Ministrul Laszlo Borbely, implicat intr-un dosar de trafic de influenta

Ministrul Laszlo Borbely, implicat intr-un dosar de trafic de influenta

by July 12, 2011 1 comment

Procurorii DNA vor solicita aviz pentru cercetarea ministrului mediului, Laszlo Borbely, suspectat de trafic de influenta, a transmis cu putin timp in urma postul public de televiziune. Intr-un raspuns oficial trimis TVR, DNA afirma ca, la data de 5 iulie 2011, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea al DNA  au dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii: CIOCAN IOAN, asociat unic si administrator  al SC Lescaci Com SRL Negresti Oas, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta  si SZEPESSY SZABOLCS, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de cumparare de influenta.

“In cursul anului 2011, invinuitul Ciocan Ioan, in calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mentionate, prin intermediul invinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului si Padurilor, a cumparat influenta numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului si Padurilor, prin efectuarea in folosul acestuia de lucrari de amenajare a unui apartament, lucrari in valoare de aproximativ 20.000 euro, pe cheltuiala societatii sale. Lucrarile au fost realizate in scopul obtinerii, prin intermediul influentei de care se bucura ministrul Mediului si Padurilor, de contracte cu Administratia Nationala “Apele Romane” (institutie aflata in coordonarea acestui minister) cat si pentru a obtine cu prioritate plata unor lucrari contractate anterior cu aceeasi institutie publica si aflate deja in executie.Invinuitilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedura penala”, sustine DNA intr-un comunicat oficial.

Potrivit HotNews.ro, este nevoie de avizul Parlamentului pentru ca ministrul Laszlo Borbely sa poata fi cercetat penal, iar acest aviz nu va putea fi cerut inainte de 1 septembrie, deoarece Parlamentul se afla in vacanta. “Exista probe ca ministrul Borbely era beneficiarul traficului de influenta”, sustin surse apropiata anchetei. Potrivit acestora, omul de afaceri Ioan Ciocan, acuzat de cumparare de influenta, este ginerele deputatului PSD, Gheorghe Ciocan.

Potrivit Oficiului National al registrului Comertului,  Ioan Ciocan are 41 de ani. Este actionar unic al societatii LESCACI COM SRL, companie care are ca obiect de activitate “Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale”. LESCACI COM SRL a raportat pentru anul 2009 o cifra de afaceri de 56894518 lei si un numar de 170 de angajati.

In 2011 LESCACI COM a castigat doua contracte de 70 milioane lei de la Administratiei Nationale Apele Romane institutie aflata in subordinea Ministerului Mediului condus de Laszlo Borbely.

Potrivit site-ului de achizitii publice e-licitatii.ro compania LESCACI COM SRL a castigat pe 30 iunie un contract in valoare de 41.668.225 lei de la  Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, unitatea aflata in subordinea Administratiei Nationale Apele Romane institutie aflata in subordinea Ministerului Mediului condus de Laszlo Borbely. Procedura de achizitie a fost licitatie deschisa.

In februarie e-licitatie a publicat anuntul de atribuire 101050 prin care compania LESCACI COM SRL era desemnata castigatoarea unui contract de 29.052.345 lei atribuit de Administratia Nationala “Apele Romane” – Administratia Bazinala de Apa Siret institutia aflata in subordinea Ministerului Mediului.

Facebook Comments

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.