Cum si-a insusit Dan Voiculescu exporturile Romaniei din perioada octombrie – noiembrie 1989

Cum si-a insusit Dan Voiculescu exporturile Romaniei din perioada octombrie – noiembrie 1989

by February 24, 2011 51 comments

Intre 150 si 300 de milioane de dolari au intrat in buzunarul lui “Felix” Voiculescu imediat dupa Revolutie, banii provenind din exportul Romaniei de tabla, tevi, otel beton si ciment in perioada octombrie-noiembrie 1989, dar si din vanzarea activelor firmei Crescent, printre care patru nave. Dezvaluirea apare intr-o nota informativa, care a circulat printre demnitarii romani la inceputul anilor 2000 si care a ajuns si pe masa fostului presedinte al tarii Emil Constantinescu.

“In momentul Revolutiei din decembrie 1989, Crescent avea in derulare o serie de operatiuni de export de tabla, tevi si otel cu plata la 120 de zile de la livrare. Marfa exportata de Crescent era livrata de ICE Metal Export Import si de ICE Dunarea, acestea fiind intreprinderile care urmau sa incaseze contravaloarea exporturilor. La expirarea termenelor de plata (februarie si aprilie 1990), Crescent nu a virat nici o suma de bani in conturile celor doua intreprinderi romanesti cu care avea contracte de export. Astfel, nu exista facturi, note de realizari, declaratii vamale de export sau alte documente care sa probeze plata incarcaturilor”, se arata intr-o nota informativa prezentata unor inalti demnitari romani, la inceputul anilor 2000.

8 nave cu marfuri au iesit din tara in noiembrie 1989: banii – in buzunarul lui Felix

Toate aceasta marfa a fost incarcata in 8 nave care au plecat din portul Constanta in intervalul octombrie-decembrie 1989: nava Raseltina, incarcata cu 3.000 tone tabla, a plecat din Constanta pe data de 5 octombrie cu destinatia SUA,

nava Ilfov, incarcata cu 1.670 tone teava, a plecat din Constanta la data de 6 octombrie, cu destinatia SUA; nava Munzur, cu 4.066 tone de otel beton a parasit portul Constanta pe 9 octombrie, cu destinatia Turcia; nava Calafat, cu 3.940 tone de beton, a parasit Constanta la 30 octombrie, cu destinatia Turcia; nava Dimis, cu 8.523 tone tabla, a parasit Constanta pe 11 octombrie, cu destinatia SUA; nava Calafat cu 7.934 tone de otel beton, a parasit Constanta la 3 noiembrie, cu destinatia Egipt; nava Telega, cu 2000 de tone tevi, a parasit portul Constanta, cu destinatia Canada; nava Fagaras, cu 8000 tone de otel beton, cu destinatia SUA.

O parte din exportul cu ciment – beneficiarul: Voiculescu

De asemenea, nota informativa sugereaza faptul ca Dan Voiculescu si-ar fi insusit sume importante de bani din exportul de ciment al Republicii Socialiste Romania. “Inainte de Revolutia din 22 decembrie 1989, firma Crescent realiza o parte insemnata din volumul exporturilor de ciment al RSR. Astfel, in 1988, Crescent a realizat 40% din totalul exporturilor de ciment ale Romaniei, adica 1.324.740 lei, iar in 1989, 26% din totalul exporturile de ciment ale RSR, adica 493.227 tone. Tot acest volum de afaceri a fost realizat de Crescent prin intermediul ICE Dunarea”, se spune in document. In continuare se relateaza faptul ca “in urma evaluarii exporturilor de ciment corespunzatoare anului 1989, (serviciul 6 al DSS), nu au fost identificate cazuri in care valoarea marfurilor livrate sa nu fi fost incasate de la partenerul extern. Debitele au fost stinse in toate cazurile prin achitarea anticipata a contravalorii produselor livrate, prin acreditiv (n.r. modalitate de plata prin care banca se obliga sa achite la vedere sau la termen), transfer bancar sau prin compensare”. In documente se spefica faptul ca “exista dovezi in acest sens: dosarele de facturi externe ( pentru uz intern), dosarele financiare ( disponibilitati de plata), extrasele de cont si notele contabile aferente”.

Deturnare de fonduri din vanzarea de marfuri ale Romaniei

Insa, exista o precizare: in cazul exporturilor de ciment intre ICE Dunarea si Crescent se realiza un alt tip de actiune, ceea ce ar fi dus la deturnarea unor importante sume de bani, pusa la cale de firma Crescent, in speta, de Dan Voiculescu. “Intregul volum de afaceri era realizat fara dublarea actelor comerciale propriu-zise cu operatiuni AVS ( aport valutar special), fapt ce contravine flagrant practicii ICE Dunarea si naste intrebari referitoare la avantajele reale ale partii romane. Aceasta stare de fapt a permis realizarea unor importante deturnari de fonduri in lipsa unor contabilizari ale acestora ca AVS conform regulilor epocii. Beneficiarul acestor actiuni era firma care derula exportul, adica Crescent. Astfel, s-au identificat cazuri in care notele de protocol intocmite dupa incheierea unor negocieri comerciale intre crescent Cipru si ICE Dunarea il mentioneaza pe Dan Voiculescu drept “membru al delegatiei romane” (NC 5907 din 3-12-1987) sau chiar “membru al delegatiei ICE Dunarea (NC 1165 din 22-04-1989).

A vandut 4 nave ale Crescent: contravaloarea – in bugetul familiei

Tot in aceasta nota informativa se spune ca “in ultima saptamana din decembrie 1989 si in ianuarie 1990, Dan Voiculescu inchide toate filialele firmei Crescent, transferand sumele din conturile respective”. “Tot atunci Voiculescu vinde o serie de active ale Crescent printre care 4 vapoare ( din cele 7 pe care Crescent le avea in proprietate), cladirea in care isi avea sediul filiala Crescent din Austria, precum si altele de mai mica importanta”, mai spune nota informativa.

In concluzie, “in urma acestor operatiuni de lichidare a filialelor Crescent, de vanzare de active, de insusire a lichiditatilor din conturile firmei si de neplata ultimelor facturi, Dan Voiculescu si-a insusit in primele luni de dupa Revolutie o suma totala cuprinsa intre 150 si 300 milioane dolari”.

Facebook Comments

51 Comments so far

Jump into a conversation
 1. cristi
  #1 cristi 24 February, 2011, 18:50

  Frumos, titlu incendiar…nu am citit articolul ca nu ma intereseaza, “subiectul’ este persoana privata… ne intereseaza personajele alimentate din bani publici…

  Reply this comment
  • MARIUS MOGA
   MARIUS MOGA 24 February, 2011, 19:25

   Mircea Badea, tu esti? Sau Mihaita?

   Reply this comment
  • Asraf
   Asraf 30 September, 2013, 18:54

   Bre, gluma e gluma, poate nu am fost eu atent, insa pana acum nu am vazut nici un fel de reactie dupa fiemlultul tau, adica nimeni nu s-a sesizat, nimeni nu a urlat, nimeni nu a considerat gresit acel articol. Pur si simplu, tacere. Nu CRP, nu CNA, nu ziare, nu televiziuni ce e aiurea in tara asta?

   Reply this comment
 2. Start
  #2 Start 25 February, 2011, 16:23

  Imi place treaba asta cu Voiculescu!
  Stiu ca are sechestru pe o parte din avere dar sunt curios ce se va intampla cu aceste sume care au apartinut Crescent. Sunt curios daca vre-un organ al statului va ancheta aceste lucruri.
  Mai stiu ca averea lui Voiculescu a fost trecuta pe numele fetei lui, normal, de precautie.

  Reply this comment
 3. careuldeasi
  #3 careuldeasi 25 February, 2011, 20:05

  hmmm…mi se par gogonate aceste informatii. de ce? daca voiculescu ar fi avut dupa revolutie acesti bani ar fi devenit noul dictator, noul conducator. cumpara toata tara oameni buni. il fugarea acum pe basescu cu dosare de nu se vedea. va dati seama ce inseamnau pe vremea aia banii astia? pai gigi becali se mandreste ca avea 100.000 de dolari la revolutie…

  Reply this comment
 4. Negativ
  #4 Negativ 25 February, 2011, 20:33

  @careule, o remarca interesanta; si apoi, parca altcineva a vandut Flota, nu??? :)))

  Reply this comment
 5. Cornelius
  #5 Cornelius 25 February, 2011, 21:39

  ce ne mai plac povestile, dar mai bine ne-am concentra pe realitate, care cred ca e destul de palpitanta si ea

  Reply this comment
 6. autor
  #6 autor 25 February, 2011, 22:00

  Din pacate este foarte adevarat, si nu este el singurul care a profitat de degrigolada imediat de dupa revolutie. Sunt alti securisti care au lucrat afara si nu au mai restituit banii statului. Asa au facut avere. nu sunt povesti, este intr-adevar istorie dar cu personaje in viata. Nimeni nu a fost interesat sa scoata adevarul la iveala. Dar dezvaluirile continua, puteti citi episodul doi luni, 28 februarie

  Reply this comment
 7. pele
  #7 pele 26 February, 2011, 00:08

  Voiculescu nu si-a insusit nimic de la statul roman. Singurul care si-a insusit diverse bunuri de la statul roman este securistul comunist Basescu.

  Reply this comment
 8. Cristian
  #8 Cristian 27 February, 2011, 14:22

  @careuldeasi, negativ, pele:

  De unde știți voi că mineriadele anilor 1990-1992 prin care Iliescu a învins populația anticomunistă nu au fost organizate și cu acești bani? Voiculescu a fost mereu protejat ulterior de către regimul neocomunist instalat la putere.

  Reply this comment
 9. NewLevel
  #9 NewLevel 27 February, 2011, 18:25

  Interesant, dar… dovezi aveti? Adica toata lumea banuieste ca Voiculescu a furat banii Securitatii dar pina acum n-a fost dovedit.
  Plus ca sint multe zone neclare in articolul de mai sus:
  – cine a facut nota informativa? cine erau beneficiarii? o aveti in original? cum va dati seama ca e originalul, ca daca scrie pe ea numai “nota informativa” nu e de ajuns.
  – ce e cu firma asta, Crescent? are si ea o istorie? cine o conducea, numai Voiculescu?
  – mai concret, cum a reusit sa fure banii? de exemplu, cu vinzarea sediului din Viena. Banuiesc ca exista niste documente, niste urme: contractul de vinzare-cumparare, bani scosi de la banca etc. Ca doar nu s-a dus la Viena si a luat banii in sacosa, cash?

  Reply this comment
 10. rza
  #10 rza 5 March, 2011, 22:21

  din capu locului sint anti-felix dar problema e alta: sa presupunem ca era altu in locul lui la friiele crescent, si lua cashu si o taia in lume. era mai bine? macar vulpoiu i-a tinut aici, oricum cred ca oricare dintre noi am fi facut acelasi lucru pe care l-a facut domnu dan , bafta!

  Reply this comment
 11. biżuteria srebrna pandora
  #11 biżuteria srebrna pandora 8 April, 2011, 22:21

  Thank you very much for this info. Waiting for next one.

  Reply this comment
 12. unieważnienie małżeństwa
  #12 unieważnienie małżeństwa 12 April, 2011, 19:56

  Wow, great design, check my page!

  Reply this comment
  • Tomek
   Tomek 30 September, 2013, 20:14

   Vă mulțumim tuturor celor care ați răspuns la centrebarea Săptăme2nii #4. Pe viiotr vă rugăm să menționați și ve2rsta, pentru a putea astfel publica mesajele voastre si een publicație.

   Reply this comment
 13. fontanna czekolady
  #13 fontanna czekolady 12 April, 2011, 20:51

  Thank you very much for this info. Waiting for another one.

  Reply this comment
 14. Christian Gearn
  #14 Christian Gearn 13 April, 2011, 02:27

  Wow! Thank you. I always wanted to write in my site something like that. Can I take part of your post to my blog?

  Reply this comment
 15. odzież młodzieżowa
  #15 odzież młodzieżowa 14 April, 2011, 13:00

  Thank you very much for this info. Looking forward to another one.

  Reply this comment
 16. Wilmer Bambace
  #16 Wilmer Bambace 15 April, 2011, 06:25

  immense journal you’ve pick up

  Reply this comment
  • John
   John 30 September, 2013, 02:21

   4 decembrie 2008Nr. 327/VIII/3COMUNICAT DNAProcurorii din carudl Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea een judecată a unui număr de 13 inculpaţi, een legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (S.C. I.C.A. S.A.) din Bucureşti, een folosul lui Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator (fost Partidul Umanist Rome2n), privatizarea realizată prin subevaluarea bunurilor Institutului cu suma de 7.796.198 euro.Fisa dosarNumar dosar: 7546/1/2009Data: 24.09.2009Materie juridica: PenalObiect: infractiunea de spalare de bani (Legea 656/2002 art. 23)Stadiu procesual: FondParti1. AGENTIA DOMENIILOR STATULUI Parte civila2. BACIU CONSTANTIN Inculpat3. DOMNISORU GHEORGHE MARIAN Inculpat4. ENE(FOSTA UDREA) VICA Inculpat5. MARINESCU GRIGORE Inculpat6. MENCINICOPSCHI GHEORGHE Inculpat7. MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE Parte civila8. PANTIS SORIN Inculpat9. PETRE ALEXANDRU Inculpat10. POP FLAVIUS ADRIAN Inculpat11. POPA CORNELIU Inculpat12. SANDU JEAN CATALIN Inculpat13. SAVULESCU VLAD NICOLAE Inculpat14. SIN GHEORGHE Inculpat15. STATUL ROMc2N PRIN MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE Parte civila16. VOICULESCU DAN Inculpat

   Reply this comment
 17. gry planszowe i logiczne
  #17 gry planszowe i logiczne 15 April, 2011, 14:08

  Order logical games!

  Reply this comment
 18. Eko Pufy
  #18 Eko Pufy 16 April, 2011, 17:11

  I would like to thank you for the efforts you have made in publishing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. In fact your fanciful writing abilities has urged me to start my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a fine example of it.

  Reply this comment
 19. Bleaching
  #19 Bleaching 16 April, 2011, 19:34

  I believed it was going to be some boring aged post, but it surely compensated with regard to my time

  Reply this comment
 20. HM SHop Online
  #20 HM SHop Online 16 April, 2011, 22:26

  Jesus is God in the flesh he loves Hm clothing

  Reply this comment
 21. news
  #21 news 16 April, 2011, 22:54

  This web site really is a walk-through for the info you desired in regards to this coupled with doesn’t appreciate who exactly to question. Looks these, and you can undoubtedly find out this task.

  Reply this comment
 22. actualites
  #22 actualites 17 April, 2011, 01:51

  I recently found an individual’s admission fascinating manage I’ve more an important Trackback there concerning the little weblog :)……

  Reply this comment
 23. tips wanderbuch
  #23 tips wanderbuch 17 April, 2011, 02:17

  the My partner and i just proclaim what precisely a elimination to assist you to come across anybody just who truly appreciates what precisely they are really communicating in relation to on the on line. You actually without a doubt understand precisely how to be able to deliver a condition so that you can light and even put together it essential. Additional everyday people have to help you examine that and also recognize it element associated with any storyline. My husband and i cant suspect maybe you are not necessarily a great deal more widely used for the reason that we most definitely obtain your product.

  Reply this comment
 24. Respiratory Therapy
  #24 Respiratory Therapy 17 April, 2011, 03:38

  Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  Reply this comment
 25. fashion online shop
  #25 fashion online shop 17 April, 2011, 04:32

  I keep listening to the news broadcast talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

  Reply this comment
 26. how can i get taller
  #26 how can i get taller 17 April, 2011, 04:45

  This is a subject close to my heart. Cheers, where are your contact details though?

  Reply this comment
 27. Federal Tax Relief
  #27 Federal Tax Relief 17 April, 2011, 06:05

  Wonderful work! This is the kind of information that are supposed to be shared around the net. Shame on Google for no longer positioning this post upper! Come on over and visit my web site . Thanks =)

  Reply this comment
 28. Penisverlaengerung
  #28 Penisverlaengerung 17 April, 2011, 06:24

  I’m creating a little problem. I can’t sign up your give food to.

  Reply this comment
 29. colon cleanse review
  #29 colon cleanse review 17 April, 2011, 08:18

  I do know this isn’t precisely on topic, however i have a website utilizing the same program as well and i am getting troubles with my comments displaying. is there a setting i am missing? it’s doable chances are you’ll assist me out? thanx.

  Reply this comment
 30. Bettye
  #30 Bettye 17 April, 2011, 08:33

  I’m having a small annoyance. I cannot subscribe to your rss feed for some reason. I’m using google reader by the way.

  Reply this comment
 31. IRS Settlement
  #31 IRS Settlement 17 April, 2011, 09:44

  Wow, marvelous blog structure! How long have you been running a blog for? you make blogging glance easy. The total look of your website is fantastic, as smartly the content!

  Reply this comment
 32. how can i grow taller
  #32 how can i grow taller 17 April, 2011, 10:05

  Really enjoyed this blog post, can you make it so I get an update sent in an email every time you write a new article?

  Reply this comment
  • Angela
   Angela 30 September, 2013, 19:15

   Nu poţi lăsa adevărul să-ţi strice o ştire. Aici e vorba derspe o poză. Deci, parcă tanti Cami Voiculescu s-a mai eengrăşat de ultima oară ce2nd am văzut-o

   Reply this comment
 33. sterydy
  #33 sterydy 17 April, 2011, 10:55

  I hoped much more from your news. I found it on MSN and hoped it will be more informative

  Reply this comment
 34. Ping Pong Rackets
  #34 Ping Pong Rackets 17 April, 2011, 11:22

  Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

  Reply this comment
 35. Automatyczne skrzynie biegów
  #35 Automatyczne skrzynie biegów 17 April, 2011, 11:26

  What a crap. How can you call it a website. Change the theme, so it will be a bit better

  Reply this comment
  • Claudio
   Claudio 30 September, 2013, 20:30

   O alterantiva iicntdea cu cele existente, ca oferta si ca metode, nu se poate numi alternativa.O alternativa trebuie sa aduca ceva diferit de: lozinci, acuze la adresa celorlati, afimatii de genul noi suntem mai buni sau ei sunt comunisti . Alternativa la ofera de persoane care mentin sistemul centralizat intact, este o oferta cu reforme care schimba sistemul in unul descentralizat, bazat pe subsidiaritate. O alterantiva nu trebuie sa se limiteze la liberalism, trebuie sa fie o democratie ca alternativa la autoritarismul FSN-ist. Dupa ce se consolideaza democratia se poate discuta si de curente politice.Acum pot pune intrebarea: in ce consta alternativa? Astept raspunsul!

   Reply this comment
 36. Igrice
  #36 Igrice 17 April, 2011, 11:34

  Hello. splendid job. I did not imagine this. This is a remarkable story. Thanks!

  Reply this comment
 37. psychic webmaster program
  #37 psychic webmaster program 17 April, 2011, 13:46

  Excellent points?I would notice that as anyone who truly doesn’t write on blogs much (in reality, this can be my first submit), I don’t think the term ‘lurker’ may be very becoming to a non-posting reader. It’s not your fault the least bit , however perhaps the blogosphere may just come up with a better, non-creepy name for the 90% folks that experience reading the content material .

  Reply this comment
 38. avg free
  #38 avg free 17 April, 2011, 14:17

  Hi. Cool article. There’s a problem with your web site in chrome, and you may want to test this… The browser is the marketplace leader and a huge element of folks will leave out your wonderful writing due to this problem.

  Reply this comment
 39. pandora
  #39 pandora 17 April, 2011, 15:57

  Thanks for this info. Looking forward to next one.

  Reply this comment
 40. loan companies
  #40 loan companies 17 April, 2011, 19:03

  I tried to sign up for a french company but they said that this value of the house should be more than 100 thousand euros for your none french resident to utilize for.

  Reply this comment
 41. Bleaching
  #41 Bleaching 17 April, 2011, 19:31

  I just extra this site to my favorites. I enjoy studying your posts.

  Reply this comment
 42. website
  #42 website 17 April, 2011, 20:11

  My wife will get angry if she reads this. website

  Reply this comment
 43. Unlock iPhone
  #43 Unlock iPhone 17 April, 2011, 20:44

  Hello. impressive job. I did not imagine this. This is a great story. Thanks! http://www.dollarchurn.com/articles/Article/Get-more-out-of-your-iPhone-with-Jailbreak-iPhone-3G/205629

  Reply this comment
 44. Information Assurance Analyst
  #44 Information Assurance Analyst 17 April, 2011, 22:07

  Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Reply this comment
 45. Midiala
  #45 Midiala 30 September, 2013, 01:29

  nu cred ca justitia are moaca astia de sta in gecnhuni,pe ea o poate lua motanul daca mai are cu ce la alte chestii interesanteeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,daca nu pot sa citeasca impreuna etichetale de la niste sticle

  Reply this comment

<