La Oradea, funcționar public care și-a batjocorit odraslele. Trăirile unui copil, în fața unei instanțe, golite de conținut

La Oradea, funcționar public care și-a batjocorit odraslele. Trăirile unui copil, în fața unei instanțe, golite de conținut

La Oradea, funcționar public care și-a batjocorit odraslele. Trăirile unui copil, în fața unei instanțe, golite de conținut

by December 7, 2021 0 comments

Ce poate fi mai groaznic decât un copil bătut, înjurat, hărțuit și amenințat de propria mamă? Așa am putea descrie relația pe care o are un părinte cu pruncii săi, într-un caz judiciar, fără precedent, la Oradea.   Mai mult, tatăl, care are în întreținere cei doi minori, este condamnat, total arbitrar,  la cinci ani de pușcărie, pentru o infracțiune inventată: alienare parentală.

Ziarul nostru dezvăluia, acum o săptămână, în exclusivitate, o situație paradoxală existentă în familia Andor din Oradea, doi părinți divorțați care își dispută întâietatea pentru creșterea celor doi copii ai lor. Tatăl,  care și-a câștigat în instanță dreptul  parental, le oferă copiilor un viitor, o bună educație, o viață normală și starea de ”acasă”, și mama, Andor Teodora ( inspector la ISCIR), care nu și-a mai văzut pruncii de cinci ani dar  încearcă, cu disperare să se răzbune pe fostul soț. (Citește AICI).

Cu mama, nu era ”acasă”

În dosarul penal nr. 367/271/2020, apare, cu lux de amănunte, drama pe care a trăit-o Dariana, pe vremea când locuia cu mama ei. Ea, Andor Dariana, povestește, în fața instanței,  momentele de groază prin care a trecut, alături de cea care i-a dat viață, Andor Teodora.  Dariana explică faptul că niciodată, după divorțul părinților, nu a cunoscut, lângă mama ei,  sentimentul ”de acasă”. Asta, pentru că, prea des, stătea cu bonele, cu bunicii și chiar cu vecinii, zile și nopți, în timp ce mama ei, era plecată, în interes personal. De multe ori, minora dormea la străini pentru că mama era cu prietenele, prin cluburi.

Toate aceste amănunte apar în declarațiile date de Dariana, ca persoană vătămată, unde mama a făcut plângere penală împotriva tatălui, în numele ei. Paradoxal este că procurorii, încă de la început au omis probele. În speță,  procurorul Antohi Gabriela nu a ținut cont rapoartele de expertiza psihologică, de rapoartele întocmite de Direcția de Asistență Socială Oradea, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, de procesele verbale ale executorilor judecătorești și sentințele care indică în mod cert că minorii au fost victimele mamei, Andor Teodora:

”Întrebată fiind de instanță, arăt faptul că doresc să dau declarație în prezenta cauză, în prezența apărătorului meu ales și în prezența psihologului desemnat de către instanță, prezent în sală”. Audierea minorei Dariana  în fața judecătorului Timiș Ioan, a procurorului Munteanu Vladimir, a avocatului ei și a psihologului Curții Borlean Camelia, a durat, în data de 04.06.2021, de la ora 10.15 până la ora 14.20.

” În prezent locuiesc împreună cu tatăl meu și cu soția tatălui la locuința acestora, de circa cinci ani, adică din 2016. Înainte de 2016 am locuit împreună cu mama la locuința acesteia. În anul 2015 am reclamat-o pe mama mea la Poliție deoarece ne bătea, pe mine și pe fratele meu, nu ne îngrijea, nu-și făcea datoria de mamă, ne umilea spunându-ne să ținem mâinile pe lângă corp când ne bătea, eram permanent îngrijiți de bone și de către bunica maternă”, descrie cu lux de amănunte, Dariana, viața de coșmar, alături de mama ei.

O viață chinuită

Minora familiei Andor dezvăluie toate umbrele din viața de copil, pe vremea când  locuia la mama ei. O viață chinuită, chiar din fragedă pruncie. Cu o luciditate rece, derivată dintr-o maturitate înainte de vreme, Dariana explică viața ei, acasă la mamă, Andor Teodora: ”Ni se părea normal ca în fiecare weekend să mergem la bunica maternă. A devenit o obișnuință să nu mai stăm acasă,  la sfârșit de săptămână și nici în cursul săptămânii,  deoarece eram la bonă acasă”.

Ca un om în toată firea, la vârsta de 11 ani, când copiii sunt fericiți în mediul familial,  Dariana a decis să plece de la mama ei, mai mult, să o reclame la Poliție. Minora, la vârsta întrebărilor legate de lumea fascinantă a copilăriei, este nevoită să-i ceară socoteală mamei pentru nefericirea în care este nevoită să trăiască.  ” Am luat hotărârea în anul 2015 să nu mă mai întorc la mama mea și să o reclam la Poliție. După ce am luat decizia, am rămas o lună la tatăl meu, după care, tatăl meu m-a convins să mă întorc la mama, să port discuții cu aceasta, că poate s-a schimbat, să purtăm discuții pentru a ne îngriji mai bine și pentru a nu ne mai bate. Am purtat această discuție cu mama, după care m-am întors la locuința acesteia, promițându-mi că nu ne mai bate, ne îngrijește și că își va face datoria de mamă, ca orice mamă normală”.

Ne bătea, nu ne îngrijea

Ce poate fi mai groaznic decât să-ți dezamăgești propriul copil? Oare ce efecte dramatice asupra dezvoltării personalității unui minor poate avea un asemenea comportament deviant al unui părinte, pe numele său, Andor Teodora? Dariana își continuă povestea: ” Am locuit cu mama până în vara anului 2016, deși aceasta și-a ținut promisiunea doar circa 2-3 săptămâni, după care aceasta nu ne-a mai îngrijit, a început să ne bată din nou și să ne neglijeze. Am mai rămas în continuare la mama până în vara anului 2016, când odată am fost în vizită la tatăl meu și i-am spus că mama continuă să ne bată și că nu mai vreau să mă întorc la aceasta(…) Tata m-a convins din nou să mă întorc la mama. Ne-am deplasat la locuința mamei, am încercat să deschid cu cheia pe care o aveam, dar schimbase yala, nu se potrivea cu cheia de la apartament. Am sunat la ușă să îmi deschidă, mi-a răspuns din interior că nu îmi deschide, nu-mi amintesc să-mi fi spus motivul”.

Un alt episod urât din copilăriei ei, și-l amintește Dariana, în fața instanței:

”În perioada în care eu am luat hotărârea să locuiesc cu tata, Eric ( n.r. fratele ei mai mic), locuia cu mama la locuința acesteia, venea doar în vizită la tatăl meu, iar odată când a venit mama să-l ia, mi-a spus că sunt invitată la evenimentul desfășurat cu ocazia zilei de naștere a fratelui meu. Tatăl meu m-a convins, stăruind mai mult timp la eveniment, la locuința mamei, spunându-mi că poate s-a schimbat, am fost și eu curioasă dacă s-a schimbat, m-am dus cu o prietenă, fiindu-mi frică să merg singură ca să nu mănânc bătaie sau să nu mă lase să mă întorc la tata. Am intrat în locuință, i-am dat cadoul lui Eric, am rămas o perioadă cu Eric ca să mă joc, aproximativ 20 minute, după care ne-am dus în bucătărie să luăm masa, ocazie cu care am discutat cu mama, i-am pus întrebări, respectiv de ce ne bate, de ce nu ne îngrijește, de ce nu ne dă banii de alocație, de ce ne lasă singuri noaptea, ea ne digerând întrebările, s-a enervat și a ridicat vocea la mine și mi-a spus, de față cu toată lumea că îmi trage una”.

Violență fizică și verbală

Dariana a avut curajul, în fața autorităților, să scoată la iveală violența fizică și verbală, la care a fost supusă, ani de zile,  din partea mamei. Copila pare să trăiască un șoc pos-traumatic, reacțiile ei (teamă, panică, nesiguranță) fiind  necontrolate, în prezența mamei sale.

”Arăt că până în prezent locuiesc cu tata și cu soția lui la locuința acestora. Din vara anului trecut (n.r. 2020), până în prezent, nu primim de la mama pensia de întreținere, am primit-o mai puțin de un an, deși trebuia să primim din 2017. Arăt că cu ocazia participării mele la expertiza psihologică, fiind însoțită de către Diana (n.r. noua soție a tatălui) și fratele meu, Zian, aflându-ne lângă blocul în care este situat cabinetul psihologului, așteptând să iasă Eric ca să pot intra eu, ne-am întâlnit întâmplător cu mama. Când am văzut-o, m-am panicat, m-a văzut că m-am panicat și mi-a spus să stau liniștită că acum nu mă bate pentru că suntem în public”.

Bătută la școală, în fața colegilor

Un alt episod care pare că o marcat-o profund de Dariana, cu consecințe psihologice pe toată viața, l-a prezentat, cu lux de amănunte, instanței. Din relatările minorei rezultă frustrările ei în fața comportamentul agresiv al mamei sale, Andor Teodora:

”Doresc să arăt că, în acea zi, 06.16. 2016, când mă aflam la școală, pe hol, împreună cu o colegă cu care fusesem și la ziua de naștere a lui Eric, mama a venit la mine, mi-a adus un cadou de Sfântul Nicolae, deși înainte nu primeam cadouri de Moș Nicolae, sens în care am întrebat-o de ce nu am primit înainte cadouri de Moș Nicolae. Precizez că mi-a adus acel cadou ca să mă cumpere, deoarece a doua zi urma să particip la o evaluare psihologică la DGASPC. Cu ocazia acelei întâlniri de la școală am întrebat-o din nou pe mama aceleași lucruri anterior precizate, de ce ne bate, de ce nu ne îngrijește, iar mama evita răspunsurile, nu le am nici în prezent. Eu i-am spus la un moment că vreau să plec la oră, ea mi-a spus că nu pleacă până nu-i accept cadoul, eu m-am supărat foarte tare, eu am luat cadoul de față cu mama și l-am aruncat la coșul de gunoi în clasă, în prezența mamei. M-am întors pe hol după ce am aruncat cadoul, mama rămăsese pe hol cu prietena mea, m-a luat la rost cu privire la faptul că am aruncat cadoul, după care m-a prins agresiv de brațul drept, s-a înfuriat, mi-a spus că e momentul să tac și să plec în clasă, eu am încercat să mă eliberez din mâna ei și am întrebat-o dacă încearcă din nou să mă intimideze. Mi-a răspuns că i-a reușit pentru că toată tremur, eu i-am răspuns că dacă mai pune mâna pe mine, o mănâncă pușcăria. În acel moment s-a enervat foarte tare, mi-a tras o palmă peste față, mi-au căzut ochelarii pe jos, iar eu, nesimțindu-mă în siguranță, m-am adresat acesteia cu apelativul ”vacă proastă”.

Din cauza trăirilor egoiste ale mamei și ale comportamentului agresiv, Dariana a avut mult de suferit: ”Arăt că, din cauza mamei mele, eu am lipsit o lună de la școală deși directorul mi-a promis că nu i se va mai permite mamei mele să intre în școală. După episodul cu bătaia din clasa a 6, aceasta a continuat să intre în școală, mi-a lăsat un sandwich în bancă, eu nefiind în clasă în acel moment, astfel că, de frică să nu mă mai întâlnesc cu mama și să mă bată, am lipsit o lună de la școală și am obținut un ordin de protecție împotriva ei.

Răzbunarea mamei

Din relatările Dariana mai iese la iveală și comportamentul răzbunător al mamei, în relația cu tatăl, dar și cu ea însăși:

”Mai doresc să precizez faptul că prin fiecare acțiune a mamei mele, aceasta ne îndepărtează de ea, deoarece, spre exemplu, de foarte mult timp îi cerem să-și dea acordul pentru o împuternicire necesară emiterii pașaportului, fapt care nu o ajută și nici nu o încurcă în niciun fel, însă, nici în prezent nu a fost de acord, motiv pentru care au am ratat mai multe ocazii de a pleca în străinătate, respectiv să particip la programul Erasmus, excursii cu clasa la Viena, concediu cu tata, în ianuarie, în Maldive. Mama ne îndepărtează prin comportamentul acesta deoarece vrea să ne dovedească că depindem de ea, deoarece dacă nu-și dă acordul, noi nu putem ieși din țară și astfel nici tata, nici Diana nu pot ieși din țară, sens în care și anul trecut am fost de două ori la mare doar în România, în loc să ne putem deplasa în străinătate”.

Maturitatea Darianei

Dariana a răspuns și la acuzele aduse de procurori, referitoare la calitatea ei procesuală, de victimă a tatălui său, victimă a alienării parentale:  ”Eu nu mă consider victimă în raport de faptele tatălui meu și soției acestuia. Nu înțeleg nici tupeul cu care mama a formulat pretenții civile în numele meu, împotriva tatălui meu și Dianei, care m-au crescut în acest timp. Diana, o străină, a făcut pentru mine mai mult decât mama. Din contră, mama ar fi cea care ar fi trebuit să ne dea bani”.

Dariana Andor a făcut față, cu stoicism și maturitate, în fața instanței,  unei șarje de întrebări adresate de procuror și de avocatul mamei, ca la un adevărat  interogatoriu. De asemenea, minora a răspuns și  avocatul ei, care a dorit să clarifice lucrurile.

Intimidările procurorului

În primul rând procurorul de caz s-a arătat interesat de situația financiară a ”persoanei vătămate”, în perioada în care locuia cu mama, Andor Teodora:

”În perioada în care locuiam cu mama, ea nu avea serviciu, tata fiind cel care ne întreținea, inclusiv eu primind bani personal de la tata pentru a-i înmâna mamei, precum și bani de buzunar. Mama nu avea altceva de făcut decât să ne îngrijească și nici măcar acest lucru nu l-a făcut cum trebuie. În aceeași perioadă, nu am primit de la mama haine, nu am fost în vacanțe, am primit doar puține jucării”, a răspuns fetița.

Procurorul a întrebat-o pe Dariana dacă a suferit din cauza acestor lipsuri: ”Nu au fost lipsuri deoarece au fost compensate de către tata, care ne-a cumpărat haine și ne-a dus în vacanțe.

Încercând să o intimideze, procurorul s-a arăta interesat dacă situația financiară a  Darianei s-a îmbunătățit după ce s-a mutat cu tatăl: ”După ce m-am mutat cu tata, fiind în clasa a 6, am primit un alt telefon, am primit mai multe lucruri în contextul în care nu am putut lua de la mama toate hainele, am fost dusă în vacanță pentru că am terminat clasa a 6 cu o medie foarte bună, adică am fost în Barcelona, din ce îmi amintesc, de Ziua Copilului.

Procurorul a mers mai departe cu insinuările : Ce înseamnă o mamă bună, în percepția minorului? De ce mama ei, Andor Teodora,  nu este o mamă bună?

Răspunsul a venit prompt și la obiect: În primul rând pentru că lăsa un copil de 9 ani singur împreună cu un copil de 2 ani, de mai multe ori, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, faptul că eu a trebuit să-l iau de la grădiniță și eu îl mai hrăneam, era neglijentă cu noi, distracțiile ei erau mai importante decât noi, exemplific faptul că într-una din seri urma să să plece în oraș, probabil într-un club, eu urmând să rămân acasă cu Eric, deși eram răcită. În clasa a 5 am vrut să mă mut la Școala Mihai Eminescu din Oradea, fiind o școală mai bună decât cea pe care o frecventam eu, însă mama nu a fost de acord din cauza distanței, spunându-mi că nu se poate trezi în fiecare dimineață să mă ducă cu mașina la școală și nu m-a lăsat să merg nici pe jos, astfel că m-am ambiționat și am ajuns la Liceul Eminescu, în prezent fiind în clasa a 10, la Liceul Eminescu, Filologie.

Încercări eșuate

Au urmat, apoi întrebări din partea avocatului mamei, Cigan Vlad, care a încercat să o pună în dificultate, pe Dariana:

Întrebare: De la ce vârstă își amintește persoana vătămată că a fost agresată de către mamă?

Răspuns: De la 4 ani, vârsta de la care îmi amintesc primul episod de agresiune fizică. Fiind în clasa mijlocie la grădiniță, pentru motivul că eu am plâns cu privire la o bluză a mea preferată, mama m-a luat, m-a dus acasă, mi-a tăiat cu foarfeca bluza mea preferată, după care a rupt-o cu mâna și m-a bătut.

Întrebare: În cazul lui Eric, de la ce vârsta au apărut violențele?

Răspuns: Nu pot preciza vârsta, dar au apărut aceste episoade odată cu perioadele de plâns ale copilului, Eric având aproximativ între 1 an și 2 ani, fiind la creșă.

Întrebare: Când a povestit persoana vătămată, cuiva despre agresiunile mamei?

Răspuns: Până în anul 2015 nu am povestit despre aceste agresiuni, iar în 2015 am povestit tatălui, precum și unei colege de școală, Tiriteu Alessia și mamei acesteia, în perioada 2014-2015, iar când a aflat mama, posibil de la mama colegei mele, m-a bătut din nou că le-am povestit de agresiuni.

Clarificările avocatului

Avocatul copilei, Silviu Iștoc, a dorit să clarifice unele lucruri:

Întrebare: Au existat și amintiri plăcute cu mama?

Răspuns: Da, am amintiri plăcute, evident, dar sunt asuprite de cele neplăcute.

Întrebare: Mama minorei își iubește copiii?

Răspuns: Nu știu ce să cred, din acțiunile ei rezultă că nu, dar îmi este greu să cred că o mamă nu-și iubește copiii.

Întrebare: Cum explică minora faptul că de 5 ani mama încearcă, prin diverse procese, prin diverse acțiuni, să reia relația cu copiii?

Răspuns: Nu, ea nu încearcă să reia cu adevărat relația cu noi și ea vrea să apară în fața celorlalți într-o lumină favorabilă față de tata. Dacă ea chiar și-ar dori să refacă viața cu noi, ar începe cu lucruri mici, dar importante pentru noi, în primul rând să-și ceară scuze pentru că a greșit. Precizez că, dacă mâine vine la poartă, cu vorbă bună, nu cu chef de scandal și își cere scuze față de mine, recunoaște ceea ce a făcut, eu, din acel moment, sunt de acord să vorbesc cu ea.

Din tot acest interogatoriu, de ore în șir, la care a fost supusă Dariana, o adolescentă de 17 ani, reiese amărăciunea și tristețea minorei, supusă la suplicii fizice și psihologice de mama ei, care, înconștientă de răul făcut, acționează, se pare, doar potrivit unui comportament coleric, a unui orgoliu nemăsurat și a unor tendințe de răzbunare împotriva fostului soț. Dariana Andor nu cere mamei sale decât scuze pentru greșelile sale de părinte, dar, din păcate, Andor Teodora răspunde doar cu plângeri penale împotriva tatălui copilului, pe care îl dorește în pușcărie.

P.S.Cine este Andor Teodora și cum a stors o sentință atât de strâmbă de la judecătorul Timiș Ioan? Răzbunare împotriva fostului soț ?  De ce și cine este implicat în  jertfirea celor 3 minori pe altarul corupției. Cine a permis Andor Teodorei să scape și cum și cu ce a fost răsplătită pentru ca tatăl minorilor și noua sa soție să ajungă în pușcărie? Veți afla din următoarele dezvăluiri, interviuri și documente, ajunse în posesia redacției.

 

 

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.