Cristian Preda: Basescu nu trebuie lasat singur

Cristian Preda: Basescu nu trebuie lasat singur

by February 5, 2012 0 comments

 

Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca discutiile de luni de la Cotroceni vor fi “probabil cele mai tensionate din istoria noastra post-decembrista”, iar seful statului nu trebuie lasat singur “tocmai acum cand e constient ca are nevoie si de prieteni politici, si de adversari”. “Consultarile de maine de la Cotroceni sunt probabil cele mai tensionate din istoria noastra post-decembrista. Motivul nu e legat de separarea bipolara a partidelor din majoritate si respectiv din opozitie. S-a mai intamplat”, scrie Preda, pe blog.
Potrivit acestuia, motivul tensiunii maxime de acum nu este legat nici macar de actorii implicaţi.
“E drept ca Antonescu si Ponta nu au mai cunoscut, ca lideri de partid, o asemenea tensiune a confruntarii, in vreme ce presedintele a mai avut parte de ea, in vremea in care regimul a funcţionat ca unul de coabitare (2007-2008). Noutatea e alta. Pentru prima data din 1989 incoace, opozitia e in afara Parlamentului. Aceasta e, din punct de vedere institutional, contestarea cea mai radicala a unei majoritati din regimul instituit de Constitutia de la 1991. In momentul de fata, exista doua riscuri majore. Primul ar fi paralizia institutionala. Daca toate pozitiile actuale sunt pastrate – guvernul ramane in post, iar Opozitia in afara legislativului – pana la data scrutinului viitor, regimul e vaduvit de una din instituţiile sale centrale. Un Parlament fara opozitie e o Camera fara responsabilitate, iar un Guvern care are adversari doar in strada e lipsit, de fapt, de autoritate”, scrie Preda. El adauga ca al doilea risc este delegitimarea regimului.
“Aceasta s-ar produce daca modificarea starii actuale – printr-o schimbare de Guvern sau prin revenirea opozitiei in Parlament – n-ar trezi nicio reactie in tabara adversa. Daca o noua garnitura guvernamentala nu ar aduce opozitia inapoi in Camere sau daca, dimpotriva, o revenire a USL din strada nu ar conduce la schimbarea formulei guvernamentale, s-ar legitima fie boicotul, fie santajul. Ambele sunt alimente periculoase pentru regimul nostru politic. Acesta e, la drept vorbind, si foarte fragil si foarte rigid. Mijloace care in alte locuri sunt folosite pentru a debloca situatiile critice – demisia Guvernului sau dizolvarea Parlamentului – sunt in cazul romanesc instrumente a caror simpla invocare a agravat de fiecare data crizele politice. In asemenea situatii, nimic nu poate fi rezolvat daca, pe langa un dram de inteligenta politica, moderatia nu devine regula principala de conduita. Sunt convins ca Traian Basescu a inteles criza dintr-o perspectiva institutionala. N-ar trebui insa lasat singur, tocmai acum cand e constient ca are nevoie si de prieteni politici, si de adversari”, scrie Preda. Presedintele Traian Basescu are programate, luni, consultari cu puterea si opozitia, despre tratatul european si functionarea Parlamentului de la Bucuresti.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.