Intelectualii maghiari din Transilvania condamnă rasismul lui Viktor Orban

Intelectualii maghiari din Transilvania condamnă rasismul lui Viktor Orban

Intelectualii maghiari din Transilvania condamnă rasismul lui Viktor Orban

by July 30, 2022 0 comments

Fostul politician al UDMR, Péter Eckstein-Kovács, sociologii László Fosztó și László Nándor Magyari, precum și Attila Gáspárik, director al Teatrului Național din Târgu Mureş, au lansat o petiţie, în numele Grupului de Iniţiativă pentru Pluralismul în Transilvania, intitulată “Ne delimităm de discursul rasist”, informează portalul főtér.ro citat de Nepszava.

Cei patru intelectuali maghiari din România protestează împotriva tonului discursului premierului ungar, Viktor Orban, susţinut la sfârşitul săptămânii trecute, la Băile Tuşnad, scrie romania-actualitati.ro.

În opinia lor, trebuie respinsă “teoria rasistă, explicaţia rasistă”, care a fost rostită la Băile Tuşnad. Iniţiatorii au subliniat în petiţie că “nu există specii umane, deoarece toţi aparţinem Homo Sapiens, ca o singură specie”, iar viziunea despre declinul Occidentului, conturată în discurs, în care “rasa mixtă” a post-Occidentului se confruntă cu populațiile nemixte ale statelor naționale din Europa Centrală, evocă retorica epocii care a condus la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, precum și la Holocaust”.

Potrivit iniţiatorilor, un astfel de conţinut şi mod de a vorbi nu au nimic de-a face cu publicul maghiar din Transilvania, care de secole s-a considerat un loc de toleranță etnică și religioasă.

Inițiatorii acuză UDMR și “majoritatea presei maghiare din Transilvania” de tăcere complice. Până în prezent petiţia a fost semnată de peste 300 de persoane.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.