Americanii transporta arme prin Romania spre Afganistan

Americanii transporta arme prin Romania spre Afganistan

by July 28, 2011 0 comments

“Zona din Romania beneficiaza de transport rutier, maritim si aerian, deci este foarte favorabila”, spune colonelul Greg Derner, un ofiter american responsabil cu bazele militare din Europa.

Pentru americani, transportul de echipament in si din Afganistan este o problema veche. Tranzitarea la sol a Pakistanului este riscanta, pentru ca talibanii lanseaza atacuri la granita, tensiunile politice din Kirgistan au intrerupt zborurile de la baza americana de pe teritoriul acestei tari, iar Rusia restrictionează transporturile aeriene de pe teritoriul sau.

Chiar daca baza din Romania nu elimina in totalitate aceste probleme, misiunile care pornesc de la Kogalniceanu usureaza situatia americanilor, spune Derner. Evaluarea potenţialului bazei, de catre oficialii americani, ar putea dura cateva luni, afirma colonelul. O escadrila a fortelor aeriene americane testeaza, din luna mai 2011, spatiul aerian la baza Mihail Kogălniceanu.

In prezent, peste 70 de piloti realizeaza ultima faza a operaţiunii, transportul a 1.000 de tone de echipament catre baza americana din orasul german Grafenwohr. In prima etapa a operatiunii, o alta escadrila a transportat o tona de echipament din Romania in Afganistan si invers.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.