Campanie de conștientizare a efectelor E-urilor din produsele alimentare
by Ancheteonline July 25, 2022 0 commentsAncheteonline.ro lansează o campanie de conștientizare a efectelor nocive ale utilizării E–urilor în produsele alimentare. Românii trebuie să fie bine informați în legătură cu ceea ce cumpără, pentru a putea alege pe piața consumului.
Alimentele pe care le găsim în magazine sunt pline de E-uri. Conțin aceste substanțe într-un număr mare, unele dintre ele neavând niciun impact asupra sănătății noastre, în timp ce altele sunt extrem de periculoase, potrivit sodelicious.ro.
E-urile sunt de fapt aditivii alimentari care se adaugă în produsele pe care le găsim pe rafturile magazinelor pentru a le prelungi termenul de valabilitate sau ca potențatori de culoare și gust. Rolul aditivilor este de a face produsele din comerț să fie mai atractive pentru ca afacerile producătorilor să fie cât mai profitabile, dar specialiștii în nutriție spun de mult timp că aditivii nu ar trebui să facă parte din alimentația noastră pentru că sunt dăunători pentru organism.
Litera “E” folosită să reprezinte aditivii alimentari simbolizează faptul că aceste substanţe au fost testate minimum şase ani în spaţiul Uniunii Europene.
Deși există 24 de categorii de aditivi alimentari, 7 dintre ele sunt cele mai cunoscute și mai intens folosite:
Conservanții sunt aditivii alimentari care prelungesc durata de viață a alimentelor. Aceștia sunt cuprinși între E200 și E299.
Corectorii de gust sunt aditivii alimentari care se folosesc pentru a scoate în evidență o anumită aromă a produselor. Corectorii de gust sunt cuprinși între E600 și E699.
Coloranții sunt aditivii alimentari care se folosesc pentru a face alimentele să pară mai apetisante și deci mai ușor de vândut. Coloranții au indicatorul cuprins între E100 și E 180. Aceștia pot fi naturali sau sintetici.
Îndulcitorii sunt folosiți ca înlocuitori ai zahărului în produse destinate persoanelor care suferă de diabet sau pentru produse cu eticheta “zero zahăr”. Aceștia au indicatori de la E900 la E999.
Emulgatorii și întăritorii sunt aditivi alimentari care care se folosesc pentru a combina ingrediente care în mod normal nu se pot asocia, de exemplu uleiul și oțetul. Aceștia au indicatori între E400 și E499.
Antioxidanții și corectorii de aciditate se folosesc pentru a încetini procesul de degradare a alimentelor. Au indicele cuprins între E300 și E399.
Agenții de îngroșare sunt aditivi care eliberează gaz atunci când sunt supuși unor surse de căldură. Sunt cunoscuți după indicatorul cuprins între E500 și E599.
Pentru că de obicei nu se găsesc în natură, acești aditivi alimentari nu ar trebui să existe în alimentația oamenilor. Sunt dăunători pentru că organismul nu îi recunoaște, iar efectul lor de respingere este unul imediat. Aceștia nu sunt necesari organismului și nici nu oferă un plus de calitate din punct de vedere nutrițional pentru produsele în care se folosesc, atrag atenția medicii. Majoritatea acestor aditivi sunt în general inofensivi, cantitatea în care sunt ei consumați este problema.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.