Vintu: S-a terminat cu glumele de genul independenta editoriala, sa imi pot face eu smenurile

Vintu: S-a terminat cu glumele de genul independenta editoriala, sa imi pot face eu smenurile

by October 18, 2010 36 comments

Sorin Ovidiu Vintu si-a construit un trust de presa exclusiv pentru a manipula opinia publica si a avea la indemana un instrument de presiune asupra oamenilor politici. Intr-o convorbire telefonica avuta cu Doru Buscu, redactor sef Academia Catavencu, Vintu traseraza coordonatele politicii editoriale: „S-a terminat cu glumele de genul independenta editoriala, sa imi pot face eu smenurile (…) Daca decidem, de exemplu, maine suntem tovarasi cu Basescu. Pai de maine toata lumea il lasa pe Basescu in pace. Sau maine agresam, criticam cu supra de masura, institutia f…ut- ului din Romania. Toata lumea incepe sa injure Institutia f…ut-ului din Romania”. Convorbirea se gaseste la dosarul penal al lui Vintu de la Tribunalul Bucuresti.
Pe 7 martie 2010, Sorin Ovidiu Vintu il contacteaza pe Doru Buscu, redactor sef Academia Catavencu, discutia referidu-se la jurnalistii care au plecat la publicatie pentru a lansa Kamikaze:
S. O. VINTU: – Bun, si Doru, inca o chestiune, tati: sa nu avem discutii: Academia Catavencu a devenit din momentul preluarii mele, eu am lasat-o linistit in pace, sa o las sa-mi calce chiar propriile mele interese, dar in momentul in care a trecut pe finantarea mea, Academia Catavencu este o organizatie patronala. Ea trebuie sa raspunda intereselor patronatului. Intereselor de business ale patronatului. Acest lucru trebuie vorbit cu oamenii. Rabdare! E momentul delicat chiar in acest moment : vreau sa-mi angajez o trupa de copii de 19, 20, 21 de ani, care sa nu aiba niciun fel de prejudecata sau rahat la creier, oameni care inteleg exact ce timpuri strabatem.
D. BUSCU: – Astia se formeaza in ani, Sorin.
S. O. VINTU:: -Da, se formeaza in ani, sunt de acord cu tine, dar eu nu mai concep niciun fel de dizident in Academia Catavencu. Academia Catavencu, ca orice institutie de presa din trustul meu, raspunde intereselor patronatului. Punct! De data asta am vorbit cu Sergiu, va veni, vom discuta pe fata cu toti oamenii. Cui ii place ramane, cui nu-i place pleaca. S-a terminat cu glumele de genul independenta editoriala, sa imi pot face eu smenurile.
S. O. VINTU: – Dar stai putin: socul a trecut, de-acuma esti in organizare. Organizeaz-o, te rog frumos, ca pe o institutie patronala. Este totusi un business facut pe banii mei, si nu putini, sunt cateva zeci de milioane de euro.
D. BUSCU: – Institutia patronala o organizeaza patronul. Eu nu mai sunt patron, eu ma ocup de continutul acestei publicatii.
S. O. VINTU: – Tocmai de aceea, ce-ti spun, dragul mei prieten, ea trebuie sa raspunda intereselor patronatului. Punct ! Organizatia trebuie sa fie pregatita sa raspunsa intereselor patronatului. Eu nu cer altceva.
S. O. VINTU: – Iubitul meu, hai sa prezumam ca aceasta coincidenta este un fapt real, acest tip de fapte reale nu trebuie sa se petreaca. Nu mai trebuie sa se petreaca de acum. Ea trebuie sa raspunda intereselor lui Sorin Ovidiu Vintu. Punct ! Intamplarea fericita pentru voi face ca interesele lui Sorin Ovidiu Vintu sunt doar interese de business. Nu mai am alte afaceri in Romania. Singurul meu interes de business in Romania este presa. Deci daca eu spun ca am un interes, inseamna ca trustul acesta de presa are acest interes. Deci orice urma de dizidenta sa stii ca se sanctioneaza cu desfacerea contractului de munca. Are toata lumea libertatea de pe lume: poate pleca cand vrea daca nu-i convine. Noi nu tinem pe nimeni legat cu funia, cu catusele de scaun sau de coltul mesei. Dar nici nu mai concep de-acuma, nu mai concep un alt tip de abordare a acestui trust de presa. In totalitatea lui. Cu Sergiu am vorbit, cand a venit inapoi acuma i-am spus ce tip de organizatie vreau sa produca, si nu in sapte ani, ci in cateva saptamani. Sa discute foarte clar cu oamenii, ca n-am chef sa stau sa negociez cu oamenii mei interesele mele. Ce, am innebunit!
D. BUSCU: Da, inteleg asta, e absolut OK.
S. O. VINTU: – Bai, tati, normal, nu sunt un cretin, nu ma amestec pe chestiile de…dar in interiorul unei strategii editoriale nu mai misca nimeni. Daca decidem, de exemplu, maine suntem tovarasi cu Basescu. Pai de maine toata lumea il las pe Basescu in pace. E ca exemplu. Sau maine agresam, criticam cu supra de masura, institutia f…ut- ului din Romania. Toata lumea incepe sa injure Institutia f…ut-ului din Romania.
S. O. VINTU: – Nu, n-ai inteles : ei sunt agresati in functie de interesele mele. Atat ! Eu asta incerc sa-ti spun. Ca, daca fixam ca strategie ca de maine sustinem actele guvernului, de maine, trustul asta de presa, inclusiv Academia Catavencu, sustine actul de guvernare. Asta incerc sa-ti spun.
D. BUSCU: – Cu conditia ca actul de guvernare sa merite sa fie sustinut. Pentru ca daca…
S. O. VINTU: – Nu, nu m-ai inteles : singura conditie care este aici este decizia lui Vintu. Asta incerc sa-ti explic, Dorulet.
S. O. VINTU:: Iubitul meu amic, da, dar din momentul asta, eu asta incerc, din momentul asta, de pe 7 decembrie, deciziile mele sunt litera de lege. Iti convin, nu-ti convin, ai libertatea sa-ti dai demisia, sa pleci acasa. Nu mai maschez nimic, nu mai manipulez nimic, nu mai negociez cu salariatii mei.
D. BUSCU: Un adevarat patron de presa.
S. O. VINTU: Da, tati, da, e un business patronal. Punct, si cu asta, basta, am incheiat subiectul.
D. BUSCU: Vrei sa te incadrezi in statura de mogul, in definitia de mogul.
S. O. VINTU: Nu, mama, nu, ma, Dorulet! Dar cum sa lucreze salariatii, carora le dau sa manance, impotriva intereselor mele? Asta-i noaptea mintii ! Pe banii mei ! Asta este noaptea mintii ! Ei luandu-si o spaga de doi bani sau aranjandu-si vreun post in viitorul guvern. Nu se poate asa ceva. Si daca am fost cu menajamente, cu manusi, cu aia, cu aia, de-acuma nu mai sunt, de-acuma e pe fata totul. Si asa e normal in toata lumea asta. Ce, am fost eu putin legat la ochi, dar lucrurile s-au terminat. Deci construieste organizatia in acest sens, batrane ! Nu mai exista de-acuma cand discutam: Domnule. Vasile Ionescu este atacat la noi. Pai din momentul ala, Vasile Ionescu s-a terminat cu el ! El nu mai exista in paginile Academiei Catavencu.
S. O. VINTU: Ma, nu ne…, dar nu sunt un cretin, nu sunt tampit la cap, stiu regulile acestui joc, slava Domnului! Nu ma apuc acuma sa…. Eu nu sunt Mihai Iacob sa pornesc… sa incep sa-mi f…t dusmanii. Ce, am innebunit?! Ceea ce iti spun eu tie, batrane, este faptul ca aceasta autorizatie trebuie, de la tine, Academia Catavencu, care este singura expresie in print pe care am pastrat-o, trebuie sa inteleaga ca este acolo pentru doua lucruri: sa raspunda intereselor cetatenilor si in primul rand interesele patronatului. Pentru ca, daca patronatul are castig, au si ei servicii castig. Daca patronatul nu are castig, isi ia o spaga marunta astazi si maine raman fara paine. Oamenii trebuie sa stie ca ei sunt acolo angajati la patron. Ca au sansa sa fie angajati la un patron luminat, asta e bafta lor, daca nu o inteleg nici pe asta, da-i dracului! Scuza-mi lipsa de modestie.
D. BUSCU: Nu, am remarcat-o pe asta cu patronul minunat din urma cu cativa ani. E stiuta, a facut turul organizatiei asta. E ok, adica e…
S. O. VINTU: Doruletu’, e in firescul lor povestea asta, dar nu mai vreau de acuma sa-mi spui ca nu ai putut sa strunesti organizatia, ca nu stii cine ce a zis, ca nu ai putut sa-l tii pe ala sa nu faca scandal. Ma doare in p…a, il dai afara. In momentul in care unul isi permite sa incalce strategia grupului de presa Realitatea Catavencu, ala pleaca acasa fara niciun fel de alta dispensa, de interventii, de rugaminti, de stai, domnule, ca se potoleste… mi se rupe p…a! Aia cand isi lanseaza ziarul?
D. BUSCU: Acuma ies cu el.
S. O. VINTU: Vezi tu, la astia 14 care au plecat, trebuia sa le atasezi si un om de incredere al nostru, sa fim si noi inauntru, acolo.
D. BUSCU: Este, dar este si unul de-al lor aici, il stiu.
S. O. VINTU: Da.
D. BUSCU: Mie imi displac chestiile astea.
S. O. VINTU: Dupa cum ai vazut, nu trebuie sa-ti displaca, trebuie sa fii foarte atent la chestiile astea.
D. BUSCU: Da, eu sunt alt gen. Le-am interceptat si corespondenta, printr-o greseala pe care au facut-o ei, am pus mana pe corespondenta lor pe mail, adica nu a sapat cineva in mod special, dar… si am vazut ca povestea era discutata de 7-8 luni, adica era ha, ha, era o chestie pusa bine la punct. Dar in fine, nu vreau sa mai aud de ei si nici nu vreau sa mai am de-a face cu ei. Desi sunt vreo 2-3 acolo care au fost luati cu forta, stii, dintr-un entuziasm din asta, baietesc, la bere si de solidaritate soldateasca.
S. O. VINTU: Aia nu mai au ce cauta inapoi, indiferent de situatie”.

Facebook Comments Box

36 Comments so far

Jump into a conversation
  1. RUPA VILI
    #1 RUPA VILI 19 October, 2010, 12:23

    CEI CARE AU CASTIGAT LA CEDO, AU DEMONSTRAT, CA UN PROCUROR SI UN JUDECATOR,DIN ROMANIA, AU INCALCAT LEGEA CU BUNA STIINTA,DEVENIND CEI MAI PERICULOSI INFRACTORI AI SOCIETATII,SA FIE ARESTATI TOTI ACESTI PROCURORI SI JUDECATORI CARE NEAU FACUT DE RUSINE.
    JOS CORUPTIA.JOS CU MAFIA,CEREM PUBLIC DEMITEREA DIN MAGISTRATURA ACESTOR INFRACTORI PERICULOSI AI SOCIETATII.VILI RUPA DIN HUNEDOARA.

    Reply this comment
  2. 337164
    #2 337164 31 March, 2011, 14:17

    What a lovely day for a 337164! SCK was here

    Reply this comment
  3. Gertie Baskerville
    #3 Gertie Baskerville 11 April, 2011, 20:06

    RSS Feeds on your blog sometimes does not work.,”*,

    Reply this comment
  4. Haley Mexicano
    #4 Haley Mexicano 11 April, 2011, 21:46

    The way you write, you are really a professional blogger…:”`

    Reply this comment
  5. Adrian Pang
    #5 Adrian Pang 12 April, 2011, 05:43

    Have you already setup a fan page on Facebook ?~***`

    Reply this comment
  6. Josette Delashaw
    #6 Josette Delashaw 12 April, 2011, 07:22

    Isn’t it entertaining if we always talk about topics like that.-`.*~

    Reply this comment
  7. Aleen Vonhagen
    #7 Aleen Vonhagen 12 April, 2011, 07:25

    Hi, do you have a facebook fan page for your blog?`’`’`

    Reply this comment
  8. Agnus Merklin
    #8 Agnus Merklin 12 April, 2011, 09:35

    The way you write, you are really a professional blogger.;`-~-

    Reply this comment
  9. Florentino Janusz
    #9 Florentino Janusz 12 April, 2011, 12:27

    Very well said, your blog says it all about that particular topic.`”-“‘

    Reply this comment
  10. Genaro Garrabrant
    #10 Genaro Garrabrant 12 April, 2011, 17:45

    You can increase your blog visitors by having a fan page on facebook.*`*,`

    Reply this comment
  11. Hye Gibby
    #11 Hye Gibby 12 April, 2011, 23:22

    Ver good site! I am loving it!! Will come back again – taking your feeds also. Thanks.

    Reply this comment
  12. Erasmo Tresler
    #12 Erasmo Tresler 12 April, 2011, 23:31

    Hi, do you have a facebook fan page for your blog?-‘*`.

    Reply this comment
  13. Irish Bory
    #13 Irish Bory 13 April, 2011, 00:48

    I just added your RSS Feed on my RSS reader, it is so nice to read your blog.,:*”*

    Reply this comment
  14. Ardith Paone
    #14 Ardith Paone 13 April, 2011, 03:39

    I would really love to guest post on your blog.~;*,,

    Reply this comment
  15. Lesia Garfield
    #15 Lesia Garfield 13 April, 2011, 11:17

    Last month, when i visited your blog i got an error on the mysql server of yours.`,:;*

    Reply this comment
  16. Samara Garibaldi
    #16 Samara Garibaldi 13 April, 2011, 14:29

    I would really like you to become a guest poster on my blog.`*~-~

    Reply this comment
  17. Maxwell Faulkes
    #17 Maxwell Faulkes 14 April, 2011, 00:04

    A blog like yours should be earning much money from adsense..**::

    Reply this comment
  18. Jame Vatterott
    #18 Jame Vatterott 14 April, 2011, 06:18

    I would really like you to become a guest poster on my blog.;”;;;

    Reply this comment
  19. Amado Dower
    #19 Amado Dower 14 April, 2011, 11:46

    I just love to read new topics from you blog.**,”~

    Reply this comment
  20. Dominique Vidaca
    #20 Dominique Vidaca 14 April, 2011, 11:53

    I love reading your blog because it has very interesting topics.’.`::

    Reply this comment
  21. Christiane Mazzarella
    #21 Christiane Mazzarella 14 April, 2011, 14:00

    Your blog would increase in ranking if you post more often..`*,;

    Reply this comment
  22. Lakeshia Naish
    #22 Lakeshia Naish 14 April, 2011, 20:20

    Have you tried twitterfeed on your blog, i think it would be cool..:*”,

    Reply this comment
  23. Freddie Adema
    #23 Freddie Adema 14 April, 2011, 22:09

    I love reading your blog because it has very interesting topics..~-~`

    Reply this comment
  24. Jaime Dorson
    #24 Jaime Dorson 15 April, 2011, 13:37

    I love blogging and i can say that you also love blogging.”,`-~

    Reply this comment
  25. Star Colony
    #25 Star Colony 15 April, 2011, 20:20

    I just love to read new topics from you blog..`;,”

    Reply this comment
  26. Gaynell Monsrud
    #26 Gaynell Monsrud 15 April, 2011, 20:28

    A blog like yours should be earning much money from adsense.””;.~

    Reply this comment
  27. Rhett Henly
    #27 Rhett Henly 15 April, 2011, 21:26

    I love reading your blog because it has very interesting topics.:-,’*

    Reply this comment
  28. Nadine Kadel
    #28 Nadine Kadel 15 April, 2011, 22:54

    Perhaps you should also a put a forum site on your blog to increase reader interaction.”,:”

    Reply this comment
  29. Mindy Villareal
    #29 Mindy Villareal 16 April, 2011, 02:53

    Well, another blogger already posted a topic like this.”‘`”,

    Reply this comment
  30. Saul Sonnen
    #30 Saul Sonnen 16 April, 2011, 04:04

    The thing i like about your blog is that you always post direct to the point info.:~~`,

    Reply this comment
  31. Daryl Baran
    #31 Daryl Baran 17 April, 2011, 01:20

    Only a few blogger would discuss this topic the way you do.*.*-.

    Reply this comment
  32. Tora Juengling
    #32 Tora Juengling 17 April, 2011, 06:45

    I really love the way you discuss this kind of topic.-.~.”

    Reply this comment
  33. Ayesha Hanawalt
    #33 Ayesha Hanawalt 17 April, 2011, 06:51

    Hi, do you have a facebook fan page for your blog?:-‘`;

    Reply this comment
  34. Otis Potash
    #34 Otis Potash 17 April, 2011, 07:55

    Hi, do you have a facebook fan page for your blog?`’:-,

    Reply this comment
  35. Darcy Cima
    #35 Darcy Cima 17 April, 2011, 13:43

    I bookmared your site a couple of days ago coz your blog impresses me.-‘-“:

    Reply this comment
  36. Dan Alverado
    #36 Dan Alverado 17 April, 2011, 14:21

    You can increase your blog visitors by having a fan page on facebook.”.-‘:

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.