Varul baschetbalistului Ghita Muresan, crescator de tauri in Salamanca

Varul baschetbalistului Ghita Muresan, crescator de tauri in Salamanca

Varul baschetbalistului Ghita Muresan, crescator de tauri in Salamanca

by August 16, 2010 6 comments

Mircea Muresan, varul “marelui” baschetbalist Ghita Muresan, lucreaza de sase ani la o ferma din  Salamanca (Spania), unde are grija de 120 de tauri si 450 de vaci. El Pilar nu este o ferma oarecare, ci o crescatorie de tauri, folositi la coridele din Spania. 

Il cheama Mircea, dar de sase ani toata lumea ii spune Miguel. „Am un vecin care a plecat din Romania, sa munceasca la El Pilar. El mi-a apus ca mai sunt locuri de munca aici”, declara romanul pentru site-ul SudOuest.fr. 

„In tara mea, nu prea este de lucru si cine are poate cel mult supravietui”, adauga el. Muncea la fermele de vaci sau de oi din judetul Cluj si a ajuns din satul sau natal dintre Carpati la Campo Charro, Salamanca si „Puerto de la Calederilla”, una din fermele familiei Fraile – Moises si Moisin, tata si fiu, noii sai angajatori si proprietari ai fermei El Pilar. „La inceput imi era frica. Un taur nu seamana cu o vaca linistita. Apoi incepi sa mergi si sa te obisnuiesti cu taurii, chiar daca e greu sa apreciezi situatia in preajma lor”, spune Muresan. 

Alaturi de sotie, Cosmina, si de fiu, s-a stabilit la Tamames, un sat langa Salamanca. „Am renovat singur o casa, dar acum locuiesc la ferma, intr-o casuta pe care patronul a construit-o pentru noi’, adauga el. ‘Trebuie sa incepi la ora 8, sa vezi daca animalele au avut o problema noaptea, sa le dai sa manance, sa le supraveghezi”, povesteste Muresan despre programul sau. Face asta zilnic, la peste 450 de vaci si 120 de tauri din crescatorie. 

Din 2007, Mircea are o echipa de ingrijitori, formata dintr-un roman si un portughez. „Cand suntem toti trei, vorbim spaniola. Mi-e mai usor insa sa comunic in romaneste”, marturiseste el.

A fost o lume noua, marcata mai ales de drumurile in care insotea taurii pana la arene, in camion. Primul drum a fost la Arles, in 2007, de Paste. „Nici nu-mi aduc aminte cine au fost toreadorii”, spune el. Acum are preferati: „Imi plac El Juli si Sebastien Castella. Si Jose Tomas, pentru ca se poarta foarte natural. Eu prefer sa stau deoparte cand vin toreadorii la ferma, dar el vine sa salute si sa intrebe ce mai fac”, povesteste Muresan. 

Locuieste la Salamanca de sase ani si nu stie ce-i rezerva viitorul. Fratele lui, Cristi, a fost angajat de un crescator de oi din Salamanca. „Imi ajunge daca merg in concediu in Romania. De viata aici nu pot sa ma plang. Castig 1.100 de euro si nu cheltuiesc aproape nimic. Patronul imi plateste chiar si apa si lumina”, incheie Mircea.

Facebook Comments

6 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Jimmy Faigin
  #1 Jimmy Faigin 8 April, 2011, 10:48

  I was aware of this previously, but nevertheless there was clearly a few helpful pieces which concluded the image to me, thank you so much!

  Reply this comment
 2. Althea Cardenos
  #2 Althea Cardenos 9 April, 2011, 19:00

  I actually absolutely must think more in that way to see what i can do over it.

  Reply this comment
 3. Vinnie Headd
  #3 Vinnie Headd 11 April, 2011, 06:09

  Hm, I am ok with this but nonetheless not wholly confident, therefore i am gonna research even more.

  Reply this comment
 4. Jonna Giarrano
  #4 Jonna Giarrano 13 April, 2011, 01:26

  My partner and i absolutely have to think far more in that course and find out things i can do about it.

  Reply this comment
 5. Sharmaine Argrave
  #5 Sharmaine Argrave 13 April, 2011, 23:26

  I seemed to be aware about this previously, but still there were some beneficial bits which concluded the image for me personally, thanks a ton!

  Reply this comment
 6. Alanna Tajiri
  #6 Alanna Tajiri 16 April, 2011, 12:59

  Well, that’s very good, however how about the other choices we’ve got here? Do you mind writing another article regarding these too? Many thanks!

  Reply this comment

<