Marele regizor Liviu Ciulei a murit la varsta de 88 ani

Marele regizor Liviu Ciulei a murit la varsta de 88 ani

by October 25, 2011 0 comments

Marele regizor Liviu Ciulei a murit marti, la vârsta de 88 de ani, intr-un spital din Germania, unde fusese internat din cauza mai multor afectiuni. Liviu Ciulei, una dintre cele mai proeminente personalitati ale culturii românesti actuale, actor, regizor, arhitect, scenograf si profesor, s-a nascut la Bucuresti, la 7 iulie 1923.
Este absolvent al Conservatorului de Muzica si Arta Dramatica (1946) si al Facultatii de Arhitectura din Bucuresti (1949). Ca actor, a debutat in rolul lui Puck, din ‘Visul unei nopti de vara’ de Shakespeare (1946), la Teatrul Odeon.
Din 1948, a trecut la Teatrul Municipal (‘Lucia Sturdza Bulandra’), al carui director artistic a fost timp de 10 ani. Intre anii 1963 si 1968 a fost vicepresedinte ACIN.
A semnat numeroase articole in reviste culturale: ‘Contemporanul’, ‘România literara’, ‘Teatrul’. Din 1975, a lucrat in teatre din Germania, Marea Britanie, Canada, Australia, SUA.Ciulei a parasit România in 1980 si a devenit director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, Minnesota (1980-1985), iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University.
S-a intors in tara dupa 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra, ca un semn de recunoastere a meritelor extraordinare aduse scenei si ecranului românesc.
Ca arhitect a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului ‘Bulandra’ si a altor teatre iar ca scenograf si-a stilizat decorurile pentru cele mai multe dintre piesele puse in scena: ‘Hamlet’, ‘Visul unei nopti de vara’, ‘Cum va place’, ‘Iuliu Cesar’ de W. Shakespeare, ‘Azilul de noapte’ de Maxim Gorki, ‘Leonce si Lena’ de Georg Buchner s.a. Celebrul sau spectacol ‘Cum va place’ (1961) este considerat de critici un spectacol de rascruce pentru reteatralizarea teatrului, proces pe care Ciulei l-a teoretizat inca din 1956, in articolul ‘Teatralizarea picturii de teatru’, publicat in numarul din luna iunie 1956 al revistei ‘Teatrul’.
Activitatea sa ca regizor de film a fost rasplatita prin decernarea Globului de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary (1960) pentru filmul ‘Valurile Dunarii’ si a Premiului pentru regie, in 1965, la Cannes, pentru filmul ‘Padurea spânzuratilor’ (dupa cunoscutul roman al lui Liviu Rebreanu) – care a reprezentat apogeul experientei regizorale filmice a lui Liviu Ciulei.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.