perioada în care, chipurile, ar fi trebuit să aibă loc procesul unei dezbateri publice autentice. În realitate, total adiacent, subiectul ar fi fost adus în discuție doar cu Asociația Comunelor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (entități care implementează doar 15-20% din totalul proiectelor, dar controlate politic de guvern), dar a fost omisă din actul dezbaterilor publice tocmai marea masă a beneficiarilor: antreprenori și mediul privat (adică aproape 80% dintre beneficiarii sau mai exact cei care implementează proiectele pe fonduri europene). Prin acest document – proiect_OUG_29.09.2021.pdf – se stabilește ca, în următorul exercițiu financiar 2021-2027, POEO să fie gestionat de Ministerul Educației. Aceasta este rețeta unui dezastru național pentru cunoscătorii în materie, întrucât miliardele de euro puse la bătaie vor încăpea pe mâna Organismului Intermediar din cadrul acestui minister (OI MEN), care primește calitatea de Autoritate de Management pentru POEO, OI MEN fiind una dintre cele mai neperformante organisme de gen din România, cu întârzieri imposibil de egalat și cu nenumărate recomandări din partea Autorității de Audit.

Cu alte cuvinte, în contextul în care România are și așa o rată de absorbție mai degrabă mediocră la nivelul UE, Guvernul Câțu (PNL) va da pe mâna celui mai neperformant organism intermdiar aproape 6 miliarde de euro. Gurile rele spun că Ministerul Educației este și partener în cadrul unor proiecte europene, calitate în care este la fel de… praf ca OI-ul său care urmează să fie transformat în autoritate de management.

Iar Ordonanța de Urgență ar urma să fie dată de Florin Câțu chiar luni, cu o zi înainte de votul pe moțiunea de cenzură!

Într-o postare pe un grup special dedicat problematicilor POCU-POSDRU, pe o rețea de socializare, Cristian Ababei, fost director al Autorității de Management (AM) pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a tras un ultim semnal de alarmă raportat la mizeria care stă în spatele unei astfel de decizii luate de un guvern aflat cu securea deasupra capului: “Din păcate se pare ca se aplica povestea cu “pe cine nu lași sa moara nu te lasă sa trăiești“. Ar trebui amintit faptul ca OI MEN trebuia desființat de mult, s-a ajuns de doua ori cu propunerile pe masa guvernului și nu s-a putut. Toate rapoartele de audit au identificat probleme la nivelul OI MEN. Nu cred ca este o soluție transformarea lui in AM. De asemenea trebuie avut in vedere ca și la nivelul Ministerului Muncii nu exista capacitatea operațională de a avea AM. Este cea mai mârșavă lovitura care se poate da in perioada următoare de programare. Vom avea doua autorități de management care vor avea întârzieri majore. STOP ! Nu distrugeți ce a fost creat in 15 ani de munca, nu va bateți joc de soarta a 500 de oameni doar pentru a mulțumim politic niște politruci vremelnici. Mai bine asigurați toate cele necesare : resursa umană, asistenta tehnica, training etc. pt ce exista acum. Sincer, RUSINE celor care au propus sa facă așa ceva”.

AM MEN condamnat la moarte prin…desființare

De altfel, surse din anturajul secretarilor de stat ai Ministerului Finanțelor au confirmat faptul că AM de la nivelul Ministerului Educației a fost pe masa premierului României până acum de 2 ori cu propunerea de desființare. De fiecare dată însă au scăpat grație intereselor de partid.

Cum peste 2 zile urmează votul decisiv pentru actualul Guvern Câțu și numai revenirea USRPLUS la guvernare i-ar mai putea scăpa de liberali de o moarte politică ante-pronunțată, oamenii lui Câțu fac totul pentru ca ministerele USR să rămână fără cât mai multe surse de bani. Acesta este și motivul pentru care aproape peste noapte se vrea ca ministerele conduse acum de liberali să preia cât mai multe dintre viitoarele proiecte ale viitoarelor ministere care vor reveni, probabil cât de curând, înapoi la USRPLUS. Asta dacă se confirmă negocierile dure care au loc în aceste ore pentru ca USRPLUS să salveze soarta liberalilor la Palatul Victoria.

Și așa se demonstrează din nou că, atunci când interesul de partid o cere, interesul general al nostru, ca țară, este călcat în picioare pentru a face loc clientelismului, mânărelilor și contractelor pentru “omul nostru”.

Potrivit unor informații primite pe data de 02.10.2021, din cauză că MIPE ar fi avizat negativ acest proiect de OUG, ar mai circula o variantă fără avizul acestui minister care, în prezent, este condus, culmea, chiar de Florin-Vasile Câțu ca ministru interimar.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. Tina Rezmuves
  #1 Tina Rezmuves 5 October, 2021, 08:18

  Nu-i asa ca interesele ong-urilor obscure la banii educatiei sunt mai mari decat nevoile scolilor, universitatilor, institutelor din educatie ?
  De aia, nu e bine sa-si faca AM la educatie. Sa ramana ca pana acum, sa putem fura cu ong-ul tot ce se lanseaza pentru educatie.
  Pana acum managementul (AM-ul) a fost la MFE si ce s-a ales ? Buzunare pline pentru ong-uri pe spatele si munca scolilor.
  Adica e vinovat “tilica franaru” (OI-ul) si nu Managementul prost de la MFE. De 14 ani e AM la MFE !!!
  Nu au facut nimic, au trait si ei ca AM (cu Ababei in frunte, alt specimen spagar si ala) si ong-urile pe spatele OI-ului si a nevoilor din sistemul de educatie !

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.