Îți dorești ca dinții tăi să fie frumoși, dar și sănătoși? Pentru a menține o stare de sănătate orală corespunzătoare este important să respecți cu rigurozitate și consecvență mai multe recomandări ce țin nu numai de igiena orală, ci și de stilul de viață. Citește în continuare și află ce ai de făcut pentru a avea grijă de sănătatea dinților tăi.
Discută cu un medic stomatolog!
Primul pas pentru îngrijirea corectă a danturii este reprezentat de accesarea informațiilor corecte și complete cu privire la igiena orală. Medicul stomatolog este specialistul cel mai în măsură să îți furnizeze toate aceste recomandări și să îți explice în detaliu care este importanța igienei dentare adecvate.
De asemenea, este important să mergi la consult stomatologic periodic pentru a te asigura că starea de sănătate a dinților tăi este corespunzătoare, dar și pentru a identifica din timp eventualele patologii dentare.
Nu merge la culcare fără să te speli pe dinți!
Cu siguranță ai auzit în repetate rânduri despre recomandarea de a te spăla pe dinți de cel puțin două ori pe zi, însă la finalul unei zile obositoare este posibil să te simți tentat să sari peste această etape înainte de somn. Igienizarea corectă a cavității bucale înainte de culcare este esențială pentru îndepărtarea germenilor și a resturilor acumulate de-a lungul zilei.
Spală-te pe dinți cu rigurozitate!
Spălarea necorespunzătoare a dinților este la fel de nocivă ca absența spălatului de dinți, astfel că este important să te asiguri că execuți periajul în mod corect. Execută mișcări circulare la nivelul fiecărui dinte pentru a îndepărta eficient resturile și placa bacteriană. Îndepărtarea insuficientă a acestora conduce la formarea tartrului și la apariția consecutivă a unor patologii precum gingivita.
Folosește ața dentară!
Periuța de dinți nu poate pătrunde în spațiile înguste dintre dinți, motiv pentru care spălatul dinților trebuie completat de folosirea aței dentare. Este recomandat să folosești ața dentară o dată pe zi pentru a reduce formarea plăcii dentare [1].
Renunță la fumat!
Fumatul nu afectează numai aparatul respirator și cardiovascular, ci poate conduce la apariția unor probleme medicale chiar și la nivelul dinților și al gingiilor. Persoanele care fumează prezintă un risc mai mare de a dezvolta patologii gingivale deoarece fumatul scade fluxul de sânge care ajunge la nivelul gingiilor, îngreunând procesul de vindecare. De asemenea, acumularea plăcii bacteriene este mai rapidă în cazul fumătorilor [2].
Evită consumul de băuturi îndulcite cu zahăr!
Consumul băuturilor îndulcite cu zahăr a fost asociat cu efecte negative asupra sănătății orale. Conținutul crescut de zahăr, precum și pH-ul acid al acestor băuturi favorizează eroziunile dentare și apariția cariilor. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cariile dentare afectează între 60 și 90% dintre școlari și mare parte dintre adulți [3].
În concluzie, igiena orală și stilul de viață au un impact semnificativ asupra sănătății orale. Mergi periodic la medicul stomatolog și ai grijă să respecți întocmai recomandările acestuia pentru a te bucura de o dantură cât mai sănătoasă.
Surse informative
- Cherney, Kristeen. “11 Best Practices for Healthy Teeth.” Healthline, 8 Mar. 2019, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/best-practices-for-healthy-teeth#Take-care-of-your-teeth.
- “Smoking and Oral Health.” Oral Health Foundation, www.dentalhealth.org/smoking-and-oral-health.
- Valenzuela, Maria Josefina, et al. “Effect of Sugar-Sweetened Beverages on Oral Health: A Systematic Review and Meta-Analysis.” European Journal of Public Health, vol. 31, no. 1, 2020, pp. 122–129., doi:10.1093/eurpub/ckaa147.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.