Chișinău, 27 martie. O nouă descălecare a românilor, dincolo de Prut

Chișinău, 27 martie. O nouă descălecare a românilor, dincolo de Prut

Chișinău, 27 martie. O nouă descălecare a românilor, dincolo de Prut

by April 2, 2023 0 comments

Un spectacol grandios s-a desfășurat la Chișinău, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la realizarea unirii Basarabiei cu România, în 1918. O mare de politicieni și artiști, jurnaliști din toate colțurile țării, au fost martori la un eveniment, făsă precedent: unirea prin cultură.

Cei mai importanți politicieni din cele două state românești s-au reunit în capitala Moldovei și, la unison, au declarat limba română, patria comună. O desfășurare de forțe a mobilizat primăria Buzăului, în frunte cu Constantin Toma, care a fost amfitrionul acestui eveniment. La Ialoveni, în apropiere de Chișinău, au fost dezvelite busturile celor doi actori principali ai unirii din 1918, Alexandru Marghiloman, atunci premier al României și Ion Inculeț, președinte Sfatului Țării. Busturile au fost realizate de un scultor buzoian, cu finanțare de la Primăria Buzău.

Istoricii de pe cele două maluri ale Prutului au ținut conferințe extrem de interesante despre acel moment unic din istoria noastră, chiar în sala Sfatului Țării, unde s-a decis reîntoarcerii Basarabiei la țara mamă.

Apoi, seara, un concert fără egal, i-a adus laolaltă, pe marii artiști români ( Grigore Leșe, Nicolae âBotgros, Gheorghe Zamfir, Maia Morgenstern și alții), din cele două țări, care au declarat ”Limba română, Patria Mea”.

Totul s-a desfăsurat în prezența extraordinară a doamnei Irina Vlăduca-Marghiloman, strănepoata lui Alexandru Marghiloman.

Realizator: Costel Oprea

Video și montaj: Virginia Oprea

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.