Monica Macovei: UDMR a urmarit din 2005 sa desfiinteze institutiile anticoruptie

Monica Macovei: UDMR a urmarit din 2005 sa desfiinteze institutiile anticoruptie

by October 12, 2011 1 comment

Vicepresedintele PDL Monica Macovei, initiatoarea infiintarii Agentiei Nationale de Integritate, atrage atentia ca amendamentele UDMR la Legea ANI golesc de continut institutia, ea atragand atentia ca, din 2005, “tintele UDMR au fost institutiile care lupta cu coruptia”. “Propunerile deputatului UDMR Marton Arpad golesc de conţinut Agentia Naţionala de Integritate”, scrie Macovei intr-o postare pe blogul sau intitulata “Aveti grija de ANI!”, potrivit Mediafax.

Monica Macovei precizeaza ca, de fapt, UDMR vrea ca: opinia publica sa nu stie nimic despre averile si conflicte de interese ale candidatilor in perioada alegerilor; declaraţiile de avere sa nu mai fi publice, pe site-ul ANI; inspectorii de integritate sa nu mai primeasca informaţii de la alte institutii ale statului, deci sa nu mai poata verifica averile si nici realitatea celor scrise in declaratii; contractele incheiate in situatii de conflict de interese sa nu mai poată fi anulate, adica, daca un primar sau un ministru face un contract pe bani publici cu firma mamei, acel contract sa ramana in vigoare.

“In astfel de momente, sa ne aducem aminte ca UDMR s-a opus in februarie 2005, in Guvern, adoptarii declaratiilor de avere detaliate si publice, ca UDMR s-a opus luni de zile, in 2006, tot in Guvern, adoptarii legii ANI si a contribuit, in Parlament, la respingerea, in 2006, a ordonantei de infiitţare a DNA (salvata de presedinte care a retrimis legea in Parlament). Pe scurt, tintele UDMR au fost institutiile care lupta cu coruptia”, adauga Macovei.

Ea precizează ca a citit “cu ingrijorare” relatarile de presa privind conditiile pe care le-ar pune UDMR pentru votarea unor legi din justitie.

“Reamintesc UDMR ca una din cele 4 conditionalitati din Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) priveste chiar Agentia Naţionala de Integritate: «infiintarea unei agentii de integritate cu responsabilitati in verificarea proprietatilor si a potentialelor conflicte de interese si emiterea de decizii obligatorii pe baza carora pot fi luate sanctiuni descurajante». Adoptarea propunerilor deputatului UDMR – contrare cerintelor Comisiei Europene – se va reflecta prost in raportul pe MCV din 2012, cu efecte negative asupra accesului Romaniei in spatiul Schengen”, mentioneaza fostul ministru al Justiţiei.

Monica Macovei sustine ca, de altfel, propunerea in sine a transmis deja la Bruxelles si in alte capitale un mesaj de neincredere.
“Populaţia Romaniei are nevoie de ANI, adica de mecanisme de lupta cu coruptia care o saraceste. Romania are dreptul sa fie in spatiul Schengen. Romania vrea sa fie tratata cu respect si, ca atare, trebuie sa isi indeplineasca promisiunile facute la intrarea in Uniune. Este timpul ca parlamentarii UDMR sa treaca peste propriile interese si sa actioneze in interesul public. Coalitia sa apere legea ANI si sa nu cedeze niciunui santaj”, mai scrie Monica Macovei.

Facebook Comments

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. ION
    #1 ION 12 October, 2011, 21:13

    Daca ei au vrut si vor sa desfinteze ANI de ce nu s-a pornit sau nu se porneste o procedura de desfintare a lor ?!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.