Guvernul a ratat, deja, PNRR. Restanțe mari în îndeplinirea criteriilor

Guvernul a ratat, deja, PNRR. Restanțe mari în îndeplinirea criteriilor

Guvernul a ratat, deja, PNRR. Restanțe mari în îndeplinirea criteriilor

by October 5, 2022 0 comments

Guvernul a îndeplinit doar 9 din cele 24 de jaloane și ținte din PNRR pe care le avea de realizat în trimestrul 3, adică până la sfârșitul lunii septembrie, potrivit unui raport al USR.

„Printre jaloanele importante pe care Guvernul le ratează se numără, de exemplu, pe Energie, Semnarea contractelor pentru dezvoltarea unei capacități de stocare a bateriilor de cel puțin 240 MW, Semnarea contractelor pentru investițiile în lanțul de producție a bateriilor și în celulele și panourile fotovoltaice, pe Păduri Adoptarea Strategiei Naționale Forestiere pe baza căreia putem începe împădurirea și reîmpădurirea a 56.000 de hectare”, conform unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, este „îngrijorătoare și întârzierea de la Ministerul Educației, unde încă nu au fost lansate apelurile pentru echiparea sălilor de clasă cu mobilier și pentru echiparea laboratoarelor și atelierelor pentru științe”.

„Suntem în fața celui mai slab trimestru de la începutul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență. Stăm atât de prost încât Guvernul a decis să nu mai comunice pe acest subiect, jaloanele din trimestrul 3 parcă nici nu mai există. Mai îngrijorător este că nimeni nu mai pare că se ocupă efectiv de PNRR. Ceea ce vedem astăzi este fix eșecul acestui proces de coordonare.

Ministerul Investițiilor și Reformelor Europene are formal rolul de coordonator al implementării PNRR. Am mai spus-o, ministerele, atunci când nu vor, nu se coordonează cu MIPE și de ce ar face-o, când miniștrii au pârghii politice diferite într-un guvern în care premierul este mai mult purtător de cuvânt al deciziilor luate la sediul PSD? Nimeni până acum nu a răspuns politic pentru că nu-și face treaba pe PNRR.

Situația este foarte gravă și pe jaloane pe care ar fi trebuit să le îndeplinească încă din trimestrul 1, jaloane pe baza cărora România ar trebui să depună zilele următoare o nouă cerere de plată. Am tot atras atenția, de exemplu, asupra jalonului care prevedea adoptarea Legii Avertizorului de Integritate, că legea e prost făcută și nu respectă PNRR, s-au făcut că nu aud și au măcelărit-o în Parlament. Au primit acum atenționare de la Comisia Europeană că legea e proastă și i-a apucat agitația să o refacă. În acest stil, ne va fi foarte greu să ducem la capăt PNRR”, a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.