Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,4% în primele opt luni

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,4% în primele opt luni

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,4% în primele opt luni

by October 18, 2023 0 comments

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2023, comparativ cu perioada asemănătoare din 2022, în termeni nominali cu 1,4%, informează miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, evoluţia din primele opt luni s-a datorat creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+2,2%). Industria extractivă a scăzut cu 14,1%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+11,3%), industria bunurilor de uz curent (+8,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,9%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-26,3%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,5%).

Conform INS, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, în luna august 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 5,7%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria prelucrătoare (-5,9%) şi în industria extractivă (-0,5%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-15,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,9%) şi industria bunurilor intermediare (-3,5%). Creşteri au înregistrat industria energetică (+14,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,4%).

De asemenea, cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, în luna august 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 1,2%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-16,5%) şi în industria prelucrătoare (-0,5%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-30,6%) şi industria bunurilor intermediare (-4,7%). Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+8,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,8%). AGERPRES

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.