Jocul diplomatic al Romaniei in UE: intrarea in Schengen contra acceptarea candidaturii Serbiei

Jocul diplomatic al Romaniei in UE: intrarea in Schengen contra acceptarea candidaturii Serbiei

by February 29, 2012 0 comments

Extinderea Schengen a fost trecuta pe agenda summit-ului sefilor de stat si guvern din UE din 1-2 martie, dupa cum arata scrisoarea presedintelui Consiliului European data publicitatii miercuri la Bruxelles. Subiectul, care inseamna de fapt opozitia unica a Olandei fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengen, a fost introdus surprinzator pe agenda unui Consiliu care avea ca scop principal semnarea Tratatului fiscal. Aparitia subiectului Schengen pe agenda Consiliului European vine la doar o zi dupa ceRomania a tinut in sah Serbia la negocierile pentru acordarea statutului de tara candidata la UE. Singurul oficial roman care a facut o legatura intre subiectele Serbia si Schengen a fost ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Intrebat de jurnalisti despre faptul ca in invitatia presedintelui Van Rompuy adresata sefilor de stat si de guverne pentru summitul care incepe miine la Bruxelles a aparut si chestiunea Schengen dupa presiunile puse de Romania pe Serbia, unul din purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene a spus: “Ce asteptam este o discutie pe aceasta tema” (Olivier Bailly, purtator de cuvant al Comisiei Europene).

Laszlo Borbely: E o pozitie tactica referitor la Schengen

Ministrul UDMR al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat marti seara la TVR Info ca pozitia adoptata de Romania in ceea ce priveste minoritatile din Serbia ar putea avea legatura cu aderarea tarii noastre la spatiul Schengen: “Eu cred ca e si o pozitie tactica referitor la Schengen, nu numai ca acum ne-am trezit ca avem grija de valahii din Serbia, dar e bine oricum… cateodata e bine sa mai arati si pisica altora, ca sa inteleaga ca Romania e a saptea tara din UE, e o tara mare si trebuie sa se comporte ca atare, chiar daca din punct de vedere economic mai avem probleme”.

Reactia lui Borbely a venit dupa ce Romania a blocat marti obtinerea statutului de candidat la aderarea europeana pentru Serbia, cei 27 de ministri de externe multumindu-se, in cele din urma, sa “recomande” acordarea acestui statut in cadrul Summitului UE din 1-2 martie. Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a precizat marti seara ca Serbia trebuie sa semneze pana joi, cand va incepe summitul UE, un protocol bilateral cu Romania legat de drepturile minoritatilor.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.