S-a dus Green Deal! Ne întoarcem la cărbune și minerit

S-a dus Green Deal! Ne întoarcem la cărbune și minerit

S-a dus Green Deal! Ne întoarcem la cărbune și minerit

by March 5, 2022 0 comments

Țările ar putea „rămâne mai mult cu cărbunele” înainte de a trece la surse regenerabile pentru a evita dependența de gazul rusesc, spune Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru Pactul Ecologic european (Green Deal). Acesta a declarat că țările care intenționează să ardă cărbune ca alternativă la gazul rusesc ar putea face acest lucru în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă, scrie Politico.eu.

Pentru România, situația este cum nu se poate mai rea. Țara noastră tocmai urmează să închidă și cea mai mare mină din Valea Jiului, un moment care va pune cruce mineritului.

„Nu există tabuuri în această situație”, a declarat Frans Timmermans pentru programul BBC Radio 4 Today, joi.

UE și multe dintre țările sale membre au susținut cu fermitate gazul natural ca o piatră de temelie, deoarece încearcă să reducă utilizarea cărbunelui, cel mai poluant combustibil fosil, și să se îndrepte către surse regenerabile. Cu doar o lună în urmă, spre supărarea militanților, Comisia Europeană a definit gazul drept o investiție durabilă.

„Lucrurile s-au schimbat. Adică, istoria a luat o întorsătură foarte bruscă în urmă cu o săptămână și trebuie să ne împăcăm cu această schimbare istorică„, a spus Timmermans.

„Polonia și alte câteva țări aveau planuri să renunțe la cărbune, să utilizeze temporar gaze naturale și apoi să treacă la surse regenerabile. Dacă rămân mai mult timp cu cărbune, dar apoi s-au mutat imediat la surse regenerabile, ar putea fi încă în parametrii pe care i-am stabilit pentru politica noastră climatică”, a adăugat coordonatorul Green Deal.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.