Acuzații de abuz în serviciu la „Romarta Copiilor”. Primăria Sectorului 1, ignoră locatarii care fac plângeri de ani buni

Acuzații de abuz în serviciu la „Romarta Copiilor”. Primăria Sectorului 1, ignoră locatarii care fac plângeri de ani buni

Acuzații de abuz în serviciu la „Romarta Copiilor”. Primăria Sectorului 1, ignoră locatarii care fac plângeri de ani buni

by July 6, 2024 0 comments

În inima, Capitalei României, București, în Sectorul 1, la doi pași de Casa Capșa, pe Calea Victoriei nr. 32-34 – se află una dintre cele mai mari asociații de proprietari din Capitală, care administrează o clădire istorică, înconjurată de monumente protejate.

Este vorba despre imobilul în care în trecut funcționa celebra „Romarta Copiilor”, iar în prezent funcționează la fel de prestigioasa Sucursală „Academiei” a BRD, dar și alte mici afaceri bine cunoscute bucureștenilor.

În urma demersurilor efectuate de proprietari, conducerea asociației de proprietari din imobil este acum sub investigație pentru acuzații de abuz în serviciu și delapidare.

În celebrul imobil cu aproape 150 de apartamente, fosta președinte a asociației, Eugenia Portmann și succesoarea acesteia, recent aleasă în funcție, Andreea Botea, precum și alți foști și actuali membri ai conducerii asociației, sunt acuzați de mai mulți proprietari din imobil de încălcarea legislației privind administrarea asociațiilor de proprietari, dar chiar și de unele fapte prevăzute de Codul penal, o plângere penală în acest sens fiind pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Potrivit Legii nr. 196/2018 (privind asociațiile de proprietari), proprietarii din orice imobil au dreptul de a obține informații privind modul în care au fost cheltuite sumele cu care au contribuit la funcțonarea respectivei asociații.

În cazul Asociației de la „Romarta copiilor”, aceste sume se ridică la aproape un milion de lei pe ultimii trei ani, o sumă deloc de neglijat.

Nemulțumiți de modul în care este administrat imobilul, mai mulți proprietari au solicitat, în mod repetat – în baza legii – acces la documentele privind administrarea clădirii, dar s-au confruntat cu intimidări și insulte. Conducerea asociației de proprietari a cerut celor care au vrut să afle cum este administrat imobilul suma de 12.500 de lei pentru fiecare solicitant, numai pentru prezentarea documentelor cerute, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind cheltuirea banilor încasați de la proprietari.

Conducerea asociației refuză totodată să permită efectuarea unei expertize contrabile extrajudiciare solicitate de proprietari, având ca obiectiv să deslușească modul în care a fost administrat imobilul și

s-au cheltuit cotizațiile proprietarilor. Toate eforturile expertului judiciar ales au primit același răspuns negativ privind punerea la dispoziție a documentelor contabile solicitate.

Conducerea asociației de proprietari, încălcând legea, refuză pur și simplu să dea socoteală asupra modului în care administrează acest imobil din centrul Capitalei.

De asemenea, o investigație a Poliției Locale Sector 1 a dezvăluit o delapidare substanțială imputată administratorului, care a abuzat de funcția deținută pentru a își încasa fără nicio aprobare diferite sume importante de bani, ca avans la salariu.

Pe lângă aceste încălcări ale legislației, proprietarii sunt nemulțumiți de proasta administrare a imobilului, în care frecvent pătrund persoane fără domiciliu și consumator de droguri, astfel încât locatarii nu se simt în siguranță.

Fosta președintă Eugenia Portmann este de asemenea acuzată că a realizat o construcție ilegală – imobilul fiind monument istoric protejat.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București se află cu privire la această situație un dosar penal, încă din anul 2021, fără ca acesta să fie soluționat sau să se fi înregistrat vreun progres. Nu în ultimul rând, numeroase reguli de securitate sunt încălcate: un spațiu comun și iesirea de urgență a clădirii au fost închise și închiriate ca spațiu comercial.

Proprietarii, care se simt adesea neputincioși în fața acestor nereguli, s-au adresat instanțelor de judecată, însă și procedurile judiciare sunt nepermis de mult tărăgănate.

În aceste condiții – și ținând cont că astfel de probleme sunt tot mai frecvente, peste tot în țară – actualizarea legislației privind asociațiile de proprietari este imperios necesară și urgentă.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.