Hrebenciuc se baga in treburile bisericii

Hrebenciuc se baga in treburile bisericii

by January 13, 2012 0 comments

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc i-a propus Patriarhului Daniel sa obtina finantarile necesare pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului de la banca portugheza “Sfantul Spirit”, se arata in documentele de urmarire penala ale dosarului in care procurorii DNA i-au trimis in judecata pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR.

Viorel Hrebenciuc a vorbit in iulie 2010 cu PF Daniel, ceaand o audienta pentru a propune Patriarhiei un imprumut pentru construirea Catedralei de la banca “Sfantul Spirit” din Portugalia, patriarhul spunand ca ar avea nevoie de o linie de credit de 100 milioane euro, din care sa ia bani la nevoie.

Informatia apare in volumele de urmarire penala ale dosarului in care procurorii DNA i-au trimis in judecata pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, in cazul finantarii campaniei electorale prezidentiale din 2009 a candidatului PSD Mircea Geoana.

Interceptarile facute in dosar arata ca in iulie 2010 deputatul PSD a luat legatura cu patriarhul, cerand o audienta privind finattarea construirii Catedralei Mantuirii Neamului.

 O discutie din 14 iulie 2010:

“V.H.: Buna seara, Viorel Hrebenciuc sunt!
Secretar: Cu respect, domnule Hrebenciuc. Sunt parintele secretar.
V.H.: As fi vrut sa vorbesc un minut cu prea fericirea sa, daca este.
Secretar: Acum e ocupat
V.H.: Va rog, este in legatura cu Catedrala Neamului. Am o veste buna, da.
Domn: Alo?
V.H.: Saru’mana, preafericirea dvs., Viorel Hrebenciuc va deranjeaza.
Domn: Ah, sa traiti domnule Hrebenciuc! Ce mai faceti, bine?
V.H.: Bine fac, preafericite.
Domn: Vad ca bacauanii sunt in fata.
V.H.: Sarut mana, multumim din suflet!. De ce va deranjez. Eu stiu ca sunt probleme cu finantarea Catedralei Neamului si am gasit o posibilitate. Este vorba de Banca Sfantul Spirit, Santu Spirit din Portugalia. Presedintele bancii ar veni saptamana viitoare aici, pentru ca ei pot sa faca acest lucru, indiferent de suma. Eu, daca ati avea timp sa ma primiti in audienta …
Domn: Problema este asa: ca noi avem mai multe oferte si, daca ne-ar face in scris, acum noi trebuie sa pastram o anumita simetrie. Si bancile astea ale noastre, romanesti …
V.H.: Da.
Domn: Vor sa contribuie.
V.H.: Dar vorbiti de contributie in sensul de credit sau de …
Domn: Linie de credit.
V.H.: Care ar fi suma totala de care avem nevoie?
Domn: Pai acum suma totala este … Pentru trei ani o suta de milioane de euro.
V.H.: Pentru trei ani?
Domn: Nu e mult, 30 de milioane pe an. Ceea ce nu imi pare o suma mare. Si ai nostri pe aici au zis ca, daca au ceva garantii guvernamentale punctuale, pot sa ajute. Dar linia de credit mi se pare … Aceasta nu presupune garantii. Ca noi facem cu ei asa: cand avem bani, nu cerem, cand nu avem bani, cerem si atunci, se plateste comision de folosire si de nefolosire. Asta e forma cea mai putin dificila.
V.H.: Eu ma gandeam la o chestiune care sa o luam …
Domn: Noi ne gandim ca, daca oamenii sunt sensibili, o sa luam putini bani de la banca. Numai in momentul in care ar fi un hiatus, un fel de pauze care nu sunt acoperite. De pilda, de aici, sunt oamenii, la primariile de sector. Domnul Ontanu deja a alocat, a prins o anumita suma si noi ce putem face fara sa mai dam dobanzi si comision de folosire, sa facem pe cont propriu.
V.H.: Corect.
Domn: Anul acesta avem banii stransi… Platim 30% din proiectare (…)”.

Directia Nationala Anticoruptie i-a trimis in judecata, miercuri, pe liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, Ioan Niculae si directorul Viorel Barac, de la InterAgro, precum si pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.