Golgota facerii noului Guvern. S-au certat pe numele premierului

Golgota facerii noului Guvern. S-au certat pe numele premierului

Golgota facerii noului Guvern. S-au certat pe numele premierului

by November 10, 2021 0 comments

În prima rundă oficială de negocieri PNL, PSD și UDMR, în spatele ușilor închise, liderii celor trei partide s-au certat pe tema nominalizării premierului, dar au căzut de acord să majoreze numărul de portofolii în Guvern, potrivit surselor HotNews.ro. De asemenea, potrivit surselor citate, social-democrații au prezentat o listă cu măsurile economice din programul de guvernare al PNL pe care nu le acceptă.

“În continuare PSD nu acceptă ca Florin Cîțu să fie premier, iar discuțiile s-au blocat în acest sens. O soluție discutată în interior a fost premier prin rotație de la fiecare partid în parte PNL, PSD și UDMR, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. Vom cere informal o soluție de la președinte și cel mai probabil vineri vom avea și un răspuns în acest caz ca să putem începe negocierile pe portofolii”, au explicat sursele participante la discuții.

De altfel, situația a fost recunoscută de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat miercuri că s-a discutat inclusiv varianta unui premier independent, precum și cea a unei rotații la șefia Guvernului care să înceapă, de ce nu, cu UDMR.

O altă temă discutată în spatele ușilor închise a fost structura viitorului Guvern. Astfel, liderii politici au căzut de acord că se impune suplimentarea portofoliilor de la 18 câte sunt în prezent la maxim 21. S-a luat în discuție ca din ministerul Economiei să se desprindă IMM-urile, iar ministerul Cercetării să fie asimilat ministerului Educație. De asemenea, Secretarul General ar putea deveni membru al Cabinetului.

O a treia temă a fost pe cum va arăta programul de guvernare PNL-PSD- UDMR. PSD a venit cu o listă de solicitări și a început să taie din programul de guvernare al PNL. Printre cerințe se află rediscutarea PNNR, revenirea la legea pensiilor făcută de PSD, renunțarea la privatizarea trezoreriei statului.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.