Cazul Satu Mare. Cum sunt folosite serviciile secrete pentru blocarea numirii într-o funcție publică

Cazul Satu Mare. Cum sunt folosite serviciile secrete pentru blocarea  numirii într-o funcție publică

Cazul Satu Mare. Cum sunt folosite serviciile secrete pentru blocarea numirii într-o funcție publică

by January 10, 2022 0 comments

Presa sătmăreană semnalează că serviciile secrete ar putea bloca numirea șefului PSD pentru funcția de prefect al județului, nominalizarea acestuia fiind realizată în urma negocierilor politice din cadrul coaliției. Acest lucru ar putea însemna o premieră, în condițiile în care serviciile ar avea un drept de veto asupra desemnării politice a unui înalt funcționar public.

Este vorba de nominalizarea lui Mircea Govor în fruntea prefecturii Satu Mare, care ar fi primit un aviz negativ din partea structurii informative a MAI ( DIPI), cea care emite eliberarea certificatului ORNISS, obligatoriu pentru funcția de prefect. Surse politice susțin că ar fi vorba despre o luptă politică în interiorul organizației PSD Satu Mare, cu extindere la nivelul MAI, prin utilizarea armelor din dotare ale serviciului secret al Ministerului de Interne.

Artizanul acestei mișcări ”de frondă” declanșate împotriva lui Mircea Govor ar fi deputatul PSD, Radu Cristescu, inamicul din interior al liderului social-democrat, care ar fi conlucrat cu președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, pentru blocarea nominalizării lui Govor.

Trebuie menționat că Radu Cristescu a fost și a rămas un apropiat al lui Lucian Bode, ministrul de Interne, cei doi activând, acum mai mulți ani în cadrul PDL Sălaj. Mai mult, liderul PNL , Adrian Cozma, este bun prieten cu Bode, ministrul de Interne fiind unul dintre șefii liberali care l-au promovat pe acesta, la București.

Drept urmare, am putea spune că decizia de încercare, la nivelul serviciului secret al MAI,  de a bloca nominalizarea lui Govor în fruntea prefecturii Satu Mare,  este una politică. Mai ales că numirea lui Mircea Govor a fost luată deja în cadrul Biroului Executiv al PSD, iar premierul, potrivit înțelegerilor din cadrul coaliției, nu ar trebui decât să facă nominalizarea. Artificiul folosit de DIPI are doar conotații politice, nicidecum profesionale.

Update: Un alt ziar din Satu Mare precizează că Mircea Govor ar fi primit aviz negativ și din partea SRI. Ne punem o întrebare justificată: ce treabă are Serviciul Român de Interne în numirea unui prefect de județ? O asemenea nominalizare politică intră sub indidența atribuțiilor SRI?

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.