Prim-procurorul sectorului 4, anchetat de procurorii DNA

Prim-procurorul sectorului 4, anchetat de procurorii DNA

by January 19, 2012 0 comments

 

Sectia de procurori a CSM a avizat ieri efectuarea perchezitiilor si luarea masurii preventive a retinerii fata de prim-procurorul Parcetului Sectorului 4, Mihai Betelie, acuzat de fapte de coruptie. Solicitarea a fost făcuta de Directia Nationala Anticoruptie- Structura Centrala. Alaturi de Betelie, mai sunt cercetati si consilierul local Mihai Toma si secretarul general al primariei sectorului 1, Bogdan Grigorescu.

Mihai Betelie este acuzat ca ar fi facut, prin interpusi, afaceri cu deseuri, potrivit adevarul.ro. Astfel, cu ajutorul lui Bogdan Teodorescu, Betelie ar fi beneficiat de mai multe contracte de salubrizare. Procurorii DNA vor decide daca propun arestarea lui preventiva.  Cele  doua persoane cercetate de procurori, prin intermediul carora Betelie făcea afaceri sunt:  consilierul local Mihai Toma şi secretarul general al primariei sectorului 1 Bogdan Grigorescu.

CSM a comunicat ca fata de procurorul  Mihai Betelie (38 de ani)  se efectueaza  cercetari pentru infractiuni aflate in  competenta Directiei Nationale Anticoruptie.Procurorii anticoruptie perchezitioneaza in acest moment biroul prim-procurorului de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 si domiciliul acestuia. DNA mai face perchezitii in aceasta cauza, la doua rude ale prim-procurorului, un nepot si un var. Surse judiciare sustin ca Betelie ar derula mai multe afaceri prin intermediul acestora.

Risca pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 5 ani

Prim – procurorul Parchetului Judecatoriei Sectorului 4 Mihai Betelie este suspectat ca ar fi derulat acte de comert sau ar fi incheiat tranzactii financiare utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei. Potrivit surselor citate, Mihai Betelie este cercetat pentru incalcarea articolului 12 lit a din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Potrivit articolului respectiv, „sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinării sale.”

Imprumut de 200.000 de euro!

Potrivit unor surse judiciare, Betelie este in vizorul inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce in declaratia de avere din 2010, prim-procurorul a trecut ca a imprumutat, in 2008,  200.000 de euro de la o persoana fizica, Ion Gogu. In 2011 acest imprumut nu mai era mentionat in declaratia de avere. Alte doua imprumuturi facute de acesta, sunt doua credite bancare in valoare totala de 92.000 de euro.

A intervenit sa scape de o contraventie rutiera

Potrivit unor surse judiciare, Mihai Betelie este cercetat de procurorii anticoruptie intr-un dosar deschis in  aprilie 2011,el fiind cercetat pentru instigare la abuz in serviciu. Aceleasi surse ne-au declarat ca DNA s-a autosesizat fata de prim-procuror in timp ce-l ancheta pe comisarul Adrian Ivascu de la Oltenita.Procurorii DNA i-au interceptat telefoanele mobile ale politistului in care acesta isi arata nemultumirea fata de interventiile lui Betelie.

Astfel, in aprilie 2009, Mihai Betelie ar fi incalcat marcajul longitudinal continuu, fiind oprit de un echipaj al politiei rutiere, in care se afla comisarul Adrian Ivascu. Prim-procurorul ar fi predat actele si ar fi plecat fara acceptul politistului.Dupa acest eveniment, Betelie ar fi sunat la un coleg din Parchetul Judecătorie Oltenita sa-i „rezolve” dosarul de contraventie rutiera.

Avere modesta

Potrivit declaratiei de avere, din 14 iunie 2011, Mihai Betelie are un apartament de 50 de merti patrati  in Bucuresti, cumparat in 2004 si 3/8 dintr-un apartament, de 50 de metri patrati, parti mostenite in 1995. Prim-procurorul mai are un autotursim Volkswagen achizitionat in 2008.

A candidat pentru un loc în CSM

Prim-procurorul Scetorului 4 a candidat in 2010 pentru un loc in CSM, din partea parchetelor de pe langă judecatorii, dar a iesit pe locul doi, in faza preliminara cea a alegerilor de pe raza Parchetului Curtii de Apel Bucuresti.

Vechime de 15 ani in magistratura, mai multe functii de conducere

Mihai Betelie si-a inceput cariera in magistratura, in urma cu 15 ani,  in 1997, la Parchetul de pe langa Judecatoria Oltenita. In perioada 2000-2008, el a lucrat la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1. In 2008 a fost pentru cateva luni prim-procurorul la Parchetul Judecatoriei Buftea,  iar in 2009 a fost pentru o scurta perioada prim-procuror adjunct la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1. Din aprilie 2009, a ocupat functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.