Căpușele grecești din infrastructura românească. Bani europeni, deturnați în afaceri personale

Căpușele grecești din infrastructura românească. Bani europeni, deturnați în afaceri personale

Căpușele grecești din infrastructura românească. Bani europeni, deturnați în afaceri personale

by February 28, 2022 0 comments

România rămâne, în continuare ținta predilectă pentru afacerile murdare ale unor așa ziși antreprenori străni, deveniți căpușe ale unor proiecte cu bani europeni. Cazul grecilor conduși în România de Petros Katsias pune în discuție modul în care se derulează unele proiecte de infrastructură, care pot sabota investițiile din economia românească. (Citește AICI)

Este vorba despre afacerile lui  Petros Katsias, fost CEO la Aktor România și  stăpânul său, Dimitris Koutras, care, după scoaterea ultimului din acționariatul Ellaktor, totuși au continuat să facă lobby pentru preluarea contractelor Aktor din România, fie prin Intrakat, fie prin relațiile care le-au rămas de la fosta companie. Koutras, care a devenit mic acționar la Intrakat, vorbește, peste tot,  de relațiile sale foarte bune din România, tocmai a obține contracte bănoase, în interesul  pentru Ellaktor, Intrakat, dar și pentru el însuși. Așadar, Koutras vrrea să gestioneze afacerile grecești din infrasctructură din România, prin vasalul Petros Katsias, fostul manager al Aktor România.

În acest fel, acești afaceriști oneroși pun sub semnul întrebării activitatea unor mari companii multinaționale, care câștigă licitații de infrastructură în țara noastră, pe fonduri comunitare și care devin căpușe ale banului public. Investigarea acestor businessi-uri de către OLAF crează suspiciuni rezonabile privind capacitatea derulării de lucrări legale  în spațiulcomunitar, nu numai în România. Oricum, DNA are obligația să deschidă dosar pentru anchetarea celor doi antreprenori greci privind activitățile acestora în România.

În calitate de șefi ai Aktor, Petros Katsias și Dimitris Koutras, ar fi înstrăinat 500.000 de euro, din avansul pentru lucrări de modernizare pe DN 6, bani care nu ar fi ajuns niciodată  la acest proiect, ci ar fi fost direcționați către o societate proprie din Italia, ce a intrat, apoi, în faliment.  Katsias a ”uitat”  pur și simplu de acest avans și să returneze banii europeni pentru lucrările românești!

Sumele precizate  erau destinate achiziționării  de materiale de construcții și servicii, dar au fost deturnate, în interese proprii. Banii încasați de cei doi greci,  reprezentau fonduri europene pentru lucrări în România, fiind însă cheltuiți la negru, în Italia, neînregistrați nicăieri, pentru care nu s-ar fi plătit, nici măcar,  taxe și impozite.

Drept urmare a activității suspect infracționale, compania Aktor i-a îndepărtat de la conducere pe Koutras și Katsias. Dar fostul CEO deținea și acțiuni la societatea greacă, astfel că le-ar fi vândut și a obținut bani frumoși din această tranzacție. Cu aceste sume, Koutras a cumpărat acțiuni la compania greacă Intrakat și a ajuns reprezentantul intereselor acestei firme, în România.

Potrivit surselor noastre, interesele cuplului Koutras – Katsias ar fi legate doar de unele proiecte personale și nu ar avea treabă cu derularea, prin muncă, a proiectelor Intrakat în România. Acesta ar dori ca, în final, să-și vândă activele Intrakat și să se implice, alături de o mare companie românească de transporturilor feroviare, într-un business în Grecia. Fostul CEO al Aktor dorește să primească bani de la firma mamă a Intrakat pentru susținerea afacerilor lui din România. Adică, să-și aranjeze treburile în România, pe banii din Grecia. Dar, aceleași surse susțin că șefii Intrakat și-ar fi dat seama de combinațiile financiare ale lui Koutras în România și ar fi refuzat să-l finanțeze.

Așa s-a ajuns ca  Petras Katsias și Dimitris Koutras să compromită două dintre cele mai puternice companii de infrastructură din Grecia ( Aktor și Intrakat) în România, folosindu-se de banii europeni, pentru interese proprii. Acesta este motivul pentru care OLAF a început și DLAF ancheta  în vederea scoaterii la iveală a acestei caratițe suspect infracționale care, în continuare, acționează în România.

După ce intrarea pe piață a acestor domni, prin Intrakat (asociați cu o  firmă românească) ,începe să-și arate rezultatele negative, ei nemaiputând realiza lucrările de apă-canal în județul Ilfov, miza supremă a grecilor  este ”agățarea” contractului de autostradă pe centura București Nord, în cârligul lor relațional.

Instituțiile statului ar trebui să oprească îndată aceste practici oneroase ale domnului Petros Katsias, care se simte bine protejat de influentul său stăpân, Dimitris Koutras. Acesta din urmă,  prin noua legătură cu Intrakat, l-a cunoscut foarte bine pe patronul companiei Intrakat/Intracom, Sokratis Kokkalis cel care a derulat contracte cu Loteria Română, în urma cărora,  partea românească a fost păgubită.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.