Voluntari 2.0. PSD, monopol pe banii persoanelor defavorizate

Voluntari 2.0. PSD, monopol pe banii persoanelor defavorizate

Voluntari 2.0. PSD, monopol pe banii persoanelor defavorizate

by July 10, 2023 0 comments

Banii pentru persoanele defavorizate au fost mereu pușculița pentru clientela politică. În timp ce PSD plângea pe umărul oamenilor vulnerabili, sume mari pentru îmbunățirea vieții acestora ajungeau, adesea,  în buzunarele șmecherilor care roiesc în jurul acestui partid.

După ce a ieșit la iveală mafia de la Voluntari, care acționa sub oblăduirea primarului Pandele, este de înțeles să atragem atenția și asupra unor situații similare existente în alte județe, unde PSD și-a dezvoltat o rețea periculoasă de influență și control asupra unor instituții publice, cu buget consistent.

De exemplu, nu putem neglija cazul fostului șef al Direcției Generale de Asistență Socială și de Protecție a Copilului Giurgiu (DGASPC), Cătălin Lupu, omul de casă al liderului PSD, Marian Mina, care s-a îmbogățit, după câte se pare, din funcții publice. Totodată, în perioada mandatului acestui personaj, la DGASPC Giurgiu, s-au iscat numeroase scandaluri legate de cheltuirea banilor pentru bătrâni și persoane cu dizabilități din județul Giurgiu, multe contracte fiind semnate cu indivizi dubioși, membri PSD, cercetați penal, din anturajul lui Mina. Masa pentru bătrânii din Giurgiu se pregătea în condiții insalubre, în subsolul unui bloc, unde mâncarea era expirată. Firma care livra masa pentru asistații sociali era deținută de Marin Mototolea, membru marcant al PSD Giurgiu, fost primar la Valea Dragului, urmărit penal în mai multe doare penale.

Condamnat penal

După cum au scris presa locală și centrală, deși a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru fapte de corupție și avea interdicție să ocupe poziții de conducere în instituțiile statului, Cătălin Lupu, protejatul PSD a ocupat funcții în conducerea unor  deconcentrate din județul Giurgiu, sub protecția prietenilor din partid.

”În anul 2015, adică în plină perioadă de interdicții (ce decurgea de la data sentinței, 10 februarie 2010), onorabilul domn Lupu se înscrie, cu tupeu, la concursul pentru funcția de director al Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Giurgiu.

La data de 10.03.2015, Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu, în subordinea căreia se află OSPA, organiza concurs pentru funcția de director al Oficiului. O zi mai târziu, prin decizia nr. 7 din 11 martie 2015, Lupu Șerban Cătălin Marius era numit director al OSPA. Mai mult, la concursul amintit s-a înscris un singur candidat! Despre acest aspect, ce să mai comentăm, detaliul este suficient! Ați ghicit, candidatul era cel care avea interdicție de a deține funcții de natura celei pe care a avut-o și de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

La dosarul de concurs, la data înregistrării acestuia, Cătălin Lupu nu avea depus cazierul judiciar, întrucât „acesta a motivat că are înscrise anumite mențiuni și nu i se poate elibera repede, astfel acesta a dat la acel moment o declarație olografă prin care menționa acest aspect și se obliga să-l depună ulterior”.

Fals în acte

Trei luni mai târziu, în urma unei sesizări transmise către Ministerul Agriculturii, o comisie de control s-a deplasat la DAJ Giurgiu, unde s-a solicitat o copie a dosarului de concurs al lui Lupu Șerban Marius Cătălin. În 24 septembrie 2015, comisia emite nota de control numărul 257103, prin care se constata faptul că „la dosarul de concurs respectiv nu se află cazierul judiciar sau declarația pe propria răspundere a d-lui Lupu Șerban Marius Cătălin că nu are antecedente penale”.

Mai mult, comisia de control  a constatat faptul că fusese emis un cazier judiciar, datat după susținerea concursului. Or, în legislația în vigoare, se precizează, clar: „candidatul are obligația de a completa dosarul de concurs cu originalul cazierului judiciar, cel mai târziu până la data desfășurării primei probe a concursului”.

Pentru că a „omis” să aducă, totuși, cazierul judiciar (invocând durata mare până la eliberarea acestui document, în condițiile în care oricine știe că acest document se eliberează în maxim 48 de ore – la vremea respectivă), concursul prin care Lupu a fost director timp de trei luni a fost anulat, deci și numirea sa pe funcție a fost, de asemenea, anulată”, scrie evenimentulgr.ro.

Situația de la DGASPC Giurgiu a intrat în atenția organelor de anchetă  pentru perioada președinției CJ asigurată de Marian Mina, când șef la Direcția de Protecție Socială era Cătălin Lupu.

Presa locală și centrală  au scris, în detaliu, despre acest caz: ”Pentru că la această direcție – cea mai mare din subordinea Consiliului Județean Giurgiu, cu cel mai mare număr de angajați și, totodată, de asistați (copii, bătrâni, persoane cu handicap etc)  – s-a dovedit că există mari probleme (inclusiv de natură penală), (…) actualul președinte al CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, a solicitat consilierilor județeni înființarea unei comisii care să analizeze în amănunt situația de la DGASPC.

Solicitarea președintelui Beianu vine după ce au fost făcute publice rezultatele unui audit financiar, ce arată că la DGASPC s-au găsit abateri financiare în valoare de peste 60 de miliarde de lei (vechi).

Trebuie menționat că directorul Cătălin Lupu a ajuns șeful celei mai mari direcții din județ prin ”grija” baronului Niculae Bădălău și a finului său, Marian Mina, care, la vremea respectivă, conducea Consiliul Județean și care, pe tot parcursul mandatului, a avut grijă să acopere, constant, toate neregulile de la DGASPC.

De altfel, încă de la începutul mandatului, au existat mari semne de întrebare legate de statutul directorului Lupu, în condițiile în care, la momentul numirii sale la conducerea DGASPC, acesta avea ”la activ” o condamnare (e adevărat, cu suspendare) la 3 ani de închisoare pentru fals și înșelăciune, dar și alte două dosare pe aceeași temă. Cunoscându-i trecutul, mulți s-au întrebat atunci de ce un astfel de om a fost numit să decidă destinele a mii de copii, bătrâni și persoane cu handicap din județ.

Numai scandaluri

Întrebările au rămas fără răspuns, iar activitatea lui Lupu la DGASPC a fost ”presărată” cu numeroase scandaluri.

Unul dintre acestea – de proporții – a ținut capul de afiș al presei , când un control al instituțiilor abilitate a scos la iveală modul în care ar preparată hrana pentru asistații DGASPC (pe jos, în condiții mizere, într-un sediu impropriu), de o firmă ”agreată” de conducerea PSD a Direcției și a Consiliului Județean”, scrie puterea.ro.

De altfel, la acel moment, s-a vorbit chiar și despre legăturile pe care directorul instituției le-ar avea cu clanuri interlope de notorietate, după cum scria Gândul.

După ce scandalul a izbucnit în presă, tandemul Lupu-Mina a încercat, cu disperare, să arunce vina pe Prefectură, însă argumentele nu au convins, după cum arăta Giurgiu Acid.

Odată cu alegerile locale și schimbarea conducerii CJ, activitatea DGASPC a intrat în atenția noilor aleși județeni, așa că s-a solicitat efectuarea unor controale și a unui audit, iar rezultatele arată un management dezastruos, scrie Giurgiu impact Media.

Pe de altă parte, văzând că, după ani de zile în care nimeni nu s-a interesat, concret, ce se întâmplă la DGASPC, situația începe să se schimbe, giurgiuvenii – oameni de rând – au prins curaj și au început să dezvăluie (din interior) ”caracatița” din această instituție, vorbind despre angajări fictive și mafia Lupu-Mina-Bădălău, arată Giurgiu Tribune.

Totodată, Cătălin Lupu s-a arătat de folos partidului în campania electorală din 2020, pentru șefia CJ. El ar fi mutat forţat, potrivit presei locale, prin intermediul vizelor de flotant, mai mulţi angajaţi şi beneficiari ai DGASPC Giurgiu, pentru a pune ştampila, în alegerile locale din 2020, pe candidatul PSD la primăria din localitatea Stănești.

Acum, Cătălin Lupu, după ce s-a plimbat și la instituția prefectului, a fost reciclat de Marian Mina, președinte al PSD Giurgiu și trecut în garda lui personală.

Drept urmare, premierul Marcel Ciolacu, ar trebui să caute vinovații în propriul partid și să treacă la curățenie generală, dacă dorește, cu adevărat, să reformeze sistemul. Atfel și el va deveni prizonierul sistemului clientelar care funcționează, de ani de zile, în PSD.

Vila lui Cătălin Lupu, construită dintr-un salariu de funcționar public:

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.