Corneliu Birsan se retrage temporar de la CEDO

Corneliu Birsan se retrage temporar de la CEDO

by November 7, 2011 0 comments

Presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Nicolas Bratza, i-a permis judecatorului roman de la CEDO Corneliu Birsan sa se abtina pentru o perioada de timp de la judecarea cauzelor romanesti, la cererea acestuia. Sotia acestuia, Gabriela Birsan este urmarita penal de procurorii DNA, pentru ca ar fi primit mita de la un om de afaceri.
Potrivit unui comunicat emis, luni, de MAE, Mihai Poalelungi a fost desemnat in calitate de judecator ad-hoc pentru cauzele romanesti, decizie aplicabila incepand cu data de 7 noiembrie.
‘Astazi, 7 noiembrie 2011, Ministerul Afacerilor Externe a fost informat de catre grefierul Curtii Europene a Drepturilor Omului asupra faptului ca judecatorul roman, domnul Corneliu Birsan, a solicitat presedintelui Curtii, Sir Nicolas Bratza, sa se abtina pentru o perioada de timp de la judecarea cauzelor romanesti. In mesaj se arata ca, la data de 4 noiembrie 2011, presedintele Curtii, intemeindu-se pe articolele 28 si 29 din Regulamentul Curtii, a acceptat cererea judecatorului roman. In acest context, domnul judecator Mihai Poalelungi a fost desemnat in calitate de judecator ad-hoc pentru cauzele romanesti, decizie aplicabila incepand cu data de 7 noiembrie 2011’, s arata in comunicatul MAE.
Sotia judecatorului Corneliu Birsan, judecatoarea Gabriela Birsan, sefa Sectiei contencios administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, este cercetata penal, alaturi de o alta judecatoare de la ICCJ, Iuliana Pusoiu, pentru presupusa infractiune de trafic de influenta.
In acelasi dosar, instrumenat de Directia Nationala Anticoruptie, sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan-Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac.
Potrivit procurorilor DNA, ‘in perioada mai 2010 – mai 2011, invinuitele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Gherbovan-Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris – Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.