Crestere fulminanta a preturilor industriale

Crestere fulminanta a preturilor industriale

Crestere fulminanta a preturilor industriale

by April 26, 2023 0 comments

Datele publicate marti de Oficiul European pentru Statistica arata ca in Uniunea Europeana preturile produselor finalizate de fabrici cu crescut cu 14,5%, ceea ce reprezinta un procent ingrijorator pentru cumparatori. De asemenea, si in zona euro s-a inregistrat o crestere a preturilor de 13,2%, in comparatie cu o perioada similara din anul precedent. 

Ce date a furnizat Oficiul European pentru Statistica?

 

Conform datelor furnizate de Oficiul European pentru Statistica, in fiecare tara membra a Uniunii Europene s-a inregistrat o crestere in ritm anual, cea mai amenintatoare crestere fiind in Ungaria (56,1%), Letonia (37,4%), Slovacia (33,8%) si Romania (27,5%).

 

Precizarile Eurostat mentioneaza ca in luna februarie a acestui an, au existat mai multi factori care au influentat cresterea preturilor productiei industriale in Uniunea Europeana  Avansurile de: 20,1% al preturilor la energie, 16 % in cazul preturilor pentru bunurile de folosinta imediata, 9,7% pentru preturile bunurilor intermediare, 8,8% la preturile bunurilor de folosinta indelungata si 7,6% la preturile bunurilor de capital sunt cele care au dus la modificarea preturilor productiei industriale.

 

Vrei sa afli mai multe informatii despre acest subiect? Fullonline.ro vorbeste despre avansul preturilor industriale

In ultimul timp, cresterile preturilor productiei industriale au fost unul dintre subiectele de interes principal. Statisticile constante arata fiecare modificare, ce urmeaza sa fie analizata de expertii economici si transmisa ulterior tarilor membre UE.

 

Unde s-au inregistrat cele mai semnificative scaderi ale preturilor produselor industriale?

 

In ceea ce priveste preturile produselor industriale, au existat scaderi in mai multe tari printre care se numara si Bulgaria (minus 7,9%), Grecia (minus 3,3%) si Belgia (minus 3,2%) iar cele mai mari cresteri in Slovacia (11,5%), Slovenia (2,7%) si Portugalia (2,5%). Dupa o expansiune de 1,8% si in Romania s-a inregistrat un declin de 0,1%.

Ce factori au influentat preturile productiei industriale in Uniunea Europeana?

 Oficiul European pentru Statistica numeste factorii care au influentat preturile productiei industriale in Uniunea Europeana: declinul de 2,1% al preturilor la energie si de 0,1% la preturile bunurilor intermediare. In timp ce preturile bunurilor de capital au inregistrat o crestere de 0,4%. preturile bunurilor de folosinta imediata au urcat cu 0,6%, iar preturile la bunurile de folosinta indelungata cu 0,5%.

Ce indica modificarea preturilor la portile fabricilor? 

Modificarea preturilor industriale reprezinta un indicator al faptului ca inflatia continua sa evolueze si obisnuieste sa fie transmisa pe seama consumatorilor finali. Cresterea inflatiei este vizata de catre Banca Centrala Europeana prin politica sa monetara. 

Modificarile preturile produselor industriale continua! Acceseaza site-ul Fullonline.ro si fii la curent cu ultimele noutati 

 

In cazul in care iti doresti sa fii cat mai informat in legatura cu ultimele modificari ale preturilor, dar si cu scaderea sau cresterea inflatiei, Fullonline.ro vorbeste despre avansul preturilor industriale

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.