Persona non-grata? Un parlamentar din Ungaria, declarații rasiste, în România

Persona non-grata? Un parlamentar din Ungaria, declarații rasiste, în România

Persona non-grata? Un parlamentar din Ungaria, declarații rasiste, în România

by November 4, 2022 0 comments

Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat şi fac verificări după ce reprezentantul unui partid maghiar a ameninţat o jurnalistă de la Radio România numind-o “ticăloasă” şi spunând că “astfel de oameni ar trebui spânzuraţi”. Dosarul vizează infracţiunea de ameninţare, scrie News.ro.

„(…) Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Mureş s-a sesizat din oficiu cu privire la o infracţiune de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului”, a transmis IPJ Mureş.

Aflat la Sfântu Gheorghe, politicianul Barna Bartha, deputat al partidului extremist Patria Noastră, formaţiune cu reprezentare în Parlamentul maghiar, a ameninţat-o pe jurnalista Boróka Parászka, redactor la Radio Târgu Mureş, numind-o “ticăloasă” şi afirmând că “astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare”, se arată pe site-ul romania-actualitati.ro. Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democraţiei, ale statului de drept, declaraţiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică şi tolerantă.

În mesajul său, acesta spune: “…puteţi să o vedeţi pe Parászka Boróka, o puteţi auzi la Radio Târgu-Mureş. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem”.

Politicianul a adăugat: “asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”.

Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome şi a comunităţii evreieşti, este menţionat şi numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.