Viorica Costiniu poate judeca linistita dosarele DNA

Viorica Costiniu poate judeca linistita dosarele DNA

by September 13, 2011 1 comment

DNA a cerut CSM sa o cerceteze pe judecatoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce aceasta a pus in libertate mai multi inculpati, printre care amintin pe Sorin Ovidiu Vintu sau seful Politiei de Frontiera Albita, Daniel-Cristian Corban. DNA sustine ca Viorica Costiniu respinge cererile procurorilor de arestare, pentru a se razbuna pe DNA, dupa ce procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe sotului ei, Florin Costiniu, fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala din Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Reuniti in sedinta de marti, membrii CSM au respins solicitarea DNA. Au fost patru voturi pentru si patru impotriva.

Motivul invocat de membrii CSM este hilar: nu vor sa creeze un precedent si sa dea ocazia oamenilor sa faca cereri asemanatoare.

Mai mult, legislatia actuala nici macar nu prevede ca in acest caz ar fi vorba de o abatere.

In cererea adresata CSM, DNA arata ca exista ‘aparenta de afectare a impartialitatii’ judecatoarei Viorica Costiniu, ca urmare ‘a resentimentelor’ acesteia, dupa ce sotul ei a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie.
De asemenea, DNA sustine ca ‘suspiciunea existentei unui conflict intre intersele sale familiale si interesul public de infaptuire a justitiei este oportun a fi eliminata prin masuri administrative prevazute de lege’.
DNA a invocat dispozitiile art. 115 din Legea 161/2003, care stipuleaza ca judecatorii sunt obligati sa se abtina de la orice activitate legata de actul de justitie, in cazuri care presupun existenta unui conflict intre interesele lor si interesul public de infaptuire a justitiei sau de aparare a intereselor generale ale societatii.
Viorica Costiniu este judecator la Sectia II penala a Curtii de Apel Bucuresti, instanta ce are competenta de a solutiona cererile DNA.
Cererea DNA a fost analizata de Inspectia judiciara a CSM, care a ajuns la concluzia ca Viorica Costiniu nu a incalcat dispozitiile legale referitoare la incompatibilitati.
‘Cum aspectele invocate se incadreaza intr-o situatie cu caracter general, legate de calitatea de inculpat a sotului doamnei judecator, calitate dobandita intr-un dosar instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, nu se poate sustine ca din punct de vedere al raspunderii disciplinare, judecatoarea ar fi incalcat dispozitiile legale referitoare la incompatibilitati, nefiind reglementata, in mod singular, o astfel de situatie precum cea expusa in sesizare’, sustine Inspectia judiciara.
Totusi, Inspectia judiciara recunoaste ca Viorica Costiniu se afla intr-o ‘aparenta incompatibilitate’.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. bixialex
    #1 bixialex 15 September, 2011, 13:06

    Eh, mai sunt ceva indivizi care vor sa fie “judecati” corect.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.