Judecatorii milosi care alunga investitorii

Judecatorii milosi care alunga investitorii

by October 17, 2011 0 comments

Ancheteonline.ro va prezinta un exemplu clasic de afacerist romano-austriac convertit la capitalism care s-a remarcat prin traditionalele ”tepe” trase partenerilor de afaceri. Este vorba de Mihai Rotaru, ce a beneficiat de-a lungul timpului de bunavointa judecatorilor, care au preferat sa il sanctioneze cu amenzi penale.

Mihai Rotaru a infiintat mai multe firme la inceputul anilor 2000. Acestea, pe masura ce acumulau datorii, erau vandute si infiinta altele, cu acelasi obiect de activitate, respectiv confectiile. In 2003, SC YRY Transcom SRL, societate controlata de Rotaru, incheia un contract de inchiriere a unor utilaje de productie de la o alta firma partenera pentru executia unor confectii in sistem ”lohn”. Partenerul extern se angaja sa aduca utilaje performante si materiale, firma lui Rotaru fiind obligata sa execute comenzile pentru export.

Imprumut gratuit

Firma partenera livreaza mai multe utilaje cu titlu de imprumut gratuit societatii lui Rotaru cu precizarea clara in contract ca Transcom nu are voie sa instraineze bunurile. Dupa un an, firma straina a solicitat lui Rotaru restituirea utilajelor imprumutate. Pe 26 aprilie 2004, cand a trimis un camion pentru ridicarea utilajelor, firma constata ca societatea lui Rotaru nu mai functiona la sediul declarat. In urma unei concilieri, SC Darie Tex, parte a YRY Transcom, a recunoscut, in scris, ca a vandut o parte din utilaje, fara instiintarea proprietarului de drept. Se angajeaza sa plateasca contravaloarea utilajelor si emite cecuri fara acoperire. Cand i se face plangere la politie, cecurile sunt ridicate pentru expertiza si nu mai apar la dosarul din instanta.

Achitat cu brio

Firma straina il da in judecata pe afaceristul Rotaru in doua procese, penal si civil, pentru recuperarea pagubei. După doi ani de procese, judecatoria sectorului 2, stabileste ca Mihai Rotaru trebuie achitat, nefacandu-se vinovat de savarsirea infractiunii de abuz de incredere intrucat ”fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni”. Pe latura civila, l-a amendat pe tepar cu 1000 de lei si l-a obligat la plata pagubei, recunoscuta in scris de Rotaru, in fata unui avocat, respectiv 14.250 de euro. Alte considerente pentru care afaceristul austriac a fost achitat de instanta de fond: inculpatul nu are antecedente penale, fapta savarsita de acesta aduce atingere minima valorii aparate de legea penala, ”prin continutul ei concret fiind lipsita in mod vadit de importanta si neprezentand gradul de pericol social al unei infractiuni”.

Condamnat la amenda penala

Nemultumita de sentinta judecatoriei, firma straina a facut recurs. Tribunalul Bucuresti, in 2007, constata ca ”desi instanta de fond a retinut in mod corect situatia de fapt in raport de probele administrate, a apreciat in mod neintemeiat ca fapta inculpatului Rotaru Mihai – care detinea utilajele in cauza in baza contractului de imprumut de folosinta, din data de 19.11.2003, inculpatul refuzand restituirea catre SC G-Exim SRL a unora dintre acestea si mai mult decat atat, a vandut unor terti aceste utilaje fara acordul partii vatamate – nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni”.

Mai mult, cel chemat in judecata nu s-a prezentat la nici un termen si nici nu si-a angajat un avocat.

In aceste conditii, in septembrie 2007, Tribunalul Bucuresti il condamna pe Mihai Rotaru la o pedeapsa de 5.000 de lei amenda penala.

Razbunarea lui Rotaru

Plateste o parte din datorie dupa care nu mai raspunde la telefon si nici nu mai poate fi gasit la ultima adresa cunoscuta. Un executor judecatoresc cere reuseste returnarea unei parti din suma datorate, punanad poprire pe un cont al lui Rotaru, in baza deciziei definitive a instantei. Dand dovada de un tupeu greu de imaginat, el ataca in instanta executarea. In ciuda dovezilor evidente in iunie 2011, Judecatoria Sector 1, prin magistrat Elena Blidaru, decide anularea executarii cu returnarea sumei integrale catre afaceristul Rotaru.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.