DN 7, în mare suferință. Cum își sabotează, CNAIR, propriiile proiecte de infrastructură

DN 7, în mare suferință. Cum își sabotează, CNAIR, propriiile proiecte de infrastructură

DN 7, în mare suferință. Cum își sabotează, CNAIR, propriiile proiecte de infrastructură

by February 7, 2022 0 comments

România pierde, în fiecare zi, investiții de milioane de euro din cauza infrastructurii deficitare. Timp de 32 de ani,  guvernanții s-au dovedit incapabili să ofere soluții politice pentru deblocarea birocrației excesive și eliminarea corupției și a  intereselor de grup din interiorul companiilor de stat, în privința lucrărilor de construcție de autostrăzi și de modernizare a rețelei naționale de drumuri.

Din păcate, CNAIR, compania de infrastructură, reorganizată și restructurată, doar de formă, prin schimbarea de denumire sau prin plimbarea de la o funcție la alta, a unor veșnici funcționari de stat, cu susținere politică,  a fost, de multe ori o frână în derularea proiectelor.

Un exemplu concludent, în acest sens, este povestea nefericită a modernizării drumului județean 7 Bâldana – Titu( județul Dâmbovița), care face legătura cu Centrul tehnologic Renault de la Titu ( drumul vechi către Pitești)  unde, oamenii așteaptă să circule pe o șosea civilizată, de 10 ani. Mai mult, compania franceză de mașini tot amână investiții, aici, în zonă, din cauza șoselei rupte, de ani de zile, care face legătura cu fabrica Dacia de la Mioveni.  Promisiuni, peste promisiuni, derulate la fiecare schimbare de guvern, de președinte de consiliu județean și nimic nu se întâmplă.

În sfârșit!

Lucrurile păreau să se îndrepte spre un făgaș normal, odată cu noua putere instalată la Palatul Victoriei. Noul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu,  vine la Târgoviște, poartă discuții politice cu colegul său de partid, Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița,  și chiar anunță semnarea, în curând, a contractului cu câștigătorului licitației, firma italiană Cosedil, pentru începerea lucrărilor. Dar, se pare, potriviti surselor noastre, că ar fi cineva, la CNAIR, care ar sabota această lucrare, fără știrea ministrului.

Astfel, în mod ironic, câștigătorul licitației, potrivit deciziei CNAIR,  este o firmă italiană, care are incapacitatea de a executa această lucrare. Același CNAIR  acorda companiei italiene un aviz de conformitate la o altă lucrare câștigată, într-o altă licitație, privind modernizarea  podului  de la Cosmești ( județul Galați). Atunci, Compania de Infrastructura constata că italienii de la Cosedil  sunt total incapabili să execute proiectul, neavând know-how-ul necesar.

Deci, cum stă treaba? Pentru lucrarea de la Cosmești, firma Cosetil  era necomformă, iar acum, la DN 7, peste noapte, este în stare să ducă la capăt proiectul? E ceva necurat în Danemarca!  Legal, nu ar fi decât o soluție, spre disperarea oamenilor din zonă: refacerea licitației. În urma acestui proces de selecție a companiei, nu există niciun câștigător. CNAIR trebuie să găsească o firmă capabilă să execute această lucrare.

Ce s-a întâmplat?

Înainte de Crăciun, Ministerul Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, dar și Corneliu Ștefan, președintele pesedist al Consiliului Județean Dâmbovița au anunțat toți, împlinirea voinței oamenilor din județ, simpli șoferi, afaceriști români sau străini: a fost desemnat un nou constructor pentru modernizarea tronsonului Bâldana – Titu de pe DN 7.

Câștigătorul licitației este o asociere de firme din Italia, Asocierea COSEDIL SPA-CHIRULLI ANDREA IMPRESA INDIVIDUALE-SC TOTAL ROAD SRL-SC BIT INVEST SRL, cu o ofertă de 242 milioane lei şi un termen de realizare de 26 de luni, din care 6 luni pentru proiectare şi 20 de luni pentru execuţie. Totul, bine și frumos, mai ales că, începea un an nou cu bune perspective.

Iniţial, în vară, CNAIR stabilise câştigătoare Asocierea Mavgo Holding SRL–BDU Maxi Consult SRL, care însă nu avea puterea financiară de a depune garanțiile cerute. Dar asta nu era pentru prima dată: în luna ianuarie a acestui an, CNAIR a notificat aceeași asociere, în vederea rezilierii contractului ”Modernizare DN71 Bâldana – Târgoviște – Sinaia, km. 0+000 – km. 44+130, lărgire la 4 benzi de circulație, și km. 51+041 – km. 109+905, drum la 2 benzi: Lot 1 (Sector 1): Bâldana – Târgoviște km. 0+000 – km. 44+130, lărgire la 4 benzi de circulație”.

Este inexplicatibil, cum participă aceste companii al licitații pentru proiecte de infrasctructură,  de vreme ce nu au capacitatea de a le implementa? Poate este un mod de lucru pentru a bloca aceste licitații, care să pregătească, anticipat, intrarea în scenă a altor firme, pe ușa din dos. Oricum, totul se face cu complicitatea unor funcționari din CNAIR, care acceptă particparea la licitații a unor companii neeligibile. Un posibil caz de corupție, care trebuie analizat de DNA.

„Decizia rezilierii acestui contract este consecința faptului că Antreprenorul nu a respectat termenul legal de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului de constituire a Garanției de Bună Execuție aferentă Acordului Contractual” , explicau cei de la CNAIR de ce reziliaseră contractul Asocierii din care făceau parte Mavgo Holding și BDU Maxi Construct.

Reamintim că modernizarea porțiunii din DN 7 care asigură legătura între Bucureşti şi Centrul Tehnologic Renault de la Titu, unde lucrează peste 800 de angajaţi, este promisă de peste 10 ani.

Rămâne pe data viitoare

Pentru a-și onora promisiunile electorale, președintele Consiliului Județean Dâmbovița a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că, în curând, se va semna contractul pentru modernizarea DN 7, pe ruta Bâldana –Titu, cu asocierea de firme italiene,  aflată pe locul doi, neștiind că și această companie,  declarată câștigătoare de CNAIR , este neconformă, iar semnarea actelor oficiale ar fi însemnat încălcarea legii.

„Cu ajutorul noului ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, proiectul de execuție și lărgire la 4 benzi a DN 7, Bâldana-Titu, a fost deblocat”, anunța șeful CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Însă, potrivit puterea24.ro, ”asocierea de companii italiene, al cărei lider este Cosedil, are foarte mari probleme, fiind deja posesoarea unui document constatator NEGATIV și a unui raport de anulare, ambele emise de CNAIR în luna mai a acestui an ( nr. 2021), pentru anularea unei alte proceduri de licitație publică pe care o câștigase. Este vorba, după cum puteți vedea din raportul pe care îl publicăm mai jos, de licitația pentru proiectarea și construcția unui pod nou peste Siret, la Cosmești, în județul Galați. Motivele anulării sunt explicate pe portalul achizițiilor publice: „Abateri grave de la prevederile legislative afectează încheierea contractului. Procedura de atribuire a fost anulată în conformitate cu prevederile art. 212 alin. (1) lit c) din Legea nr. 98/2016 cu modificările și completările ulterioare”.

Mai mult, CNAIR scrie în raportul de anulare al procedurii de achiziție publică faptul că această asociere de companii italiane, al cărei lider este compania Cosedil, „se află într-o situație de forță majoră sau în imposibilitatea fortuită de a executa contractul”.

În concluzie, în acest moment, proiectul este blocat, deși Ministerul Transporturilor anunțase semnarea contractului, ”în curând”. Oare Sorin Grindeanu s-a dezmeticit? Dacă da, atunci primul lucru pe care trebui să-l facă este să le ceară eternilor șefi din CNAIR să respecte legea, să anuleze procedura de licitație și să o reia, așa cum este legal și normal. Timp pierdut, oameni dezamăgiți,iar gropile de pe DN 7 rămân pe loc. Singura soluție clară și legală este reluarea licitației, pentru ca această lucrare să fie efectuată de o companie capabilă să ducă la bun sfârșit, proiectul.

 

 

RAPORT DE ANULARE Pod Cosmesti

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.