Ambasada SUA: Kovesi si Morar au avut realizari impresionante

Ambasada SUA: Kovesi si Morar au avut realizari impresionante

by December 7, 2011 0 comments

Procurorul general Codruta Kovesi si procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, au avut realizari impresionante in cei sase ani de mandat, apreciaza Ambasada americana la Bucuresti, care incurajeaza guvernul sa se asigure ca vor fi alesi succesorii potriviti pentru mentinerea standardelor.

“Cooperarea cu procurorii romani a fost un alt element cheie in succesul eforturilor noastre de aplicare a legii. SUA apreciaza devotamentul, curajul si integritatea conducerii si a angajatilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si ai directiilor specializate din cadrul acestei institutii, Directia nationala anticoruptie si Directia de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism. Mandatele procurorului general, Laura Codruta Kovesi (foto), si al procurorului sef al Directiei nationale anticoruptie, Daniel Morar, expira in 2012, dupa sase ani de realizari impresionante. Incurajam guvernul Romaniei sa se asigure ca vor fi alesi succesori potriviti pentru a mentine aceleasi standarde inalte de integritate, independenta si simt al raspunderii”, potrivit comunicatului ambasadei, transmis cu ocazia vizitei sefului FBI la Bucuresti.

In cadrul vizitei sale la Bucuresti, din data de 7 decembrie, directorul FBI, Robert Mueller s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dar si cu: procurorul general, Laura Codruta Kovesi; Ioan Dascalu, secretar de stat, sef al Departamentului ordine si siguranta publica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor; directorul SRI, George Maior; seful Politiei Romane, chestor Liviu Popa; directorul SIE, Mihai Ungureanu; directorul SELEC, Gurbuz Bahadir. Aceasta vizita a consolidat deja stransa colaborare dintre Romania si SUA in domeniul aplicarii legii. 

“Impreuna facem eforturi sa contracaram amenintarile care constituie un pericol la adresa securitatii ambelor tari. Unul dintre domeniile in care ne-am concentrat resursele comune este cel al numeroaselor infractiuni efectuate cu ajutorul calculatorului ori comise pe internet, care afecteaza SUA. Colaboram cu Romania la anchetarea retelelor de infractori care profita de pe urma activitatilor de „phishing”, a furtului de carduri de credit si de la ATM-uri, a licitatiilor frauduloase pe internet si a altor forme de infractiuni informatice. Acestor infractiuni le cad victime atat cetateni americani, cat si cetateni romani. Acest gen de activitati ii afecteaza pe toti cetatenii romani, intrucat distruge reputatia Romaniei. Se va continua urmarirea infractorilor informatici, depunandu-se toate eforturile permise de legislatia romana si americana. Vizita directorului FBI a ajutat la promovarea eforturilor comune de combatere a acestei probleme aflate in crestere”, subliniaza ambasada

“Reprezentantii FBI si cei ai institutiilor romane de aplicare a legii lucreaza si se pregatesc impreuna, impartasind cunostintele si experienta noastra in combaterea terorismului, criminalitate informatica, infractionalitate economica, infractiuni violente si coruptie. Ofiteri de politie din intreaga lume participa la stagii de pregatire in SUA, la Academia Nationala a FBI. Pana in acest moment, 28 de reprezentanti ai institutiilor romane de aplicare a legii au absolvit cursurile acestei academii. Alti peste 200 de reprezentanti ai institutiilor romane de aplicare a legii au absolvit Academia Internationala de Politie a FBI (ILEA) din Budapesta, Ungaria si peste 350 au participat la cursuri de specializare de durata mai scurta la ILEA. Participarea la programe comune de pregatire a condus la parteneriate mult mai stranse”, afirma comunicatul.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<