USL a demarat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu

USL a demarat procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu

by November 21, 2011 0 comments

Uniunea Social-Liberala a decis, astazi, declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. “Speram sa avem sustinerea majoritatii poporului roman”, a declarat liderul PNL Crin Antonescu, adaugand ca “Incercam sa scutim de inca un an de suferinta cea mai mare parte a populatiei”.

“Noi trebuie sa facem in asa fel incat sa ajungem la votul plenului Parlamentului “, a afirmat Victor Ponta, adaugand ca, in opinia sa, cu votul populatiei nu vor fi probleme pentru USL.

Liderii USL isi anuntasera inca din 16 noiembrie intentia de a lua in discutie declansarea procedurilor de suspendare a sefului statului: “Am luat act cu ingrijorare si indignare de faptul ca, prin noile sale declaratii facute la postul public de radio, presedintele Traian Basescu anunta explicit refuzul sau de a aplica legea care prevede indexarea anuala a pensiilor, precum si hotararile judecatoresti definitive si irevocabile castigate de profesori si alti bugetari (decizii date in aplicarea legii promulgate chiar de catre domnia sa!). Acest refuz va persista chiar si dupa o eventuala pronuntare a Curtii Constitutionale in sensul obligativitatii aplicarii respectivelor legi”.

Ei s-au referit la faptul ca presedintele Traian Basescu a declarat in aceeasi zi ca, indiferent de rezultatul sesizarii de catre Opozitie la Curtea Constitutionala a proiectului de act normativ care vizeaza inghetarea pensiilor si salariilor in 2012, realitatea este ca “bani nu exista”.

Cei trei, care au semnat o declaratie in acest sens, considera ca aceste pozitii ‘sunt extrem de iresponsabile si periculoase’, deoarece intaresc mesajul presedintelui “despre abolirea statului de drept” in Romania: “Constatam, de asemenea, ca aceste semnale vin intr-o serie mai lunga de actiuni comise de presedintele Traian Basescu in ultima perioada, pe care le consideram vadit neconstitutionale”, se mai arata in mesajul transmis de cei trei lideri.

Liderii USL sustin ca, tinand cont de aceste lucruri, au solicitat juristilor din partidele lor sa pregateasca pentru luni, la sedinta saptamanala a Uniunii, un raport fundamentat cu privire ‘la aceste actiuni grave’, care, in opinia lor, incalca prevederile Constitutiei.

Raportul va trebui sa contina o evaluare a respectivelor fapte, precum si masura in care acestea pot face obiectul unei actiuni de suspendare a presedintelui Traian Basescu, in conformitate cu articolul 95 din Constitutie.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca initiativa USL privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, in urma declaratiilor acestuia cu privire la faptul ca pensiile nu se vor indexa, indiferent de decizia Curtii Constitutionale in acest sens, este absolut demagogica si iresponsabila: “Demonstreaza si faptul ca si dupa doi ani de criza actuala Opozitie nu a inteles nimic din ce au facut in anul 2008 si in ce lume traiesc in 2011. Deci, din acest punct de vedere, nu are niciun fel de acoperire legala si constitutionala initiativa lor. Exista decizii anterioare ale Curtii Constitutionale care dau dreptul fara echivoc presedintelui Romaniei de a-si preciza punctele de vedere cu privire la subiecte de dezbatere publica de interes major in Romania. Pe de alta parte, presedintele spune lucrurilor pe nume si stabileste o realitate economica pe care o cunoastem cu totii. Resursele financiare sunt acelea pe care le avem. Ele trebuie astfel utilizate incat sa consolidam cresterea economica a Romaniei si nu sa ne ducem spre politici demagogice, populiste, fara acoperire in economie”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.